Numele meu este anxietate și am George Bonea.

O vidanjă de ură

Influență: apa

Aproximativ 50 de oameni au fost omorâți într-un club de gay din SUA, și alți 50 au fost răniți, după ce un descreierat a-nceput să tragă cu arma în ei. Un descreierat despre care acum aflăm că era cam gay. Știm povestea, e veche: cel mai aprig homofob e și cel mai ascuns homosexual.

Acum câteva zile, în Iași, 4.000 de români se adunau să protesteze anti-gay și să susțină „familia tradițională”. Eu aș vrea să văd alți 4.000 de ieșeni protestând împotriva „familiei tradiționale”, militând pentru o „familie normală”, că e jale mare cu tradiționalul prin zonele alea. Fiind una dintre cele mai sărace zone din Europa, Moldova are grave probleme cu violul „tradițional”, incestul „tradițional” și violența „tradițională”. 4.000 de oameni? În contexul în care aproximativ 2.000 de moldoveni au fost trimiși în judecată pentru viol în ultimii 5 ani (dar cine știe câți au scăpat), Moldova are alte probleme. De fapt, Moldova are probleme. Și homosexualitatea nu-i nici măcar în Top Infinit.

Homosexualitatea începe să devină iar o problemă pentru mulți.

Ura pentru musulmani e în stand-by pentru că ISIS e în concediu. Toți ne așteptam ca gruparea islamică să facă vreun atentat în Franța cu ocazia Euro 2016, dar până acum au stat liniștiți. De ce să te agiți când huliganii de fotbal fac nasoale cu brio: distrug, terorizează, dau cu pumnul.

De ce cred eu că sunt iar homosexualii o țintă? Pentru că-s mereu una ușoară. Ei nu răspund violent. Sunt liniștiți. Mai fac un marș, o petiție, un scandal, dar nu pun mâna pe bâte. Că-s întregi la cap. Așa bolnavi cum sunt ei. Pe când homofobii/rasiștii au momentul ăla când neuronii clachează și nu mai pot duce o dezbatere. Nu se obosesc ei cu d-astea, vorbe. Dacă nu te-au convins din trei argumente, te vor convinge cu trei pumni și picioare. Ce, dacă am trimis oameni pe Lună și roboți pe Marte am rezolvat evoluția totală pe Terra?

Și acum să vă zic una personală, un motiv pentru care cred că și-n România a izbucnit ura asta împotriva gheilor. Și-o să crească.

Cândva a fost o emisiune la TV, o emisiune concurs. De umor. N-am să zic postul, numele celor din juriu sau cine a mai fost p-acolo. Genul de emisiune la care s-au tot dus comedianți pentru că, din păcate, genul ăsta de show-uri sunt curvele pe la care trebuie să mai treci din când în când dacă vrei să știe lumea de tine și să ai public la show-uri. E simplu, te vede lumea la TV, te mai sună un patron, mai pui de un show, mai un Bike Up Comedy, etc. Așa funcționează pentru unii. Ce, credeți că vedetele de la TV umplu sălile de spectacol pentru că sunt trei afișe cu ei prin Zalău? Nici pomeneală! TV-ul te ridică, lipsa TV-ului te plafonează. Cine n-o recunoaște ori e prea cunoscut în online (peste suta de mii de like-uri), ori e rupt de realitate, ori e ipocrit.

Revenind. M-am prezentat și eu la emisiunea de care vorbeam. Mecanica e simplă: vii pe la 8 dimineața, semnezi niște foi pe care ești prea scârbit să le citești și apoi aștepți. Că filmarea e pe la 6. Și ai timp căcălău. Timp să-ți dai seama că „ai făcut o prostie. Că poate nu trebuie. Că n-ai nevoie. Ba da, o să te ajute! Ba nu, ești prost! Nu vezi cine jurizează? Taci frate, nu-i treaba ta. Important e să te placă ăia de la TV. Plus că unul din juriu e foarte ok, celălalt e meh. Al treilea e de rahat, dar poate joacă un rol”. Și asta e în capul tău până te anunță regizorul că e momentul să începi.

Și-am intrat. Și-am zis ce e mai jos. Plus alte 2-3 chestii. Dar în principal ce e mai jos.

Ce a urmat?

Unul a râs și a apreciat glumele despre „alte subiecte, mai delicate”, celălalt jurat era „mda… altceva”. Și al treilea, așa cum anticipam, o vidanjă de ură, paranoia, frustrări. Se simțea vizat, jignit. Ce-i drept, nu te duci în fața homofobului cu așa material, dar mi-am asumat riscul. Cu toate astea, am rămas piatră. Unii mă cunosc și știu că uneori/din cânt în când/ câteodată/mai mereu sunt spontan și pot întoarce o mitocănie. N-am putut. Am rămas fix. Am făcut față unor interlopi prin toate maghernițele din țară, dar n-am putut să-l duc p-ăsta. Am fost prea surprins că totul e pe bune. Și că el primește un salariu pentru așa ceva.

N-am avut voce să răspund nici la amenințarea cu călcatul pe cap, nici la aia cu căutatul și să fiu atent seara pe străzi. N-am zis nimic. Unul dintre jurați a-ncercat să mai aplaneze din discuție și să explice faptul că „așa e la stand up… sunt și subiecte d-astea”. N-a mers. Într-un final am primit trei „ok”-uri de la juriu, unul fiind pe considerentul „vreau să te urmăresc, d-aia!”. Am plecat d-acolo cu o scârbă și un sictir. Nu vă imaginați.

Vă spuneam mai sus că participarea la tipul ăsta de emisiuni este echivalentul mersului la prostituate. E, în cazul ăsta simțeam că am plecat cu boli.

Eram iar 50-50 dacă vreau sau nu să mă dea pe post. Am ajuns acasă și îmi doream să îi sun pe organizatori și să-i rog să nu mă difuzeze. Îmi era jenă să apar la TV și să mă vadă rudele și prietenii cum tac în fața unui asemenea personaj. Dar știți cât este de greu să răspunzi unui munte de ură? Te copleșește. Și a fost și șocul să văd că el există. E real. Nu e un rol. E un om rău, nebun, un Vadim Tudor mai tânăr, mai visceral. Și e pe TV. Și de mulți ani transformă ura în ceva cool. E cool să urăști orice: gay, țigani, femei. E mișto, e românește, asta te face bărbat.

Din fericire/nefericire momentul meu n-a mai fost difuzat. M-am bucurat. Apoi m-am întristat. Parcă voiam să vadă lumea (din nou) ce om groaznic e la TV, împuternicit să dea cu DA și NU în stânga și-n dreapta. Probabil producătorii au vrut să evite un scandal care să-l vizeze (din nou) pe același personaj.

Vedeți voi, omul ăsta despre care vă vorbesc are puterea să schimbe minți. Să le modeleze. Prin ce face el la TV și pe lângă. Și face asta de ani buni. Dacă biserica transformă homosexualitatea într-un păcat, X-ulete transformă ura în virtute. Și el e acolo. Pe sticlă. Jurizează.

Vin vremuri grele. Că-i ura, PSD-ul, ori rușii, cineva o să ne-o dea. Și nu, nu gheii.

P.S. – pentru unii cele de mai sus vor părea povestea unei vulpi care n-a ajuns la struguri. Pentru alții e despre strugurii care au scăpat de vulpe.

2 răspunsuri

  1. Am citit … am recitit si am ales sa scriu. Vad pe strada tot felul de chestii sinistre: barbati beti zacand in propriile excremente, copii loviti de parinti, aurolaci, cersetori si oameni ai strazii mirosind a canal si mizerie, caini loviti de masini, flamanzi si mizerabili , pungi de gunoaie lasate de oameni eleganti , aiurea la 10 metri de tomberon, pereti mozoliti cu inscriptii de toata jena, tineri care te imbrancesc, atenti doar la telefonul din mana, batrani pe care nu-i ajuta nimeni sa treaca strada sau sa care o traista cu mancare…si lista poate continua la nesfarsit. Nu mai vad frumosul din cauza uratului care-mi pocneste retina la fiecare pas. As prefera sa vad gay care se tin de mana sau se pupa, amestecati printre noi ceilalti care ne tinem copiii sau partenerul de mana si ne zambim si oameni care ajuta oameni si strazi curate si copaci infloriti. As vrea sa nu mai fie campionat de violuri in Moldova,concurs de facut si abandonat copii in familiile de alcoolici de la sate si accidente de tot felul datorate neatentiei nostre si victime gen Colectiv si justitie crupta si indiferenta care lasa in strada oameni care ne pun viata in pericol si medici carora de mult nu le mai pasa decat de bunastarea proprie si educatoare care bat la copii ca la fasole…si asta e alta lista care poate continua la infinit. Egiptul o ducea bine cu cele 10 plagi…noi avem cu mult mai multe. Zic sa le rezolvam pe acestea si sa-i lasam pe gay in pace. Poate ar fi mai sanatos sa ne ocupam de copiii nostri, care au vocabularul limitat la versurile manelelor si care au ajuns sa creada ca bac-ul se ia cu o rugaciune si o slujba la biserica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.