Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Uneori ești prea sărac pentru a avea coloană vertebrală

Câteva voci l-au mustrat pe ante-celebrul Ducu Bertzi pentru că a acceptat să cânte la șușaneaua Gabrielei Firea. Că mna, cu ale lui colinde și chitară sfidează românii care protestează în Piața Victoriei.

Folkistul n-a părut interesat de acest aspect, el considerând că nu-i nimic rău în a cânta colinde creștinești acolo unde se scandează zilnic „Muie PSD!”. Până la urmă-i purificare prin colindare.

Unde mai pui că Bertzi a declarat că a cântat colinde în București și înainte de 1989, când n-avea voie.

Scuza asta n-are nici măcar o legătură cu semnificația locului unde se adună oamenii care #Rezistă și tot scandalul actual. Asta nu-i disonanță cognitivă? Nu-i un fel de „legat de creșterea euro vreau să spun că am un văr la Brăila care cântă la vioară”?

Știți ceva? Nu-l condamn. Hai să fim sinceri, din folk și colindăreală d-asta ipocrit-sezonieră nu se trăiește bine. Ducu Bertzi nu-i Alex Velea, nu scoate hit-uri de radio în fiecare lună. Ducu Bertzi aleargă zăbăug prin țară, uneori legând concerte la sute de kilometri distanță. Asta pentru că uneori viața de star-folk nu-ți facilitează un turneu așa cum probabil are LaLaBand.

Ducu Bertzi are o scuză să cânte la mizeria primăriței: nu vrea să moară de foame.

Poate că-n sufletul lui își dă seama că-și vinde zdrăngăniturile pentru o ciorbă mai caldă și o masă mai îmbelșugată de Crăciun, dar în aceeași măsură… toți vrem o ciorbă mai caldă, nu?

Unii artiști au refuzat oferta venită de la matroana PSD. Pentru că-s săraci/bogați, dar nu-și permit derapaje de imagine și asocieri bolnăvicioase. Dar Ducu Bertzi ce pierde? Ar putea refuza toți artiștii să nu cânte și să rămână doar el pe scenă, că tot n-ar avea de suferit.

Ce, n-o să mai ascultați Ducu Bertzi? N-o să-l mai dea în heavy-rotation la Kiss și Zu? N-o să-i mai cumpere milioane de oameni albumele? Să fim serioși.

Ducu Bertzi ar putea cânta și de pe noptiera lui Dragnea, tot n-ar conta.

Și-ar putea schimba și versurile. „O floare de colț/ Sărăcie sub bolți/ Fragedă stea/ Primărița mea”. N-ar conta.

El este o altă întruchipare a artiștilor de modă veche care au acceptat să apară-n reclame penibile, seriale jenante sau ipostaze rușinoase. Pentru bani. Pentru maț.

Pentru că uneori ești prea sărac pentru a avea coloană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.