Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Un #MeToo care ne-a scăpat (audio/text)

N-ai cum să citești articolul? Atunci ascultă:

Știți despre ce n-am mai vorbit în ultima perioadă?

Da, aveți dreptate: despre emisiunea preferată a  new-age gospodinelor! Bravo, ai stil!

Știu, e posibil să-mi dezamăgesc din nou cititorii discutând despre o chestie atât de facilă, dar repet: n-aveți idee cât de important este acest show pentru a ne face o impresie generală despre femeia anului 2017-2018-2019-…

Vai, George, generalizezi! Nu suntem toate niște pițipoance, obsedate de haine, aspect și instabile emoțional”. Nu. Dar ceva-mi spune că-n librării nu-s la fel de multe femei precum în mall-uri. Și da, la crâșme sunt mai mulți bărbați decât în librării. Nu ăsta-i subiectul.

De 1 decembrie, Ziua Națională a poporului în care ne-am născut, emisiunea „Bravo, ai stil!” a avut o temă specială. Așa au ei mai mereu.

Doar că acum au avut și un invitat special, un anume Vasilică Ceterașu. După nume îți dai seama că-i un românaș d-ăsta de-și pune pe el o straie populară, scoate de la naftalină cel mai arhaic accent și cele mai necunoscute regionalisme și se pozează în ambasadorul „dulcilor tradiții românești”.

Vreți să vorbim puțin despre cât de penibili mi se par acești reprezentanți ai folclorului românesc? Personal îi prefer pe maneliști pentru că-s un kitch asumat și îmbrățișat cu veselie. Leșinații ăștia cu smartphone la cingătoare, ori paragladinele în ie scurtă, îmi repugnă pentru că violează cu bună știință o chestie pe care (cică) vor să o conserve.

Ipocrizie tradițională.

Ce s-a întâmplat în emisiunea specială „Bravo, ai stil!” de 1 decembrie? Una dintre participante a venit decoltată. N-are importanță, nu-i prima, nu asta face subiectul textului. În fața peptului di feșioară s-a găsit Vasilică Ceterașu să-și bage arcușul de vioară, ca ultimul libidinos, s-o aplece di șale pi mândră și s-o roage să stea ca oaia-n proțap pentru amuzamentul aplaudacilor și subiectul lui de onanie târzie. Că el e violonist, artist, tradiționalist.

Vedeți filmarea.

Cu toate că participantele emisiunii se dedau la tot felul de penibilități, asta chiar a părut că le deranjează și pe ele. Bine, mai mult pe decoltată, dar totuși.

Până la această oră n-am văzut vreo refulare publică a feministelor. Nu tu #MeToo, nu tu #VasilicăLăbărașu, nimic. Nici măcar Maurice, care eminamente pare cel mai răsărit din emisiune, n-a zis nimic.

Cu toate astea, mă aștept ca peste ani s-o aud pe concurenta decoltată declarând printre lacrimi că a fost abuzată de Vasilică Ceterașu, în văzul suflării pițiponcești, cu un arcuș și-o vioară tricoloră.

Poate nu m-am prins eu. Poate că tot momentul a fost o incursiune în tradiția românească, ancestrala datină de a pune femeia în situații penibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.