Numele meu este anxietate și am George Bonea.

România cumpără eroism pe 500 de euro

Iohannis a găsit calea spre succes medical în România. S-a găsit rețeta fericirii astfel încât să nu mai fugă medicii din spitale, speriați de Covid: mai dă 500 de euro în plus la salariu. Bravos, Națiune!

Președintele a înțeles perfect care era problema.

Medicilor nu le era teamă de faptul că n-au echipament, că se îmbolnăvesc și dau boala mai departe transformând spitalele în bombe. Aveau nevoie de 500 de euro în plus la salariu. Nu știau cum să-și acopere ratele. Unde mai pui că 500 de euro e și suma, dovedită științific, echivalată cu îmbolnăvirea de Covid. Medicii din timpul gripei spaniole au primit doar 350 de euro.

Dacă președintele&apostolii lui nu s-ar umple de ridicol zilele astea, probabil depășiți de tot ce se întâmplă, și-ar da seama că eroismul nu se cumpără cu 50-500-5000 de euro.

Eroismul se crește.

Inițiativa președintelui de a da bani unor medici speriați/prost echipați întărește percepția publicului că breasla asta face totul pentru bani. Iohannis tocmai a cântat după cum cântă stereotipurile și a demonstrat că partidul din care se trage chiar e un PSD pe galben, o altă gașcă dornică să se pună bine cu mulțimea.

Eroismul, toleranța, empatia, dăruirea, implicarea.

Astea sunt valori pe care le înveți de mic într-o societate care promovează astfel de lucruri. Le promovează, nu le verbalizează robotic.

Nu se cumpără la maturitate pe fluturașul de salariu. Nu se învață din cărți de istorie zugrăvite frumos, din eroi mesianici îmbrobodiți ale căror alianțe cu „dușmanul istoric” le prezentăm succint, scriitori geniali fără vicii (de procedură) și limbi fine, din sinceritate, din asumarea greșelilor sângeroase și a perioadelor istorice rușinoase.

Valorile de mai sus se învață într-o societate în care „capul plecat sabia nu-l taie” și „hoțul neprins e negustor cinstit”.

Sau, dacă ești Iohannis, merge și cu 500 de euro. În momentul ăsta mă gândesc serios dacă era mai rău cu Dăncilă…

Medicii nu merită înjurați că pleacă de frică. Dar merită sudălmi dacă stau cu virusul în bot pentru ăia 500 de euro.

6 răspunsuri

  1. „Eroismul” si „lasitatea” sunt doua extreme ale comportamentului uman. Nu putem fi toti „eroi”, dupa cum nu putem fi cu totii „lasi”. Societatea nu e formata din personaje exceptionale (fie in directie negativa sau pozitiva). Conceptul de „eroism” nu ar mai exista daca toata lumea ar fi erou. Nu ar mai fi pretuit in vreun fel, deoarece ar fi o chestiune normala, banala.

    Majoritatea oamenilor vor actiona intre aceste extreme de eroism si lasitate. E stupid sa avem pretentia ca o categorie umana sa se manifeste in mod exceptional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.