Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Mori înecat în mare sau în prostie?

Cu toate că noi oamenii, ca specie, n-avem instincte la fel de dezvoltate precum animalele – nu simțim un cutremur cu 30 de secunde înainte, nu mirosim pericolul de la un kilometru – avem un avantaj: lecția experienței. Adică dacă Gigel a făcut X lucru și a murit, restul gigeilor ar trebui să țină minte și să nu repete experiența. Evident că unii gigei sunt mai proști ca Gigel, dar asta este încă o dovadă că evoluția este un proces lent și dureros.

În weekend-ul trecut au murit vreo doi turiști pe litoral. Înecați în mare.

Și nu într-o mare liniștită, ci într-una agitată, cu valuri de doi metri, o mare pe ale cărei plaje au fluturat steaguri indicând că nu-i vreme de bălăceală. Unde mai pui că salvamarii au tot fluierat (a pagubă) să nu intre prostimea în apă și să nu se aventureze în larg că-i periculos.

Știm că n-au fost doar ăia doi înecați în apă când nu trebuia. S-au băgat mai mulți „surferi” d-ăștia de ștrand, dar doi n-au avut noroc și dacă marea a văzut că e luată de proastă a zis să dea o lecție. E o lecție pe care o tot predă, sezon estival de sezon estival. Și gigeii nu se astâmpără.

Acum, nu-s aburd, înțeleg că ai dat o gălăgie de bani pe un șezlong și nu vrei să pleci de pe plajă până nu apune soarele. Preferi să stai și să fierbi în soare decât să pierzi banii. Și da, vrei să intri în apă să te răcorești, că d-aia ai venit la mare.

Dar e o diferență mare între a te uda și a da ture olimpice într-o mare agitată cu valuri de doi metri. Știu că tu știi să înoți, doar te-ai scăldat în gârla din spatele casei, dar marea nu e un pârâiaș de țară. La fel și Dunărea. E treabă seriosă, au murit sportivi de performanță în apele astea, crezi că burta ta de bere și șunca de pe brațele tale te transformă într-un Phelps de Eforie? Ești prost. Știu, știu, despre morți numa’ de bine…

Așa că încearcă să nu faci o prostie și nu te băga-n apă dacă nu-i de bine. Serios, trăim vremuri atât de simple. Acum e ușor: nu vrei să mori, nu te mișca. Stai. Pe plajă. Pe șezlongul tău pe care ai dat bani mulți. Fă cancer de piele acolo, dar nu-i strica ziua unui salvamar.

Update 5 Septembrie 2018 – Record. 32 de morți într-un singur sezon estival.

Update 5 Septembrie 2022 – 14 români au murit între 30 iunie și 5 septembrie pentru că n-au respectat steagul roșu.

Update 15 August 2023 – De la începutul anului au murit 12 români în Marea Neagră, ignorând avertizările salvamarilor. 12. Sunt lucruri mai hardcore care n-au omorât 12 români în 2023. Dacă mor 2-3 e un accident. La 12 e pandemie (și probabil trebuie și un vaccin).

4 răspunsuri

  1. Eu m-am cam săturat să tot salvez de la înec turisti. Nu e an in care sa nu intervin pentru 3-4 natarai. Oamenii veniți la plajă confundă experiența acumulată la piscină sau la strand o dată pe săptămână cu valurile mării care te fenteaza cu unduirile si cu vartejurile ei.

  2. Dorinta noastra, a salvamarilor din Eforie, este sa scapam o data de tot acesti tarani, care au invatat sa inoate pe garla si se cred cel putin Aquaman.. Cand de fapt sa ne gandim putin…aproximativ 10 morti anul acesta pe litoral.. Credeti ca a esti 10 au fost foarte destepti?!? Cand un salvamar fluiera si alearga dupa voi de dimineata(ca voi nu aveti cum sa nu intrat in apa… Normal ca ajungi pe plaja iti dai jos budigaii ramai in chilotii de oras si intri in apa ca doar n ai dat milioane pe chirie ca sa stai pe prosop, ca 30 de lei sa stai in cur nu dai) si pana seara nu aveti cum sa i ascultati, nu?? Normal ca nu…toata vara am auzit o gramada de inotatori de dunare, de ocean, olimpici. Cand vedeti localnicii ca stau pe mal voi de ce intrat in apa oameni buni??? Avem si noi o intrebare, noi ” prostii plajii”cei care suntem pusi doar asa de poze, nu? Cam da, dupa mintea voastra.. Raspusul intrebarii”de ce te duci in larg”(asta nu inseamna neaparat dupa geamandura pentru ca gropile se formeaza si inainte de geamandura) a fost”ca colegii vostri cum se duc cu barcile alea in larg sa sparga valuri, noi de ce sa n o facem. Barcile find skyjet ul de salvamar” si apropo valurile se sar nu se sparg, in fine. Acesti colegi care sparg valurile si au riscat viata de sute de ori pentru a va salva pe voi imbecililor si pe copiii vostri pe care i impingeti la moarte luandu i cu voi in larg… In concluzie sper sa cititi aste satenilor si sa stati acasa va rog… Ne am saturat de voi!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.