Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Mai impresionează pe cineva cancerul de pe pachete?

  Mă uitam zilele trecute la un pachet de țigări cu imaginea unei chirurgii pulmonare și mă întrebam dacă mai e cineva impresionat de aceste „previziuni”. Nici nu știu dacă au funcționat vreodată.

Există cifre care să arate câți% dintre fumători au abandonat obiceiul ăsta văzând/citind pe pachete că se pot alege cu probleme erectile ori cancere sinistre? Mulțumesc anticipat celor care mă ajută cu un link.

Îmi imaginez că nu mai sunt atât de utile aceste imagini. Cel puțin nu astăzi.

Pentru cine?

Fumătorii înrăiți privesc cu cinism viciul pe care-l au. „De ce să trăiesc 100 de ani?”. „Tu nu fumezi și n-ai mașină scumpă!”. „Ce om e ăla fără viciu?”. Și multe altele.

Cei care încă nu s-au apucat sunt mult prea căliți în ale vieții și scârboșenilor sângeroase ca să renunțe la o șansă palpabilă de a ajunge cool, cu costul unui eventual cancer peste 10-20-30 de ani. O țară care nu-și face un plan pe termen lung (educația în 2050, pensia în 2050, ș.a.m.d. în 2050) e clar că nu se gândește la ce probleme poate avea peste 20-30 de ani.

Personal cred că imaginile și textile de pe țigări nu-și mai au rostul.

Trebuie făcut altceva.

Hai să fim serioși, de când ne trezim și până ne culcăm suntem expuși la drame, unele mai sângeroase ca altele. În fiecare zi aflăm de minimum un atentat terorist, o crimă decupată din filme horror, câteva jafuri, violuri, accidente rutiere cum nu vezi nici măcar în filme.

Cât de mult o să impresioneze un sugar afumat, un pelvis explodat (comic), ori o operație pe un pachet de tutun?

Ăsta e UN aspect al lipsei de relevanță pe care-l mai au mesajele de pe pachetele de țigări: oamenii sunt căliți împotriva sinistrului.

Al doilea aspect e că imaginile alea au devenit subiect de glumă. Au fost memelizate, luate la mișto. Bășcălie. „Doamnă, mi-ați dat pachet cu impotență. Nu mai aveți cu cancer?”.

Când ceva e luat în derâdere nu mai sperie, nu mai impune respect. E valabil pentru istorie, oameni, pachete de tutun.

Poate greșesc și rețeta asta funcționează. Dar altfel tu ce ai schimba pentru a-i convinge pe oameni să nu mai fumeze?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.