Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Lăsați Covidu` să vină la mine

În ultimele ore am tot citit păreri pro și contra despre mersul după lumină pascală. Despre cum pe unii îi frustrează că „e ok să mergem la cumpărături, dar nu la slujbă”. Despre confortul emoțional/spiritual și puterea divină.

Am citit părerile unor atei care condamnau interzicerea întâlnirilor religioase (pe fondul nerespectării libertății) cât și opinii creștine despre cum izolarea e mai bună și cum Iisus o să reînvie și fără oameni adunați la 23:55 după flacără la lumânare.

Trăim vremuri interesante și cred că perioada asta o putem (puteam) aborda doar într-una din cele două variante:

 1. Interzicem lucruri (precum adunările la slujbă), frustrăm unii oameni și îi privăm de șansa de a vedea pe pielea lor dacă divinul funcționează;
 2. Lăsăm totul la liber și la finalul experienței tragem linie și spunem „bă, e clar că n-a mers, ok?”.

Până acum am implementat prima variantă, dar și a doua opțiune e fezabilă dacă ne îmbrăcăm cu mantia nihilisto-carepecare-odatăpentrutotdeauna și ne asumăm că e posibil să fie nasol, dar la final cei care rămân în viață să fie mai învățați și căliți.

Am putea să îi lăsăm pe doritori să meargă la slujbă. Apoi să îi rugăm să poarte un semn distinct, să facă cumpărături doar de la anumite magazine, să meargă pe celălalt trotuar și să stea în bula lor. Practic împărțim lumea în cei cu credință în Covid și cei fără. La final de pandemie ne uităm pe lista deceselor și vedem cine a avut dreptate.

Luptele anti-BOR și anti-„știință” religioasă sunt tardive acum.

Bula sceptică, mică/mare, s-a trezit în al 12-lea ceas să spună „ajunge cu absurdul non-științific” și să-și pălmuiască peste ceafă (metaforic) rudele mai spirituale. Obositoarele discuții din perioada asta sunt prețul pasivității din atâția ani. Ani de zile de „lasă, habotnicismul n-o omoară”, „îi face ei bine să pupe moaște”, „conspirațiile/conspiraționistul e funny, hai să-i dau share” sau „eh, crede în bălăriile alea de la TV, dar cât rău pot face?” își spun cuvântul.

Cu fiecare mișto făcut pe seama habotnicilor/conspiraționiștilor, neavând timp/chef să le explicăm vreodată (lor sau dascălilor de irațional) am cimentat și mai mult în mintea unora opinia că virușii sunt zămisliți în laborator de o grupare menită să ne omoare, că vom avea cipuri sub piele și copaci 5G la fiecare scară de bloc.

Știu că-i obositor să dezbați lucruri care par evidente, dar merită. La următoarea pandemie n-o să mai simți că te cerți cu un burete de Antena 3.

Metaforic vorbind, nu-i poți spune influențăriței „fă ce-ți place dacă vrei succes online” și apoi să te plângi c-o vezi în fofeaza goală pe internet. Cam așa și noi cu bufoneria acceptată.

Absurdul păturii anti-5G e uriaș (ba chiar ipocrit). Să te plângi de tehnologie, 5G și supraveghere în timp ce stai pe Facebook… e ca și cum ai spune cu acu-n venă că heroina nu-i bună. Facebook și Google știu deja cam tot ce e de știut despre noi. Nici măcar nu mai e un secret „bine păzit”.

Problema e dacă se ajunge ca-n China, cu supraveghere video și scor social. Dar o să se găsească cu siguranță îndeajuns de mulți oameni care să creadă că-i o idee bună. Într-o țară în care destui oameni n-ar vrea anumiți compatrioți alături în tren/autobuz/avion câți crezi că n-ar vrea un sistem de monitorizare care să-ți interzică dreptul de a merge din punctul A în punctul B pe diverse criterii?

Hai să ne imaginăm…

Altfel spus, există o legătură între pasivitate și „meme”-izarea vieții (adică să luăm totul la bășcălie online) și afluxul de religiozitate și conspirații. Să combați ignoranța (doar) cu glume e ca și cum ai încerca să schimbi o clasă politică cu lanterna de la telefon.

Perioada asta ar trebui să ne ajute să învățăm că prostia nu merită share-uită pentru că e „funny” și dacă statul investește în incultură e nevoie de proteste (unele mai dure ca altele) nu meme-uri.

8 răspunsuri

 1. Perfect de acord cu cele spuse mai sus. Si as mai adauga ceva, pe langa oamenii care accepta conspiratiile, sunt si cei care nu accepta nici o regula impusa de stat, crezandu-le in defavoarea lor. Nu mai conteaza ca sunt reguli implementate global, ca „stiu ei pe cineva in Italia, si sunt spitalele goale”, sau ca „acum nu mai moare nimeni de la altceva in afara de coronavirus”.
  Mai pe scurt, nu exista incredere in institutiile de stat, si asta e o problema. Se mai poate fixa ceva? Si daca da, cate generatii o sa mai treaca?
  Multumesc

  1. Intrebarea e: ce te face sa ai incredere in insitutiile statului? Cand au actionat alea profi in interesul cetateanului? Tot timpul dispret si umilirea cetateanului, masuri oligofrene. Vad amenzi date cetatenilor dar nimic impotriva celor care au generat haos.

 2. Mama cata incredere in sine si ignoranta.

  Problema cu 5G este ca a) in apropierea antenelor sunt motive sa cred ca poti face cancer (cresc sansele semnificativ) si b) Internetul chiar si ala pe teava a fost inventat pentru aplicatii militare. Nu pentru porn si tutoriale de crosetat, alea au aparut dupa, cand netu a ajuns si la pulime, De-aia 5G de la chinezi e cah, Satana dar de la americani e miere.
  Nu vom crapa de la covid ci probabil de foame/lipsa asistentei medicale si la prima carie plomba care-mi cade. Influencerii vietii mereu au expresia babe fara dinti, in curand nu prea vom mai avea nici noi.

    1. Pai ai zis ca ai motive sa crezi ca poti face cancer de la ele. Am presupus ca sunt studii. Te intreb din nou, care sunt acele motive?

  1. Pai si de la antenele de telefonie faci cancer (si totusi unii accepta sa traiasca cu ele pe bloc) sau dacă-ți faci casa sub firele de înaltă tensiune, curentul te omoara, mașinile fac victime, etc. Ce facem? O luăm iar cu ciocanul si nicovala?

 3. Anul trecut ,tot n perioada sărbătorilor Pascale…tot poza cu nea Iisus era n blogul de atunci … Scriu iisus cu 2 i… că cică Isus cu 1 i.. înseamnă măgar. Nu m am documentat..doar am citit o postare a unui nene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.