„Florin Ristei, de dubă să ne iei”

Nu am mai scris de ceva timp despre idolii gospodinelor, dar mi-am dat seama că și ei sunt oameni și merită atenția unui părerolog cu experiență. Așa că astăzi vă răpesc foarte puțin timp pentru povestea artistului Florin Ristei, care și-a luat avertisment de la niște jandarmi pentru o glumă.

Știrea asta n-a prins pe toate canalele, lucru care mă bucură și-mi dovedește că nu chiar toate nimicurile informative răzbat în presa românească (cel mai probabil sugrumate de alte nimicuri).

Ce s-a întâmplat? Vă fac eu un rezumat, dar aveți și filmarea cu Ristei în timp ce-și plânge de milă.

Artistul se afla prin Centrul Vechi. Noaptea, după un concert, cu prietenii. Au trecut pe lângă o dubă a Jandarmeriei și Ristei a vrut să fie hazos. A întrebat un prieten din gașcă „bă, cea mai proastă meserie e…” și ăla-i răspunde „la Jandarmerie”.

Ca doi cocoși, cel mai probabil, au vorbit îndeajuns de tare încât să-i audă și jandarmii.

Și ghici fază? Jandarmii n-au gustat poanta lu` Ristei. Bă, ejti neboon? Nu cred?!

Te așteptai ca jandarmii să răspundă cu „Tu ești Ristei? De pulan să ne iei!” și să râdă cu toții, soarele să răsară noaptea, oamenii să se trezească din beție și animatoarele să-și dea seama că nu fac nimic bun cu viața lor și să intre în prima bibliotecă.

Dar nu.

Jandarmii l-au invitat pe artist la dubă să-l legitimeze și să-i dea un avertisment.

Ajuns acasă Ristei a dat drumul la cameră și-a început să se plângă că-n țara asta nu mai poți spune o glumă (proastă, părerea mea) pe stradă. Nu mai există libertate de exprimare și altele.

Nu mă așteptam ca un om care trăiește din a livra un conținut artistic pe o scenă e atât de slab la citit publicul. Dacă Ristei se aștepta să intre într-un schimb de poante și fine înțepături cu niște jandarmi înseamnă că trăiește într-un Stat Paralel (ha!).

Pare omul care ar merge în galeria FCSB-ului să strige „FCSB nu e Steaua”. Ca mai apoi să se mire că-l bat unii, că nu mai ai dreptul să te exprimi în țara asta.

Ce te învață vocația de comediant (și aparent nu și meseria de cântăreț) e că te mai mulezi și după public. Și unde nu poți/nu vrei, mai bine taci. Dacă ai oaie-n tine dai nasoale despre jandarmi, dar nu te plângi cât te salte să-ți dea avertisment (s-a mai plâns și pentru o țidulă, în contextul în care unii, recent, și-au luat gaze pentru lucruri similare).

Ristei, e o treabă de context. E ca și cum te-aș vedea în vreun studio TV, după ce ai cântat, și ți-aș spune „îmi plac live-urile tale la TV. Sună ca-n studio”. Aș putea să fac asta, dar o să te bășici la play-back.

Oricum, ăia care ți-au cântat în strună după toată treaba asta vor rămâne cu impresia că jandarmii n-au simțul umorului (curios, e în fișa postului…) și că nu se mai poate înjura/lua la perpulis o instituție și membrii ei. Trist. Îmi aduc aminte de vremurile când puteai să oprești un polițist pe stradă și să-i spui „Garcea, ce faci băi pulică?”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.