Numele meu este anxietate și am George Bonea.

E păcat să păcălești păcălitorii? (text+audio)

N-ai timp să citești? Ascultă textul:

 

Ne place Vlad Țepeș, nu?

Așa nebun cum era, violent, sociopat, ne-a captivat și-a primit mantia de erou pentru că a impus corectitudinea. Cel puțin așa spune legenda și noi asta învățăm la școală.

Ștefan cel Mare? Super băiat, făcea mânăstiri. Cu toate că era cam impulsiv, vărsătoriu de sânge, îi plăceau femeile și am un mic dubiu că frustrările sale erau invers proporționale cu înălțimea. Dar erou, nu alta.

La fel și Robin Hood. Erou planetar, cu toate că fura. De la bogați, alimentând cumva părerea că oricine e bogat e neapărat necinstit. Dar hei, dădea la săraci. N-are cum să fie un om rău, nu? Când dai la săraci nu ești hoț ești…

Recent, mai mulți români au câștigat la pariuri/loto profitând de o eroare. Pe scurt, au urmărit o extragere la Loto Grecia, au văzut că o agenție din România n-avea actualizată ora de vară (practic, era înapoi în timp în raport cu extragerea din Grecia) și au pariat pe numerele pe care le știau deja câștigătoare.

Adică au speculat prostia agenției din România.

Văd că unii s-au apucat să-i blameze, că-s hoți. Eu cred că-ntr-o țară cu atâta analfabetismul funcțional, ce au făcut oamenii ăștia e impresionant. Serios, s-a mai gândit cineva să speculeze trecerea la ora de vară? Nu.

Hai să nu plângem de mila bietelor agenții loto și de pariuri. Ce, nu știți care-i temelia afacerii lor? Oare cum își impulsionează clientela?

Treaba-i destul de simplă: există un anumit fel de oameni care se mulează perfect pe nevoia acestor bijnisuri. Probabil am încercat destul de mulți să jucăm la pariuri, păcănele, ruletă, dar nu ne-a plăcut și ne-am lăsat. Am zis „nu-i de mine” și am căutat metode mai inteligente de a pierde bani.

Alți oameni intră în malaxorul ăsta și-și pierd banii, casa, mintea.

S-au scris zeci de articole și studii despre dependența de jocuri de noroc. E o boală. O problemă. Ne îndreptăm spre o epidemie de păcănelificare, mii de oameni fiind zilnic în cazinouri aruncând bani pe lămâi, cifre și zaruri.

Mi-a și explicat un angajat din domeniu cum funcționează: le dai câștiguri periodic, să-i motivezi. Creierul e prost, nu discerne, nu face un raport corect între câștig-pierdere.

Un exemplu elocvent povestit de la un patron de cazino: „client fidel. Juca săptămânal de la 3.000 de lei în sus. Se împrumuta, vindea ce avea, nu-mi păsa. Eu îi dădeam suc și alune din partea casei și el stătea ore bune pe un scaun apăsând pe butoane. Săptămâni la rând a pierdut o căruță de bani. Ajungea să creadă că-i o seară bună când nu pierdea toți banii, ci doar jumate din ei.

Într-o seară s-a nimerit să câștige marele premiu de vreo 25.000 de lei. Aproape cât a pierdut. S-a bucurat, am făcut un eveniment pentru el, cu decernare de premiu, șampanie, vrăjeală. Ce crezi că s-a întâmplat? Crezi că s-a lăsat? Că și-a cheltuit banii responsabil? A plătit datorii și a doua zi era pe același scaun pierzând restul de bani…”

Cazinourile/agențiile de pariuri nu-s făcute de niște cretini.

Știu să vrăjească astfel de oameni, știu cum să-i convingă să cheltuie mai mult, în schimbul unor câștiguri mici și dese/mari și rare. Oricum, cazinoul nu iese niciodată în pierdere. Când pui probleme unei astfel de instituții, câștigând prea mult, ești poftit afară.

Am mai auzit și vrăjeala aia cu „agențiile de pariuri și cazinourile sunt împotriva dependenței de jocurilor de noroc”. Nu mai spune? Toate locurile astea supraviețuiesc pe spinarea unor dependenți. A, că nu le plac dependenții săraci, asta-i altceva. Dar un jucător cu bani care nu poate să trăiască fără aparate e o mină de aur. Nimeni din bijnis nu-l vrea vindecat p-ăsta.

Nu există companie care să vândă un viciu și să lupte pentru abolirea motivului care le aduce bani în buzunar. Fie că vorbim de pariuri, tutun, alcool, fast-food. Nimeni. Nimeni nu-i prost să renunțe la bani.

Așa că nu-i mai blamați pe românii care au prostit o agenție de pariuri. Sunt șanse mari să-și cheltuie banii în aceeași instituției, fiind și ei păcăliți într-un fel sau altul.

Ori, să vezi că se apucă de studii academice și vor lupta împotriva dependenței de jocurile de noroc, sponsorizând un studiu cu banii câștigați.

Cine știe…

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.