Numele meu este anxietate și am George Bonea.

De ce a câștigat Piedone la Sectorul 5?

Acum vreo 3 ani făceam o caracterizare mai dură a arondismentului 5 din Micul Paris, metaforă care se pare că a jignit profund anumiți locuitori ai țării. Prin 2017 erau la modă glumele despre Vaslui și nu mi-am dat seama că-n 2020 o să se pună problema fix invers: Vaslui, acest Sector 5 al Moldovei (și acum o să se simtă cineva jignit, știu).

La ora la care scriu acest text e oficial: Piedone e primar în Sectorul 5.

De ce? Cum?

Lucrurile sunt simple și nu prea.

Sectorul 5 e nițel atipic în comparație (cel puțin) cu restul zonelor din București. Poate-i de la lipsa acută de spații verzi și o evidentă lacună de oxigen în creier, cu toate că fostul primar – Dan Florea – punea obsesiv gazon între șinele de tramvai.

Lumea se întreabă „cum de locuitorii din 5 au putut vota un condamnat cu executare în cazul Colectiv?”, eveniment care a scos în stradă zeci de mii de oameni și a reformat puțin dar sigur din țară.

Dac-o luăm băbește o să vedem că-n 5 lucrurile au mers mai mereu puțin altfel. Mereu. Și ani de zile parcă a fost o zonă din oraș care s-a străduit, prin alegerile locale, să se mai îndepărteze puțin de Capitală. Vanghelie a domnit ani buni, apoi a venit Florea și până să ne uităm la noul primar trebuie să remarcăm faptul că Vanghelie tot a făcut niște procente bune la alegerile din weekend.

Să reducem totul la „prostie”?

E prea puțin și limitat. E ceva demn de un studiu aici. Probabil că-n Parcul Sebastian, unde ani de zile s-au ținut chermeze electorale penibile, e un fel de Triunghi al Bermudelor unde vai-mama-lor își pierd mințile și votează cu oricine le aduce un mic, un bulz și un cântăreț care sper că vomită acasă de la propria silă.

Piedona a câștigat într-un sector în care unor oameni n-ar avea cum să le pese de ce s-a întâmplat la Colectiv, din moment ce n-au avut niciodată o problemă cu mizeria din sector (comparativ cu celelalte). Nu le-a păsat că-s legați de oraș cu doar un tramvai (care moare la ploi puternice – 32) și una-două linii de autobuz.

Celor din 5 nu le-a păsat că au blocuri vopsite pestriț și n-au trotuare, că-s străzi transformate în parcări și multe altele. De ce să le pese de Piedone, Colectiv, morți, răniți?

Alegerea lui Piedone nu e o minune, ci o demonstrație de etică-morală electorală într-o țară care pune preț pe vot în contextul unei crunte lipse de educație civică/politică. D-asta îmi dau ochii peste cap când aud flower-powerismele „ieșiți la vot, indiferent de opțiune”. Uite că „indiferent” înseamnă și un condamnat într-un caz care a emoționat o lume întreagă. Uite ce înseamnă să-ți voteze și oamenii cu un nivel scăzut de empatie. Uite ce înseamnă să pui actul de a vota înaintea educării.

Vreți să vedem și partea plină a paharului?

Toți ochii sunt pe Piedone. Și omul e disperat să-și repare imaginea. Are un mandat la dispoziție să-și reclădească aura. Îl știm că-i orgolios. E posibil ca peste câțiva ani Sectorul 5 chiar să arate altfel, doar pentru că omul n-o să suporte gândul că oamenii îl vor ține minte drept criminalul de la Colectiv.

Și vedeți că a mai câștigat un caz de „empatie”. Tăticul de la Sângeorz-Băi.

9 răspunsuri

 1. De ce sa le pese de Piedone? Când nici autorului nu i pasa de vot? Articole general interesante aici păcat de săptămâna trecută când s-a împroșcat masiv cu propaganda anti-vot și „sa votezi e inutil/o prostie”.
  Dacă era după tine și stăteam în case rămâneam cu câte un Piedone peste tot.
  Ca răspuns la întrebare „de ce e Piedone la sectorul 5?” avem asa 1.lipsa educației și 2.indolenta unora care „noi nu ne complacem în a vota răul mai mic” deși nu știu sau se fac ca nu vor să știe cine candidează și ce intenționează să facă.
  Dacă vrem ca lucrurile sa meargă bine trebui sa ne prezentam la vot și mai mult decât atât sa sancționam fiecare abatere a celor care sunt în funcții de conducere și la fel de important sa ne implacam activ în viata orașului (dezbateri publice, etc..).

  1. Data viitoare când mai faci pe moralistul ai curaj să semnezi cu propriul nume că-s plictisit de curajoși cu acronime.

  2. Ai zis exact ce zice Dl Bonea, doar ca nu esti de acord cu el. Ramai sub anonim si tu vorbesti de optiunea de a vota sau de nu, clar crezi cu ”tarie”in cele zise in comment-ul tau.

 2. Deci inseamna ca o sa se mai repete un Colectiv, tot in acelasi oras. Poate se vor reincarna tinerii care au murit acolo in copiii politicienilor si vor arde in propriul club. Cum a facut Tepes cu hotii si cersetorii

 3. Salut.
  Problema e asta: cum a ajuns Piedone, condamnat, sa candideze si pentru cine? El are dreptul sa fie ales de „popor”. Cine l-a sustinut? PNL si USR. Oare nu ei erau cei care spuneau jos Ponta/ coruptia /Piedone…. Ipocritii.

 4. Piedone a candidat din partea PPU-SL, partidul lui Dan Voiculescu, USR si PNL l-au sustinut pe Cristian Băcanu pentru sectorul 5.

 5. USOR CU PIANU’ PE SCARI !
  Toate analizele astea docte sunt niste Prostii !
  L-a votat Rahova si FerenTexas ! De ce? De ce ? si iar De ce?
  Raspuns simplu : populatia penItenciara l-a pus pe unul de-al ei!
  Oamenii l-au votat pe unul in care s-au recunoscut !
  Infractoriii au un votat un infractor !
  A fost si o palma data Sistemului de Justitie din Romania.
  Defavorizatii din Rahova/Ferentari se simt persecutati si exclusi de Establishmentul/Elita din Romania.
  A fost un vot anti-Establishment.
  Sa ne intelegem ! Piedone este un mafiot bogat ! Nicidecum nu traieste in conditiile mizere de care au parte multi din Ferentari.
  Dar a reusit sa se proiecteze intr-o maniera in care majoritatea mica din Sectorul 5 s-a recunoscut.!Cei care l-au votat nu sunt lipsiti de empatie. Doar ca nu l-au gasit vinovat pentru Colectiv. Probabil l-au gasit doar ghinionist. L-au perceput Tap Ispasitor. L-au perceput victima a teoriei conspiratiei, samd.
  Si inca ceva !
  Tot Sistemul (Statul Paralel din proprietatea PSD & Comp) a involuat maniera de alegere a Primarilor intr-un sigur tur. Daca alegerile erau in 2 tururi (cum e normal)… Piedone nu era ales…… Asa ca : usor cu pianu’ pe scari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.