Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Dacă mâine ar avea loc sfârșitul glumii?

Au apărut recent niște sondaje politice și oamenii s-au aprins văzând că AUR se bate cu PSD-ul pentru prima poziție (ba chiar îl depășește).

Acum, fie vorba între noi, știam că AUR a ajuns la 27% de vreo 2-3 săptămâni (before it was cool), dar am ținut informația pentru mine și cei foarte apropiați pentru că nu ne știm așa bine și nu-mi place să dau cu anxietate în străini. Plus că n-aveam chef să răspund cu „știu eu” la „de unde știi?”

Care-i faza cu sondajele?

PSD a mai scos repede un sondaj, unul din care reiese că partidul lui Ciolacu e lider detașat și AUR se împunge cu PNL pe la 19%. 

Sunt importante sondajele? Sunt foarte importante. Din varii motive.

Dacă sunt corecte arată realitatea („±3%”). Realitatea asta poate influența. Că dacă îi vezi pe unii sus de tot poți spune „aoleu, atunci clar votez cu răul cel mai mic și aia e, nu mai votez cu ăia de îi plac…”, ori „pfuai… păi nu degeaba sunt ăia pe primul loc. Hai că votez și eu cu ei”, ori…

Dacă nu sunt făcute corect pot influența. Că dacă îi vezi pe unii sus de tot poți spune „aoleu, atunci clar votez cu răul cel mai mic și aia e, nu mai votez cu ăia de îi plac…”, ori „pfuai… păi nu degeaba sunt ăia pe primul loc. Hai că votez și eu cu ei”, ori… (te-ai prins).

Când se aruncă un sondaj în piață se fac niște calcule și pariuri foarte mari. Dar se speră și la un strop de șansă. Dacă ești PSD și spui public (de exemplu) „AUR e pe primul loc și noi aproape de ei pe locul 2, la mare distanță de ceilalți” ai putea spera să atragi voturile deznădăjduiților de la PNL, USR etc.. Practic mizezi că te transformi în răul cel mai mic (ceea ce probabil se va și întâmpla într-o finală AUR-PSD). Dar până în ziua alegerilor (ori până la următoarele sondaje pe bune) nu știm dacă oamenii gândesc așa. Complicată treaba.

La fel de bine oamenii ar putea spune „fie, dacă atât de mulți oameni cred în AUR hai să le dau o șansă”.

Bine ai venit în minunata lume a imprevizibilului.

Dar să vă las cu câteva gânduri despre fiecare partid, așa cum îl văd eu, unde îl văd și de ce îl văd. Aștept din tot sufletul să fiu contrazis.

AUR

AUR ne-a surprins deja. E o prostie uriașă dacă bula (în special a mea) se lasă surprinsă din nou. 

În ultimul timp am tot discutat cu votanți AUR, unii mai apropiați, alții mai străini. Mi s-au conturat câteva aspecte.

  • Votantul AUR nu este (neapărat) votantul PSD radicalizat. Bula tefelistă (o să folosesc termenul ăsta ca să ne fie mai ușor) a crezut/crede că AUR este exclusiv știrbul analfabet din rural, ăla dezamăgit de PSD. Greșit. AUR are o uriașă componentă urbană, cu studii medii spre înalte, venituri medii spre confortabile. Nu e ce ne portretiza Recorder în chermezele rurale ale PSD-ului;
  • Dacă acum 2-3-4 ani votantul tânăr&urbanizat nu recunoștea că votează/simte AUR (trebuia să-l descoși ca să-ți dai seama), astăzi este normal să spui că votezi cu AUR, nu mai există stigmat. Și chiar dacă el există, nu-ți pasă. Partidul care a dat autocare elevilor din rural nu te mai rușinează;
  • Acțiunile radicale semnate cu manta de AUR (proteste anti-vaccin, ori conspirații dubioase) sunt ignorate de o parte a votanților AUR, un fel de „e, zic și ei, dar…” Ca și cum refuză să creadă că AUR poate să însemne și anti-vaccin pentru un pro-vaccinist. Un efect invers de cherry picking. Dacă în mod normal cauți nod în papură, acum nici nu vezi nodurile de atâta bine și reprezentare patriotică. Oricum, AUR este un partid al neîncrederii în sistem (de la vaccin până la discursul anti-străini), iar în românii sub 35 de ani cu studii medii-mari făcute pe genunchi – dar cu așteptări înalte – zace sămânța neîncrederii (ca-n Interbelic);
  • Un partid poate câștiga enorm dacă știe să-și lipească trecutul la valorile prezente. A încercat și Vadim, a încercat și Ponta, dar Simion&Co. sunt mult mai deștepți și n-o țin langa cu Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu. Se folosesc mult mai light de simbolurile istorice, nu-i transformă în personaje Marvel cum făcea (istericul) Vadim;
  • AUR ar putea să comunice minimal până la alegeri și tot ar crește pe fondul gafelor PSD-PNL-USR-ȘAMD. Practic, AUR are în 2023 norocul pe care l-au avut legionarii când au beneficiat de gafele scenei politice din vremea lor. Tot ce trebuie să facă e să le dea sape țăranilor și să arate că ei sunt cu poporul, că sunt voluntari, „nu ca alții”;
  • Simion, și am mai spus asta și cu alte ocazii, este un animal politic foarte bun. De la modul în care comunică, cum stă, unde se afișează, cu cine. Se vede că a avut bani de meditații. În ritmul ăsta o să-i depășească lejer pe Iliescu și Băsescu în materie de harneală politică;
  • Așa cum am spus și mai sus, AUR nu este partidul proștilor. În rândul votanților AUR sunt antreprenori (mari & mici), profesori, creativi, tineri hipsteri neo-ortodocși, fani Subcarpați. Sunt oameni frustrați pe moștenirea generației care a făcut revoluția, cei care își permiteau o Românie mai dezvoltată dar s-au procopsit cu asta. Sunt nervoși, defetiști, sătui, poate chiar ușor nihiliști. L-au îmbrățișat de tot pe „acum ori niciodată”;
  • Foarte mulți sunt din rândul USR pentru că și-au dorit un partid anti-sistem/anti-PSD și au primit în schimb un grup de tocilari pro-europeni care folosesc cuvinte mari, consideră că succesul e doar o luptă personală și-s lenți în a rezolva probleme pentru care nu mai e timp;

AUR a ajutat și la demitizarea diasporei. Nu mai explic de ce.

Dacă nu se întâmplă ceva senzațional, ori lumea n-o să devină mai atentă la nasoalele AUR, partidul o să mai crească.

PSD

Ca să citez dintr-un artist contemporan, „PSD nu va moare”. Aici zace și eșecul USR-ului, în incapacitatea de a înțelege că PSD nu va moare și continua lor luptă anti-PSD (vedeți ce înseamnă partid cu strategie bună? AUR nu comunică anti-PSD, ci anti-sistem. Vezi mă-i USR? Degeaba școală dacă nu viziune). De altfel, toată programa USR a fost împotriva pesedismului (reprezentat prin diverse nasoale – aici s-a scăldat puțin și PNL prin Iohannis, dar președintele s-a dat cu o alifie și s-a vindecat repede de anti-peeeseedeee).

Fie, la prima întâlnire a USR-ului cu politica mare a picat bine să întrebe alegătorul „ce servești? Ciorbă, friptură sau anti-PSD?”, dar n-o poți ține langa cu un singur fel de mâncare din motivele menționate mai jos.

PSD înseamnă un sistem dincolo de partid, e un mindset, un modus operandi la nivel național, atât de bine implementat și internalizat încât nu poți face prea mult anti-PSD pentru că inevitabil ajungi să-ți lași mătușa/verișoara/prietenul fără loc de muncă. Am mai zis și aici. Și aici. Nu vorbim exclusiv de angajații la stat, ci de micro/media/marea corupție și încuscreală întinsă în parteneriat public-privat de la care se hrănește foarte multă lume. Practic, o Românie corectă ca-n imaginația USRistă este imposibil de implementat fără o parte uriașă a populației într-o suferință teribilă. Inclusiv prieteni ai USRiștilor ar avea de suferit.

Anti-PSD înseamnă ca tac-tu să nu fie bugetar pentru ceva ce un robot poate face în 5 minute, ori ca mama ta, antreprenoarea, să nu facă bani din colaborări bănoase cu statul. Anti-PSD nu înseamnă că la ora 13 protestezi anti-Dragnea și la ora 15 îl rogi pe Dragnea să facă puțină corupție ca să ai drum prin pădure (Greenfield, mon amour!).

În 2023, după 30 de ani de cimentare a elitei și plebei însumată din copiii celor 500.000 de informatori și securiști + urmașii bijnițarilor din tranziție + păgubiții frustrați ai unuia sau ambelor sisteme, orice discurs de curățire națională (adică „anti-PSD”) e o glumă copilăroasă, un slogan demn de plăcuță de înmatriculare pe care nu-l poți afișa prea multor oameni pentru c-o să-ți bată tac-tu obrazul că „dacă nu era PSD” el nu putea face șusta aia să te înscrie la o școală bună, să ai o diplomă de studii superioare la oha, carnet de șofer, să… și să… și să…

D-aia spun: momentan trebuie să trăim cu PeSeDismul din noi pentru că el ne-a făcut ceea ce suntem și România n-are stofă de țară care-și ia părinții, rudele și prietenii la palme (o bătaie colectivă), cerându-și scuze (cui?!) că s-a folosit de PeSeDism ca să fie orice e azi.

Trebuie să moară generația care a făcut revoluția și apoi o mare parte din copiii lor (crescuți în mixul de mentalități „să-mi dea statul”-„dă din coate”-„doar cine nu vrea n-are”-„mai bine să plângă mă-sa decât să plângă mama”) și abia apoi putem discuta de o platformă pură și curată anti-PSD. Până atunci trebuie să trăim în țara securiștilor (cazul domnului Ursu), țara în care copiii de securiști se fac eroi pe banii tăi, țara copiilor bazați din bani făcuți din blugi turcești și lista poate continua.

Handicapul PSD-ului e că și dacă ar vrea să se curețe nu poate. Că s-a întins prea mult.

Degeaba mai face infuzie de oameni de calitate (că sunt, orice partid are măcar un om de calitate pe undeva), pentru că e o caracatiță prea virusată de inapți. Cinci propuneri legislative bune propuse de vreun PSDist ok mor definitiv când afacerea bătaiului unui primar obscur explodează și omoară X oameni și impresia că mergem în direcția bună.

Că-i Ciolacu, Lacu, Dracu, e imposibil să vină cineva la cârma unui partid precum PSD și să spună „ia să văd toate hârtiile membrilor de partid și să-i dau afară pe fanfaroni, impostori, micro-corupți”. O să-ți plece tot mecanismul de câștigare a alegerilor la competiție, că ăia, în ciuda GPLismelor făcute, angajează unchi, mătuși, verișoare și alți zeci și sute de români care n-au perspective și dorinți tefeliste.

La ora actuală cel mai mare angajator în România este exact PeSeDismul hulit. 

D-aia, probabil, dacă lucrurile vor continua la fel de bine pentru AUR, va urma o lungă perioadă de dispută politică între AUR și PSD. PSD are sistemul de care mulți sunt dependenți, AUR are nervul reactiv. Restul vor juca la alianță.

PNL

Sondajele arată că PNL începe să scadă. Asta nu poate decât să bucure, nu? Partidul Delia Matache se poate apropia de un sincer și binemeritat final. De ce „Delia Matache”? Cântăreața se folosește de proto-manele ca să-și întinerească/hipsterizeze publicul, ea nefiind niciodată prezentă în cuget și simțiri în universul hipsterilor maneliști, ci doar are o echipă bună care o ajută să se alipească fun & caterincă la simbolurile unei rezistențe la comercialul insipid în care Delia&celelalte s-au scăldat toată cariera. Faptul că ea a refăcut maneaua „Oțelul Galați” (și că oamenii au aderat mai degrabă la varianta ei) arată cât de tristă și dublicitară e viața. Motto-ul meu în viață e „Mai bine o manea sinceră decât un remake perfid.”

Așa și PNL.

Un perpetuu PSD pe galben, și-a ratat orice menire și deja nu mai produce nimic concludent. Are (uriașul) noroc de câteva fețe cu adevărat răsărite (să vedem ce se întâmplă cu Ciucu de la Sectorul 6) și cam atât.

Pentru mine PNL e partidul ăla care când se întâmplă Orice își montează repede cortul de campanie în intersecție și strânge semnături. Ferească să-și rupă femeile unghiile că PNL va monta un cort în intersecție la Nicolae Grigorescu (București) și o să strângă semnături să nu-și mai strice femeile manichiura.

E un partid obosit pe care mulți îl mai votează doar pentru că le lasă impresia că pun ștampila pe ceva mai mare decât este cu adevărat. Ai putea spune că e Partidul Nokia. Nu mai e relevant în zilele noastre, dar pentru mulți încă trece drept „ceva de calitate” și „rezistent”.

USR

Despre USR am mai zis și mai sus. 

Aș vrea să mai adaug un singur lucru, valabil atât pentru USR cât și pentru Plus, Reper și ce partid o mai coace bula în minutele astea: așa incapacitate de a înțelege masele ca la voi… Ori dacă nu e incapacitate, e rea voință și indiferență.

Zilele trecute Andrei Lupu (REPER) semna un editorial foarte prost pe blogul bulei (Digi24) în care demonstra că el și ai lui lui n-au înțeles nimic din ce e dincolo de Universul Pipera-Aurel Vlaicu. Avea dreptate bunica: prea multă școală prostește.

Ăștia, tefeliști/trotinetiști, sunt așa absorbiți de lumea badge-urilor și a meritocrației închipuite încât pare că le pică greu quinoa la stomac dacă fac un efort în a purta o conversație pe limba plebei și a înțelege de ce ăia nu vor/nu sunt Head-of-Ceva. De altfel, Barna e definitoriu în fața vulgului, cu a lui „ce conopidă frumoasă aveți”.  

Handicapul bulei USR+Reper+ȘAMD e că n-a vrut nici măcar să treacă pe strada unde e Școala Vieții, dar să mai și intre în ea. Că le pute, nu-i frumix, așa nu se face. Nu știu să vorbească limba celor care au terminat Școala Vieții, ba îi mai iau și la mișto (bancuri elitiste) și îi amenință voalat că îi schimbă cu AI-uri. 

Cam asta e USR+Reper. Reprezintă viziunea lui „dacă nu ți-a ieșit succesul e pentru că nu l-ai dorit destul”. „N-ai luptat până la capăt”. Și eu mă uit pe date și văd că mulți n-au cu ce să lupte până la capăt. Dar ăia din Pipera-Aurel Vlaicu sunt în asentiment cu Cosette pentru că ei au luptat ca să dea 60 lei/zi pentru prânzul la cantina fancy. Au stat și peste program.

La atitudinea asta a contribuit și onania cvasi-intelectuală făcută în cerc, perpetuată și de presa de serviciu care nu s-a săturat să arate „cohortele” de proști analfabeți care se visează CEO la târgurile de joburi. S-au bătut pe burtă în timp ce au hăhăit că Mihăiță din Zărnești nu vrea să se angajeze la fabrică pe salariu minim, la 500 de km de familie și prieteni, unde să-și rupă spatele și nervii pentru respectul celor cu studii în străinătate. 

Și evident că-n USR+Reper s-au aflat și se află elemente perturbatoare, de un penibil fără pereche, precum Iulian Bulai, copilul minune al politicii care la 2 ani vorbea cu mama lui despre mineri și comuniști. Aia e, degeaba ai studii la Sorbona dacă nu înțelegi românii care spun „România nu-i Sodoma!”

USR+Reper+ȘAMD o să rămână opțiunea unei bule mici care se ambiționează să predea arogant post-materialismul unui popor care încă trăiește din oferte la iaurt. Și într-un final or să voteze mereu cu răul cel mai mic (PSD pentru corporatiști, AUR pentru cei anti-sistem).

UDMR

Sunt surprins să văd că UDMR începe să piardă alegători. Un sondaj spune 5%, altul 4%. În contextul în care la recensământul din 2021 figurează 6% minoritate maghiară. Dacă UDMR nu mai vorbește pentru comunitatea lor înseamnă că s-a terminat cu vrăjeala aia a reprezentării și, în sfârșit, tot mai mulți maghiari și-au găsit o altă opțiune. 

Presupun că nu e AUR. Cu toate că am întâlnit evrei antisemiți…

SOS

4%. Șoșoacă. Că ea centrează, ea dă cu capul în partid. SOS e aripa hardcore din AUR. Ăia de care râde și Vadim. Mort. Dacă treceți pe lângă Cimitirul Ghencea și auziți un chicot e Vadim. 

4% români în filmul doamnei Șoșoacă e enorm. Și 1% e mult, 4% e greu de acceptat. Pur și simplu eșec social și educațional. Și medical. 

Viitorul ne va demonstra dacă AUR și SOS pot face treabă împreună. Ceva îmi spune că da, doar să se mai tempereze doamna Șoșoacă din când în când. 

PMP 

Îmi e greu să cred că partidul ăsta va mai exista dacă pierde iarăși alegerile și nu trece de 5%. Sincer, nici nu văd un motiv să existe.

Cam astea sunt cele mai importante acum. Orice sub ele sunt făcute doar să încurce și să ciupească % din partidele mai mari. Ori au un singur cal de bătaie (Piedone) și nu știm încă cum și când or să-l călărească.

Concluzii?

Evident, tot ce am spus mai sus se aplică pe datele de azi. Dacă mâine George Simion declară că e pentru legalizarea căsătoriilor gay, ori USR spune că se gândește la interzicerea avorturilor, datele se vor schimba.

Până atunci AUR va câștiga capital făcând turul ruralului și urbanului mic. Nu-și va consuma banii și energia să se rățoiască online cu tefeliștii (n-are rost). Bătrânește vor convinge indecișii și o parte din PNLiști și USRiști că, de fapt, ei sunt anti-sistem, patrioți, puși pe treabă. Vor atrage atât săracii ignorați de bijnițăreala PSD (ăia care n-au ciupit mai mult de 3 mici și o cântare câmpenească) și tefeliștii undercover care lucrează în corporații, le place la Paris, au iPhone, dar îl consideră erou național pe Antonescu, cred că evreii români au murit pentru că s-au împiedicat unii de alții, ori că romii n-au fost sclavi ci freelanceri.

USR o să stagneze la 7-8-9%, cât e bula aia crudă și arogantă, ăia care spun de trei ori pe zi că ei au plecat de jos, au ajuns Head-Of și dacă ei au putut poate oricine. Altfel, deja prea mulți din apropiații care au votat cu USR s-au mișcat spre AUR sau PSD. La AUR s-au dus ăia care chiar vor ceva anti-sistem, iar la PSD s-au dus ăia care și-au dat seama că-s parte din sistem, nu le place corupția mare dar sunt ok cu ciupeala. 

PNL o să fluctueze spre nimicnicie în funcție de cât și cum or să călărească niște figuri precum Ciucu.

Restul sunt la derută.

Altfel rămâne cum am stabilit cu alte ocazii: să votezi răul cel mai mic înseamnă să votezi un rău pe care nu-l cunoști. Să-ți anulezi votul înseamnă să mergi degeaba la secția de votare (nimeni niciodată n-a ținut cont de voturile anulate, presa nu le prezintă, politicienii nu le discută, e doar o iluzie a revoltei). Să nu votezi poate să fie un „Eseu despre luciditate” și ca mișcare a atras numeroși adepți la referendumul pentru familia tradițională. Curios cum de adepții lui „nimeni la vot” atunci sunt atât de scârbiți de „nimeni la vot” în celelalte contexte. 

Un răspuns

  1. Acum câteva săptămâni îmi apare postare sponsorizată pe FB de la USR Sector 4 care se luau de Băluță că nu își ține promisiunea de a reabilita blocurile din sector. Dacă se obosea măcar o persoană din partid să dea o tură prin Giurgiului dădea cancel la postarea aia asap. Ai o grămadă de motive să te iei de Băluță și fix cu unul inexistent de prezinți la public?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.