Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Corporatist, dar să mai și râdem

Voiam să vă zic de ceva timp, dar n-am apucat: de curând am avut ocazia să intru într-o clădire Google din străinătate și să vizitez câteva chestii pe acolo. Spun „vizitez” pentru că așa te simți: turist unde unii muncesc.

Probabil știți și voi de la știri că să lucrezi pentru Google/Facebook înseamnă să beneficiezi de anumite condiții.

Tot felul de spații creative, sală de sport, sală de jocuri, sală de instrumente muzicale, sală de relaxare, cantină, cafenea, terasă, șezlonguri, leagăne… probabil că într-un sediu Google/Facebook există și un club de striptease și un traseu de raliu.

Unii dintre voi o să-mi spuneți evidentul: „Bonea, astea-s ca să te țină la muncă, să te motiveze!”. Wow, nu mai spune?! Nu mi-am dat seama…

În același timp mă uit la prietenii mei corporatiști. Exceptând câțiva care au niște intrări la săli de fitness fițoase și câte o amărâtă de tablă de darts în birouri, majoritatea sunt țintuiți de scaun cu orele. Singura mișcare pe care o fac e până la cantină, eventual pentru a-și lua mâncarea la pachet s-o basculeze deasupra tastaturii.

Până la urmă-i de bine dacă te mai cheamă șeful până-n biroul lui. Mai miști oasele.

Și vorbesc despre corporații uriașe pentru care te sardinezi la metrou/în tramvai. Și nu-i nimic care să te motiveze cât stai la birou. N-ai prea multe opțiuni de relaxare. „La muncă nu vii să te relaxezi”. Știu. Nici piramidele n-au fost ridicate cu sclavi fericiți. Istoria se repetă, se schimbă doar contextul.

Milioane de euro profit și nu ești în stare (ori nu te duce capul, ori nu vrei) să pui o masă de biliard într-o sală, să montezi o masă de ping-pong într-un hol, să aduci un Play Station și doi pufi. „Dacă nu-i mai dezlipesc de consolă?”. Îți vor sta peste program. Dar îți vor lucra mai relaxați. Și îi vei face să creadă că-i vină lor că stau peste program. Nu ca acum când fac ore în plus și-s frustrați că-i programul prea încărcat.

Acestea fiind spuse, faceți un mic efort financiar să vă distrați sclavii.

E și deprimant să coborâți din mașinile voastre scumpe și să-i vedeți triști și demotivați, strângând din fund pentru o vacanță-n insule și câteva festivaluri hip unde se vor sparge de liberi și independenți ce sunt.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.