Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Albă ca Zăpada și cei 7 pitici alergici la gluten

Am citit recent că-n Ungaria a apărut o cărticică de povești în care Cenușereasa-i lesbiană, iar eroul care ucide dragoni (Făt-Frumos?) e transgender.

E vorba de un proiect al unei asociații LGBTQ+ din Ungaria.

Înainte de toate, dacă vrei să-mi cunoști părerea despre minoritățile sexuale poți să cauți cuvântul „gay” pe blog și să te relaxezi.

În ultima perioadă am văzut că în mai multe povestioare clasice personajele cunoscute au început să iasă din dulap (cum s-ar zice). Bine, mai degrabă au fost scoase din dulap. Cică SpongeBob e gay. Și Albus Dumbledore (Harry Potter) e gay. Velma e lesbi, oricât de mult ți-ai imaginat c-o să ajungă cu Shaggy. Shaggy e probabil gamer.

Sunt curios dacă asta e strategia ideală prin care îi poți face pe cei mici să înțeleagă că lumea e complexă și diferită. Eu când eram copil nu mi-am pus problema dacă Ed, Edd și Eddy sunt trei prieteni bisexuali. Nu știu dacă Bobby (din „Lumea lui Bobby”) era polysexual, conta doar că avea o imaginație bogată (prăjită, fie vorba între noi). Jack, piratul cel teribil, era un heterosexual libidinos. Asta știu sigur. Probabil că desenul ăla a reușit, cu foarte mult umor, să-mi arate ce înseamnă un macho toxic și grandoman.

Dar altfel când eram copil nu mă interesau absolut deloc aceste aspecte. Mă uitam la desene chitit pe elementele de umor (și uneori pentru bătăi).

În același timp nu omit faptul că nici nu se încerca o normalizare a situației, așa că am intrat în viața neștiind că e posibil ca unii să fie altfel. Probabil doar empatia și faptul că n-am crescut printre bigoți m-a ajutat să nu-mi urăsc colegii și prietenii de altă orientare sexuală.

Nu-mi dau seama care-i cea mai bună metodă prin care îi poți face pe oameni mai toleranți, dar supraraționalizarea unor desene vechi de 20-30-50 de ani nu cred că e soluția. Mai rău, enervezi. Inclusiv prietenii toleranți au zis că „e cam exagerată faza cu personajele vechi devenite brusc gay, trans”. N-o vor spune și public, pentru că e o părere nepopulară, dar la un pahar de vorbă în intimitate o verbalizează.

Pare că cineva vrea să dea o palmă peste bot adulților homofobi, un capac peste ceafă și peste timp, un fel de „personajele astea au fost gay de când erați voi mici, dar n-ați știut. Țeapă!”

Dar adulții de azi știu ce au văzut. Știu că unele personaje erau complet heterosexuale, ori că nu exista nici un semnal într-o direcție care ține de orientare. Așa că de ce să-l trimiți retroactiv? De ce să reinventezi trecutul când poți să-ți vezi de viitor (a sunat politicianist, știu)? Nu e ca și cum picii de azi se mai uită (în masă) la Scooby-Doo. Cenușereasa? Serios? Pentru picii de azi Cenușereasa lucrează ziua la Mega Image și seară stă pe OnlyFans, reparându-și tenul în Photoshop mai ceva la Loredana Groza.

S-ar putea face desene noi, personaje noi, care să corespundă tuturor acestor categorii. Se pot inventa personaje simpatice care-s gay, trans sau genderfluid, care sunt intolerante la gluten, lactoză sau vegane. Se pot face desene noi pentru oameni noi. Cu subiecte noi. Oricum, fie vorba între noi, în „Fetițele PowerPuff” erau multe subtilități ce țin de orientarea sexuală. Nu le-am remarcat în copilărie, le-am descoperit în articolul Teodorei.

Pe la 21-22 de ani am revăzut DragonBall și mi-am dat seama câte glume cu tentă sexuală erau. Unele chiar misogine. La 10 ani nu le-am remarcat pentru că… unui copil nu îi pasă de asta. Dar probabil că ele au avut un impact pentru cineva.

Nu mă aștept ca reinterpretările poveștilor vechi să se facă în nota „a fost odată ca niciodată un Verde Împărat. Și lui îi plăcea homosexul”. Sper. Dar ce se va întâmpla cu noua abordare („și printre altele, dragi copii, să știți că Frumoasa Adormită era asexuală”) e că va da naștere unei generații de părinți și mai înverșunați împotriva LGBTQ+, care vor cânta placa „ne îndoctrinează copiii”.

Simt că se poate altfel.

Și oricum, pentru copii cred că e mai important să afle de ce stau 7 pitici împreună, singuri, într-o pădure. Nu ce orientare sexuală au. Și cui vând diamantele pe care le găsesc în mină? Mie-mi sună a exploatare ilegală, sclavie și trafic de pietre prețioase. Că-s gay, trans sau skoliosexuali nici nu mai contează.

Corectați-mă dacă greșesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.