Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Un altfel de Facebook, cu bule pe IQ sau ceva…

  În ultima perioadă mi-am cam rărit prezența pe Facebook. Intru, postez, ies. Mi-am scos aplicația de pe ecranul principal din telefon, așa că acum trebuie să intru în meniu, să caut fereastra… e deja un efort la care nu mă mai încumet cu ușurință.

De asemenea, mi-am impus să nu mă uit la mai mult de 10 postări când intru.

Dacă încep să scrolez de-a-n boulea înseamnă că fac ceva greșit cu viața mea.

Am înțeles că Facebook se prinde că te-ai plictisit de el și-ți mai schimbă din fețele pe care le vezi pe wall. Așa că azi sunt fericit să descopăr și oameni care-mi erau prieteni dar despre care nu știam nimic: ce mănâncă, cum arată în 31231 de selfie-uri, cum arată în costum de baie în vacanță, ce mașini conduc, ce opinii au despre tot.

Mă uitam zilele trecute pe peretele unei tinere (destul de urmărită, cu ceva mii de fani) care-mi comenta delirant la o postare și mi-am dat seama că m-am plictisit de starea conflictuală între oameni care au perspective diferite (și Facebook adoră râca. Cu fiecare postare contradictorie te trage de mânecă și spune „mamă, ai văzut ce a spus ăla de credința ta? Ești fraier? Taci?”).

Așa că am început să mă gândesc la o variantă mai bună de bule Facebook. Că oricum altfel nu se poate.

Dacă ar apărea un Facebook partajat? Adică să poți adera la o bulă doar pe criterii de inteligență, cultură generală, trăsături de personalitate ș.a.m.d.. Știu că IQ-ul nu este neapărat relevant, dar un IQ mic corelat cu o personalitate colerică și un analfabetism atroce te-ar ajuta să-ți faci o impresie. Impresia că (momentan) n-ai ce să cauți în Bula 1, 2, 3 sau 4. Poți vedea ce se vorbește, poți lectura postările, dar nu poți interacționa. Aproape că nu exiști pentru ei. Lunar Facebook te trece printr-un test și în funcție de rezultat te aruncă în bula în care meriți.

Ți-a ieșit că ești ignorant? Te deranjează să stai printre ignoranți? Uite o listă de cărți și documentare care te-ar putea ajuta ca în 5-6-7 luni să ajungi într-o gașcă mai bună, cu păreri avizate și documentate.

Și nu, nu e neapărat segregare. Oamenii țin la aparență și apartenență. Așa că dacă-i spui „stai cu istericii reduși pentru că ăsta-ți e nivelul” ar trebui să-l motivezi să-și depășească condiția. Trebuie doar s-o spui: ești demn de Bula 73. Ești la periferia internetului. Ne mai elevăm și noi?

Altă rezolvare nu văd momentan și Facebook a devenit un bazar din care cu greu mai învăț ceva, e chiar de evitat, util doar pentru a promova ceva-uri.

Eu aș trage tare să nu mă scald cu mediocritatea, să nu văd zilnic doar decolteuri și postări despre cum nu există Covid, dar există deochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.