Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Afla totul despre mazare: cum se planteaza si beneficiile sale! (P)

Gustul dulce al glorioasei mazare cultivata in gradina nu seamana deloc cu cel pe care il gasiti in magazinele alimentare. Mazarea este una dintre primele culturi ale sezonului, plantata imediat ce pamantul poate fi lucrat, chiar daca ulterior cade zapada.

Mazarea este foarte usor de cultivat, dar perioada lor de crestere este foarte limitata. Este important sa le plantati suficient de devreme primavara, astfel incat sa se maturizeze in timp ce vremea este inca racoroasa. Aceasta inseamna sa plantati in februarie, martie sau aprilie in majoritatea partilor din Romania . Cheia pentru cresterea mazarei este sa le plantati suficient de devreme primavara, astfel incat sa se maturizeze in timp ce vremea este inca racoroasa. 

De asemenea, mazarea nu ramane proaspata mult timp dupa recoltare, asa ca bucurati-va de gustul lor cat de curand puteti! Acele mazare din magazinele alimentare au adesea un gust amidon, care veti gasi ca nu se compara cu mazarea proaspata de gradina.

Trei soiuri de mazare se potrivesc majoritatii nevoilor de gradina si culinare:

Mazarea dulce, aka mazarea de gradina sau mazarea englezeasca (Pisum sativum ssp. sativum), are pastai necomestibile din care se iau semintele (mazarea).

Mazare de zapada (P. sativum var. macrocarpon) produce pastai comestibile, plate, fara fir, care contin mazare mica.

Mazare de mancare (P. sativum var. macrocarpon ser. cv.) produce pastai groase, comestibile, care contin mazare mare/de marime intreaga.

Pentru a planta seminte de mazare alege  o locatie insorita si un sol bine drenat. Desi mazarea poate creste la umbra partiala, ea nu va fi la fel de dulce sau productiva precum cele cultivate in plin soare. Pregatiti solul, de preferat toamna, amestecand cu gunoi de grajd imbatranit si/sau compost, si mult bine. Mazarii ii place pamantul bine drenat.

Cand sa plantam mazare:

Semanati semintele cu 4 pana la 6 saptamani inainte de data ultimului inghet de primavara, cand solul este racoros sau cand acesta este la temperatura dorita: Mazarea plantata in pamant rece (40°F) va germina incet; mazarea plantata in sol care este de cel putin 60 ° FF (dar nu mai mult de 85 ° F) va ajunge din urma.

Zapada nu va dauna plantelor de mazare in curs de dezvoltare, dar cateva zile cu temperaturi la adolescenti ar putea. Fii pregatit sa plantezi din nou, daca prima mazare nu reuseste. Alternativ, incercati sa incepeti mazarea intr-un cadru rece.

O a doua runda de mazare poate fi plantata la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, cu aproximativ 6 pana la 8 saptamani inainte de primul inghet de toamna.

Cum sa plantezi mazare:

Mazarea este cel mai bine insamantata direct chiar in pamant si nu-i place sa le deranjeze radacinile. Dar transplantarea este posibila, daca incepeti semintele in ghivece biodegradabile; vei transplanta ghiveciul si totul in gradina si ghiveciul se va dezintegra.

Acolo unde primavara este lunga si umeda, plantati semintele in paturi inalte de gradina.

Pentru a accelera germinatia, inmuiati semintele in apa peste noapte inainte de plantare.

Semanati semintele la 1 inch adancime (putin mai adanc daca solul este uscat) si la aproximativ 6 cm una dintre ele. 

In ceea ce priveste rotatia culturilor, nu plantati mazare in acelasi loc mai mult de o data la 4 ani.

Radacinile de mazare, ca si cele ale altor leguminoase, fixeaza azotul in sol, facandu-l disponibil pentru alte plante.

In ceea ce priveste ingrasamantul, mazarea are nevoie de fosfor si potasiu, dar excesul de azot va incuraja cresterea frunzelor in loc de flori sau pastai. Aflati mai multe despre amendamentele solului.

Mazarea poate ajunge la 45 pana la 76 cm inaltime. Tipurile de stalpi pot creste cel putin 4 pana la 6 picioare inaltime. Ambele tipuri beneficiaza de sprijin (in special mazarea de tufa peste 2 picioare si toate mazarele). Instalati ramuri subtiri de copac sau betisoare (betisoare de mazare), spaliere, sarma de pui, sfori sau plase inainte ca plantele sa-si stabileasca radacinile superficiale. Consultati instructiunile despre cum sa construiti spaliere si suporturi pentru mazare.

Apa pentru a mentine solul umed. Daca semintele se spala din sol, introduceti-le inapoi in el.

Uda putin mazarea cu cel mult odata pe saptamana, cu exceptia cazului in care plantele se ofilesc. Nu vrem sa incurajam putregaiul de mazare. Dar, de asemenea, nu lasati plantele sa se usuce. Daca se intampla acest lucru, nu vor fi produse pastai.

Indepartati usor buruienile intruzive cu mana. Daca este necesar, sapa sau cultivati, dar faceti acest lucru cu mare atentie pentru a evita deranjarea radacinilor fragile si superficiale ale mazarei.

Fertilizarea plantelor nu este de obicei necesara daca plantele sunt mulcite adanc cu tuns de iarba, frunze maruntite sau alt material biodegradabil.

Majoritatea soiurilor de mazare sunt gata de recoltat la 60 pana la 70 de zile dupa plantare. Mazarea se maturizeaza repede, asa ca verificati zilnic odata ce vedeti florile in floare.

Culege mazarea de zapada cand pastaile delicate incep sa arate in interior seminte imature.

Adunati mazare cand pastaile devin plinute, dar sunt inca lucioase si pline cu mazare cu gust dulce.

Culegeti mazarea inainte ca pastaile sa devina ceroase. Recoltati mazarea dimineata dupa ce roua s-a uscat. Sunt cele mai crocante atunci.

Recoltati in mod regulat pentru a incuraja dezvoltarea mai multor pastai.

Folositi doua maini cand culegeti mazarea pentru a evita deteriorarea plantei. Tineti vita cu o mana si trageti pastaile cu cealalta.

Mazarea este la varf de aroma imediat dupa recoltare. Pastaile de mazare care s-au intarit sau au capatat o culoare plictisitoare sunt prea mature. De obicei, plantele mature inceteaza sa produca si mor inapoi in vremea calda de vara.

Daca ati ratat perioada de varf a mazarii, le puteti culege, usca si decojiti pentru a le folosi in supe de iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.