Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Vomitivul de manele

Ocazional umanitatea se confruntă cu manele. Maneaua apare în viețile unora sub diverse forme nefaste. E fie o piesă care explodează și se propagă dincolo de bula ei, virusând lumea bună, fie sub forma unui ambasador al stilului manelistic al cărui nume e menționat în afara cortului de confort.

Ăsta e momentul când cresc vânzările de anti-vomitive și vedem chipuri schimonosite de durerile vintrei.

Românul are o sensibilitate muzicală cum nu cred c-o să mai vedem la alte popoare. E fibra melomană atât de fină în cei născuți în spațiul ăsta mai rar. Popor născut în harpă îngerească și legănat în lemn de Stradivarius.

De acolo mult uzitata expresie „îmi vine să vomit de la manele”.

Mi-am dat seama că suntem de o sensibilitate aparte când am remarcat faptul că foarte mulți români acuză stări vomitive la auzul manelelor. În numeroase grupuri am zărit fețe contorsionate de durere la auzul unor acorduri manelistice. Oameni care se apucă de burtă și spun că refluxul gastric îi năpădește de la primele sunete de darabană.

Cred că manelo-misofonia e o problem gravă în România, accentuată de recentul scandal din Timișoara unde primarul și-a dat seama că trebuie interzis un stil musical (nu mitocănia. Dacă asculți la volum mare rock/dance/etno e ok. Manele nu).

Curios e faptul că, în ciuda acestei îngrețoșări muzicale, nu se înghesuie foarte multă lume la Operă, sălile de concerte se umplu ocazional, radiourile comerciale de (manele)dance duduie și un procent covârșitor din melomanii fini se adună zâmbind la chermezele organizate de primării, unde nu se cântă manele dar artiștii-s tot niște lăutari cu bani de la buget pe frunte.

Mi se pare curios cum de „voma” e folosită ca etalon negativ preponderent în cazul manelelor. Mitocănia nu provoacă vomă. Politicienii nu. Opulențele de neam prost nu. Lista poate continua cu „nu”-uri.

Altfel spus, la Revelion să vă luați un anti-vomitiv la voi. E posibil să răsune un Salam de undeva și să vi se-ntoarcă parizerul scump pe gât.

Dacă-ți place să suferi muzical și să-ți îndurerezi neuronii îți recomand și analiza asta despre manelele din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.