Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Am interzis maneaua pentru că era mai ușor. Și ușor e mai bine

Multitalentatul primar al timișorenilor, Nicolae Robu – poet, fotbalist și cântăreț -, a făcut vâlvă-n țară anunțând că-n orașul condus de el n-o să mai răsune manea și dedicație, iar fumul de grătar o să fie la fel de des întâlnit precum parfumul de Amorphophallus titanium.

Emoționali cum ne știm am aplaudat decizia. „Gata, s-a făcut dreptate. Țara e pe un făgaș normal”.

Doar că nu e.

Așa cum reiese din mesajul primarului, el nu taxează zgomotul și nesimțirea, el pune la colț un gen muzical, o preferință. Înțeleg din mesajul lui că nu se mai poate face haleală în aer liber, dish-uri care să-ți mute sau atragă nasul. Dar la muzică treaba-i clară: fără manele. Dimmu Burger? Da. Salam? Nu. Dave Brubeck? Da. Dan Armeanca? Nu.

Ce înseamnă asta?

Că nu facem nimic pentru educație. Nu educăm, reprimăm. Nu explicăm, interzicem.

Atât a înțeles edilul și fanii lui din combaterea unor tabieturi deranjante, amestecate cu gusturi personale bine conturate.

A nu se înțelege că-s fanul manelelor la maxim. Nu-mi place muzica tare indiferent de stil. Disconfortul e același și pe rock, rap sau jazz. Nu mi-ar plăcea să-mi duduie Armin pereții cu ocazia Sfântului Untold, nu m-aș da în vânt să-mi tremure casa pe Guță la vreo chermeză a clasei dezagreabile.

Robu a arătat că se poate. Dacă lui nu-i plac anumite monumente și convinge îndeajuns de mulți oameni, or să dispară. Nu-i așa că vă deranjează niște construcții sau comunități? Prea stau în calea zugrăvelii noastre. Hai să facem un sondaj pe Facebook și să le interzicem. Ce nu vă mai place? Sărăcia? Gata, e interzisă sărăcia în Timișoara. Putoarea? Cine miroase-n Timișoara face pușcărie.

Eventual o să facă Robu o listă cu lucrurile pe care trebuie să le asculte un cetățean model.

De la Robu n-am pretenții să fie calculat și să-și dea seama că lupta lui e cu lipsa educație – nu maneaua, fenomen care necesită decizii inteligente și de lungă durată. El a reacționat impulsiv că atâta poate. Probabil crede că acum se vor organiza silent-party-uri cu Minune-n căști. Ha.

Fie, să se interzică tot ce nu ne place (facem sondaje). Ce părere aveți de zgomotul motoarelor tunate? Scobitul în nas în public? Râgâitul stradal?

Abia aștept să fim intelectuali cu forța, sub gusturile fine ale lui Robu.

3 răspunsuri

  1. Ok, acum sa rezolve si cu clanurile care au acaparat imobiliarele, si cu bataile cu sabii si cu traficul de persoane si alte lucruri minunate care se intampla in Timisoara. Adica a inceput bine cu basinile de snob dar zic sa continue. BTW, unde poti face gratare? Nu ar trebui sa fie in fiecare oras niste spatii amenajate pentru asa ceva?

  2. Da, asteptam lista:)))

    @iwillneverlookback2017 il rezolva clanurile pe el la orice ora:))
    Din cate stiu eu , sunt spatii special amenajate inafara orasului, din aceleasi considerente de obraz finutz ale distinsului nostru edil:))

  3. Prosteala pt hipsteri.
    Nu vad cum s-ar aplica, cum ar fi sa scrie pe amenda “ascultau Carmen Serban-manele”, aia sa conteste ca e muzica disco, in fine, nu vad cum vor deosebi administrativ maneaua de muzica de petrecere de lautareasca fina (w/e), si atatea borderline-uri manele/populara :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.