Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Vaccinul dă autism. E mai simplu așa

Știți despre ce n-am mai vorbit de mult? Despre autism și vaccinuri. Ce vreți, e circuitul subiectelor în natură. Olivia n-a mai zis nimic, dar asta nu înseamnă că vaccinurile stau degeaba…

M-am uitat zilele trecute la un interviu făcut de Joe Rogan cu Peter Hotez (pediatru, vaccinolog și tatăl unui copil cu autism). Omul, sigur pe ce a învățat, a venit cu niște explicații proaspete vis-a-vis de autism. Studii grele plătite de Big Pharma. Pe scurt, cică problema se dezvoltă cu mult timp înainte să apară primul vaccin în viața copilului. Aproape de când se încheagă laptele, dacă mă-nțelegi.

Cum au spus și mulți alții înainte, vaccinul e doar „contemporan” cu primele manifestări ale tulburării.

De unde și confuzia.

Asta e vrăjeală de fabrică producătoare de vaccinuri. Mai au să spună că de vină pentru autism e calitatea genetică a copulatorilor. Nu există hazard, ci aluminiu și deochi.

N-am înțeles chiar tot ce spunea Hotez. Pentru că n-am școala lui și unele informații nu le-am văzut cu ochii mei. Ce, am stat lângă el în laborator să mă uit peste date pe care nu știu să le interpretez? De ce l-aș crede pe un american care mai mult ca sigur e cumpărat de cine știe ce companie. Mai face și vaccinuri! Clar minte!

Altfel spus…

E clar că mulți oameni vor accepta explicațiile unora care mixează informații și experiențe personale într-o salată pe care s-o înghită toată lumea. Ca să înțelegi un specialist trebuie să ai o minimă curiozitate academică. Un conspiraționist traumatizat cu abonament la internet știe să-i vorbească și unuia care e la a n-jpea bere la birtul din colț. Oricum și ăla știe că-i deștept. Toți știu că-s deștepți, mai puțin oamenii de știință care caută o explicație până în fundul geneticii.

Realitatea științifică e greu de înțeles și așa a fost mereu.

Acum câteva sute de ani se chinuiau unii să spună că nu-i Pământul miezul lumii, dar n-au avut cu cine. Că mintea lor vedea dincolo de ce se poate observa cu ochii prin fața cărora n-au trecut prea multe cărți. Masele au zis că n-are cum. Prea greu de înțeles, deci neadevărat.

Așa e și cu vaccinul și autismul. Unii nu știu chestii elementare despre biologie (precum micționarea la femei… o să aflați chestii interesante dacă întrebați mai multă lume), dar sunt siguri că vaccinul dă nasoale. Dacă se demonstrează teoria cum că e o tulburare ce ține de gene înseamnă că părintele e pus în situația de a recunoaște că n-are soft-ul bun. Cum să-ți recunoști imperfecțiunea? E ca și cum ai spune că părinții tăi n-au fost deștepți, frumoși și minunați. E rușinos să spui adevăratul. Mai ales dacă ești parte din povestea zugrăvită.

Howard Bloom (sociolog și paleopsiholog) vorbește în „Creierul Global” despre lumea și cum unele bacterii s-au adaptat în timp la diverse situații. Nici din cartea lui n-am înțeles tot așa că aștept un rezumat făcut de cineva care-mi poate spune mai colocvial că treaba-i simplă: există un nene care a făcut tot, n-avem voie să spălăm duminica și gata!

Singura salvare a științei e s-o explice cineva de parcă ar relata un episod din Insula Iubirii la o cafea de la automat. Altfel n-ai cum. Lumea are tendința să refuze ce nu înțelege. Poate că asta e o explicație și pentru ateismul meu… Touché, George, Touché!

2 răspunsuri

  1. “Medicul” din recomandarile tale de ieri (iarba nu e buna, o spune un medic!) nu era medic, era student,
    si cred ca nici nu vazuse facultatea de medicina decat in poze sau in vizita cu scoala, el fiind student la farmacie.
    Acum nu ca as avea mari indoieli ca asta de azi nu ar fi chiar medic (desi nu m-ar mira ca pediatrul sa fie o studenta la facultatea de moase sau poate o educatoare, ca na, tot p-acolo, cu copii, oricine stie ca nu sunt mari diferente, copiii sunt copii), dar zic ca uite de asta nu e linistitor sa iti faca cineva un rezumat si sa zica “un nene a studiat si zice ca trebuie sa facem asa”, partial pentru ca se pierde mult in traducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.