Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Traversatul a-npulea și polițiștii zeloși

… și mai nou avem și filmulețul ăsta.

S-a inflamat tot internetul după ce a apărut filmulețul cu cetățeanca ridicată pe sus de trei polițiști pentru că a traversat ilegal strada. Am citit reacții de la „ce nesimțiți” la „să-mi bag, să dreg, să fac, HUO, plec din țară, așa ceva nu-i normal, etc.”. Șocant e că… DA, așa ceva e (aproape) normal. O să vă expun ce este și ce nu este normal vis-a-vis de traversatul aiurea și acțiunea celor trei polițiști:

  • Este anormal să traversezi aiurea – Zona pe unde a traversat ilegal femeia este foarte periculoasă. O știu foarte bine. Și nu doar că zona Obor e groaznică, dar prin țară se traversează aiurea mereu. Mai ales în București. Și așa apar multe accidente groaznice. Dacă nu conduci nu știi cum e să-ți sară câte unul în față. E groaznic atunci când pedalezi, dar când ești într-o mașină. Sunt înfiorători pietonii care cred că „traversează ilegal dar repede”. Mai ales persoanele peste 30-40 de ani, plinuțe (doamna de pe filmare e mai corpolentă). E deja proverbial faptul că vedem bătrâni traversând aiurea încercând să „fugă” când de fapt doar gândesc asta. Nu, traversezi aiurea, ești lent, mașini frânează și cum șoferul de București este un isteric îl enervezi și mai rău. Asta dacă nu te calcă. Pentru că nu te vede;

cop 2

   • Este anormal să nu ai trotuar – Când Poliția Română a lansat campania video împotriva traversatului aiurea au primit o replică foarte inteligentă: domnule, n-ai cum altfel pentru că-n multe cazuri sunt puține treceri de pietoni sau mașini pe trotuar. Și așa e. Trotuarul în București nu este al oamenilor. Dar nu-s polițiștii responsabili pentru asta. Îmi vine greu să le iau apărarea pentru că știu că au multe bube-n cap, dar la o discuție simplă cu un polițist o să înțelegi că au o putere limitată. Legislativul n-a făcut din polițist acest vigilanti;

cop 3

   • Este anormal să vezi cum trei polițiști nu reușesc să încătușeze o femeie – 

Trei polițiști se dau de ceasul morții să-i pună cătușe unei femei? Asta nu doar că nu-i normal, dar e un semn clar că mai multe nu pot face și că n-au o pregătire sportivă pusă la punct. Păi dacă o tanti care traversează aiurea le pune probleme cum dracu îl vor încătușa polițiștii pe un interlop recalcitrant de 200 de kg? Cheamă întăriri? 500 de colegi? Cineva trebuie să pună din nou problema polițiștilor grași și ineficienți fizic;

cop 4

   • Este anormal să pactăm cu „victima” doar pentru că vedem un video pe net – Discernământul ne spune că e bine să analizăm tot ce vedem. De exemplu, filmulețul în care femeia este chinuită de polițiști începe exact din momentul în care aceasta urlă că este rănită de cei trei. Spiritele sunt inflamate și de ceilalți cetățeni care intervin. Și așa tu stai acasă la calculator și spui „ce brute m*iste!”. Dar poate nu-i așa. Poate brutele alea m*iste au vorbit frumos cu femeie și i-au cerut să se legitimeze. Noi nu vedem, dar știm că femeia a refuzat. Apoi, nu-i normal s-o duci la secție? Mai ales dacă este o campanie prin care amendezi traversatul aiurea? Nu așa se face oricând comiți o infracțiune și nu te legitimezi? Ba da;

 Mai mulți internauți se plângeau că-n „lumea civilizată” e altfel și polițiștii nu-s așa. Ba mai pardon, în lumea civilizată nu traversezi aiurea. Și-n „lumea civilizată”, dacă totuși traversezi a-npulea și polițistul te amendează, nu-ți permiți figuri ca la noi. Nu-ți permiți să-l șpăguiești, ori să-l iei peste picior. E totuși o autoritate. Și acolo se folosește forța la nevoie, și acolo te duce la secție, și acolo te poate brusca dacă te opui. Lumea aia nu s-a civilizat pe „lasă-mă să te las” cum e la noi.

Poate asta trebuie să-nțelegem și noi după acest video: că dacă traversăm aiurea primim amendă. Să știți că uneori polițiștii chiar se străduiesc să-și facă meseria așa cum pot, cum sunt lăsați (repet, n-au o putere pe atât de mare pe cât ne imaginăm noi), cum au învățat (și-mi dau seama că n-au învățat destule). Dar și „cetățeanul de rând” are de cele mai multe ori 0 respect pentru omul legii. Vedeți cum problema e de fapt la mijloc?

   • Este anormal să nu știi să negociezi cu omul pe care vrei să-l duci la secție – Ce pot să le imput polițiștilor? Lucrul pe care-l vedem la foarte mulți: sunt din topor. Domnule, unii sunt jos pălăria (e o prostie să crezi că toți polițiștii sunt proști), dar sunt și câțiva care-și merită statutul de „Garcea”. Să nu știi tu să vorbești cu un om și să-l convingi să meargă la secție înseamnă că n-ai învățat ce trebuie la Academie. Și poate asta-i problema: polițiștii români poate nu învață ce trebuie. Din proprie experiență vă spun că acum 10 ani polițiștii care patrulau prin Centrul Vechi din București nu știau cum să trateze „problema” subculturilor/contraculturilor de genul punk/rock/neo-naziști/etc. Pentru ei erau toți „rockeri sataniști” și îi duceau pe toți la secții. N-au multe lecții de psihologie și cultură socială și unii par îmbrăcați în albastru și trimiși pe teren pe considerentul „vezi și tu, dacă faci cineva ceva nasol dă o amendă, ok?”

cop 6

Morala?

Dacă traversezi aiurea e normal să primești amendă. Dacă vrei să duci la secție un cetățean e normal să știi cum să-l iei. Dacă citești acest text e normal să-nțelegi că nu-i apăr pe polițiști.

P.S. – dacă ai de gând să-mi spui „bă Bonea, polițiștii să-i aresteze pe hoții ăia mari, nu femei și băbuțe care traversează aiurea” o să-ți spun să nu-ți mai pierzi timpul pe site-ul meu pentru că nu-s polițiștii responsabili de prinderea hoților mari. Pentru ăia ești și tu de vină când votezi pe salam. Sau Salam.

 

 

2 răspunsuri

 1. nu trebuie militienii stradali sa-i prinda pe marii corupti, ca nu e treaba lor. Dar din zecile, sutele de infractori care vand telefoane furate si tigari de contrabanda, tot ar trebui sa prinda macar cate unul pe an, sa ne dea si noua speranta.

  Plus ca militianul roman, din punct de vedere institutional, nu serveste interesul cetateanului, sau al comunitatii, ci pe cel al „statului”. Adica el nu are nici un fel de responsabilitate de a fi parte a comunitatii, ci un dusman al ei, ce sta etern vigilent pt a amenda/pedepsi pe cei mai slabi dintre membrii ei.

  Respectul, prietene, SE CASTIGA. Nimeni, absolut nimeni pe lumea asta nu are nici un fel de drept de a CERE sa fie respectat. Si cand omul vede zilnic ca acesti militieni trec linistiti pe langa hotii de buzunare, dar aplica legea spumegand cand e vorba de cetateni de rand, nu ii vor respecta in veci si-n pururi.

 2. Eu am citit articolul pe gandul si majoritatea comentatorilor (marea majoritate) au aceeasi parere ca si tine.
  Nu am vazut decat 2-3 (si cativa trolli) care sa-i ia apararea doamnei incatusate.
  Impresia mea e ca cei care pot gandi, judeca situatia in mod corect, iar celor care nu gandesc… ce poti sa le ceri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.