Numele meu este anxietate și am George Bonea.

România are nevoie de Prepuțul Sfânt

De curând am trecut pe lângă Catedrala Mântuirii Neamului și m-am uitat la ea admirativ. Doamne, ce biserică. Uriașă. Ce templu. Auriul ăla de pe cupole merită toți banii. Ce zgârie-nori impresionant. O să aibă ortodocșii un office building cum n-a văzut Pipera.

O astfel de construcție merită moaște pe măsură.

Să nu-mi fie luat în nume de rău, dar moaștele-VIP scoase anual la pupat sunt passé. Catedrala neamului are nevoie de ceva mai mult. Moaște de categoria A.

Aseară am aflat că în lume există și moaște de proveniență iisusică: lacrimile lui Iisus, transpirația lui Iisus, dinții de lapte ai lui Iisus, fecalele lui Iisus, urina lui Iisus și nu în ultimul rând prepuțul lui Iisus (da, Iisus a fost circumcis).

Nu glumesc. Creștinismul nu e o glumă.

În Evul Mediu existau vreo 12 prepuțurile mesianice în bisericile și mânăstirile din Europa. Dar cică adevăratul prepuț (se scrie cu ”P” mare?) se găsea în Calcata, Italia. Până în 1983 când cineva l-a furat. Și de atunci nimeni nu mai știe unde este Prepuțul Sfânt.

Călugărul Leo Allatius spunea, în „De Praeputio Domini Nostri Jesu Christi Diatriba” („Dezbaterea despre prepuțul Domnului Nostru Iisus Hristos”), că prepuțul s-a înălțat la cer împreună cu Iisus. Deci nu mai nicăieri.

Vă rog să-mi permiteți să nu cred că prepuțul lui Iisus s-a dus alături de propietarul de drept și stau cu toții la dreapta tatălui ceresc. Cel mai probabil prepuțul ăla e pe undeva printre noi. Biserica Ortodoxă Română trebuie să-l găsească și sper că-l caută deja.

Cu așa moaște în cea mai importantă biserică ortodoxă din țară România o să fie… n-am cuvinte.

2 răspunsuri

  1. Pai…cei care vor pupa moaștele numite prepuț … Se poate spune ca vor face o …uie ? Vedeți?…am fost decent si nu am scris si M.

  2. George, îmi pare rău pentru tine, dar sa știi ca ai aici o creștin-ortodoxă,(practicanta/ne), care chiar te agreează. In fond, share-uim aceeași religie, honey, ca doar încă nu te-ai lepădat de Botez…
    Ți-l pe dragul nostru parinte Amfilohie Brânză, să-l asculți,dacă ai răbdarea. O fac în ideea de-a te îndupleca, măria ta, să-l ierți pe Patriarh, de a greșit cu adevărat. Ce zici, functioneaza mojicia mea?!

    https://youtu.be/ZG9kVz-HW-o (1:20)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.