Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Pentru o țară democrată lăsați proștii să se bată

M-am trezit din Revelion cu următoarea știre în ochi: trupele speciale au intervenit astfel încât să nu se desfășoare celebra tradiție de la Ruginoasa. Am zâmbit amar și am trecut peste cu gândul că-i semn rău să nu începi anul cu o bătaie bună.

Apoi l-am citit pe Sever Voinescu, cu al său text din Dilema Veche intitulat „Lupta cu iliberalii”. Concluzia e destul de simplă: „un liberalism ceva mai temperat, mai gradual, ma răbdător ar ajuta mult în lupta cu iliberalii”.

Pe scurt, democrația asta în valuri îi sperie pe cei mai lenți din societate și îi face să reacționeze. Uneori violent.

Democrația e bună, dar doar atunci când îți dă smartphone, libertate de a sta pe net, șosele bune și mall-urile pline. Democrația nu mai este frumoasă dacă-ți spune să nu mai fumezi în interior, să nu te mai bați „tradițional”, ori să accepți homosexualii.

Atunci e „atac” la identitatea națională.

Având concluzia lui Sever Voinescu în minte m-am întors la amărâții de la Ruginoasa.

Ce dezamăgire au trăit tradiționaliștii zonei, cu jandarmeria pe urmele fiecărui grup de colindători, păziți precum niște copii teribiliști care nu se pot astâmpăra și se bat pe oriunde se prind. Jandarmeria Română are rol de doică.

Măcar să ne lase fără biciuri”, spunea un locuitor din Ruginoasa.

Vedeți? De aici apare iliberalismul. De aici vine frustrarea, de aici pleacă viitorul fake-news și următoarea victorie PSD. Bruxelles-ul a băgat pumnul în gură tradiției. UE, rușine!

Românul e deschis la nou, dar să-l diluăm, să-i dăm și o notă românească. Nu-l obliga să nu mai bea vin, schimbând lichidul primordial cu apă. Lasă-l șpriț și e toată lumea fericită.

Să-i lăsăm pe români să-și ducă mai departe metehnele, dar să negociem. Să-i lăsăm să se bată la Ruginoasa, dacă atât îi duce mintea, dar să-i europenizăm: fără bâte și bice. Vă smardoiți cu pumnii. Semi-tradițional, semi-democratic.

Și e toată lumea fericită.

Să aduci schimbări așa bruște într-o țară în care încă se mai mănâncă pâine cu mămăligă la aceeași masă… Asta e declarație de război.

Acestea fiind zise, dacă vreți o țară a evoluției (lentă, dar posibilă) lăsați românii să fie tradiționaliști. Lăsați Ruginoasa să existe.

Și serios, dacă două tabere de oameni proști vor să se bată și să se distrugă, de ce să te opui?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.