Din nou aflu faptul că multe ONG-uri sunt degeaba și nu fac nimic. Numeroase pentru că nu vor, altele pentru că nu pot. Pentru mai multe detalii vă invit să citiți povestea lui Valeriu Nicolae. Și da, problema e la nivel mondial, doar suntem în plin scandal Crucea Roșie și cele 130.000 de case din Haiti, care-s de fapt 6.
Într-o știre de ieri citeam despre un bărbat de 35 de ani care și-a bătut soția cu picioarele peste față pentru că dansa cu alți bărbați.
Și îi complimenta, ceilalți bărbați fiind rudele victimei (asta nu știu dacă-i o scuză pentru ea sau pentru el). Povestea-i clasică: el o întâlnește pe ea, el e bețiv, el o bate pe ea, ea ajunge-n spital, nimeni nu intervine, el o reîntâlnește pe ea când iese din spital, el bea din nou, el o bate pe ea, ș.a.m.d.
Cunosc feministe, dar nu-i nevoie să cunoști vreuna pentru că mișcarea a devenit omniprezentă în discursul public. Asta-i bine. Mai ales după bătaia luată de Alexandra Stan. „Noroc” să ia o vedetă bătaie că mai află românul că-s femei bătute-n țară. Altfel credeam că-s doar „atinse din când în când”.
Din păcate discursul împotriva violenței domestice e prezent în cele mai multe cazuri în viața oamenilor care în mod normal nu-s violenți. Poate sunt misogini, dar de aici și până la a bate o femeie cu picioarele-n cap e mult. Am spus de mai multe ori că flash-mob-urile la metrou în București sunt drăguțe, dar aproape 0 ca eficiență. Violența domestică este mult mai prezentă în mediul urban, dar rădăcina violenței în familie e la țară, acolo unde bunica încă mai crede cu tărie că „femeia mai trebuie lovită din când în când”.
Pentru că bunica aia crește un nepot și cel din urmă, de cele mai multe ori, se mută în mediul urban.
Sau acolo vrea să ajungă. Și nepotul ăla va avea soție și copii. Cifrele pot arăta că violența e în urban, dar ruralul e rădăcina problemei. De acolo vine „bătaia-i ruptă din Rai”.
Ce cred că se poate face? Nu te mai poți duce prin țară să spui că violența domestică e nașpa și s-o pui pe Inna cap de afiș pe o campanie. Gata, s-a dus și nu cred că a mers. Românii se bat în continuare-n casă indiferent cât de neoccidental e asta, ori câte vedete spun că ei n-ar da într-o femeie nici măcar cu versuri, ce să mai zic de palme.
Dar ai putea să te duci la rădăcina problemei și să promovezi un mesaj de rușine. Românul e rușinos, ține la imaginea lui (d-aia ne bășicăm enorm când citim că unii fură peste hotare și se duce naiba „imaginea țării”). Simplu: e rușinos să te bați în casă/să-ți bați soția/copilul/rudele! Și mesajul ăsta-l poți dilua cum vrei, prin toate ramurile posibile prin care-l poți transmite. De la preotul care poate spune că „te bate Doamne-Doamne dacă-ți bați soția” (fight fire with fire), până la amenzi/muncă-n folosul comunității/pușcărie. Scoți violența domestică din „tradițional” și o bagi în „rușine penală”.
Până se ajunge la pasul ăsta invit feministele să-și ducă mesajul în sate, nu doar pe Facebook sau în medii academice. E ca și cum ai lupta împotriva ISIS cu flash-mob-uri.