Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Femeia de serviciu nu-i sclava ta

O știi pe aia de strânge cănile după tine? De-ți aruncă gunoiul din coș într-un tomberon pe care tu sigur nu l-ai văzut niciodată? E una care vine din când în când și dă cu aspiratorul pe unde-ți faci tu veacul între 8 și n-jpe ore pe zi. Uneori îți face ordine și pe birou, așa cum știe ea și cum probabil le face și copiilor ei acasă. Da, ție îți dă dezordinea peste cap, dar nu-ți imagina că vine o nebună săptămânal la tine la muncă ca să-ți distrugă feng shui-ul. Vrea și ea să ajute.

Uneori „femeia asta de serviciu”, această identitate extraterestră fără nume de botez, îți mai face și o cafea dacă o rogi frumos.

Ea știe pe unde-s plicurile cu zahăr la birou și spală caserolele tuturor, chiar dacă nu-i datoria ei. Și chiar dacă există aceea foaie A4 lipită deasupra chiuvetei care spune „Te rog să-ți speli farfuria/tacâmurile/caserola după ce mănânci”. Unii mai uită și altora nu le pasă, dar știu că-i acolo „aia” care e plătită să facă ordine și curățenie.

Că noi nu suntem ca japonezii să învățăm de mici să strângem după noi, d-aia mă-ta îți spune și la 16 ani să-ți strângi hainele de pe scaunul-dulap. Într-un final o să le strângă ea. Păi ce treabă are, doar e mamă?

„Aia” de-ți face cafea sau dă cu mătura după tine la birou ar putea, de cele mai multe ori, să-ți fie mamă. Sau mătușă. Oricum, are și ea un nume. Un nume în fața căruia poți pune cu dârzenie un „tanti” sau  „doamna”. Îi poți spune chiar și „sărut mâna/săr’na” când o vezi.

Ba mai mult, o poți întreba de viață. Ce mai face? Cum e viața? E bine sănătoasă? O s-o bucure și-o să vezi că și cafeaua aia de o ceri tu o să-și schimbe gustul. Să nu uiți să-i spui că face o cafea bună și când aduci bomboane de ziua ta pentru colegi nu uita să lași una și pentru ea. Ea știe firma la fel de bine ca tine. Ba nu. Ea știe firma mai bine. Ea e în contact direct cu gunoiul de la birou.

Portarul? N-am înțeles niciodată de ce există funcția de „portar”. Cine e atât de pretențios, ori are pielea așa sensibilă, încât să nu-și poată deschide ușa singur? Dar chiar și așa, un „bună ziua” n-a omorât pe nimeni.

Paznicul? La fel. Nu te pune nimeni să-i faci vreun cadou de ziua lui, dar încearcă să-i zâmbești când treci pe lângă. Întreabă-l de sănătate. Poate că-i este sete în timp ce tu stai în interior la aer condiționat și apă rece la dozator. Dacă-i dai un pahar cu limonadă pe caniculă nu trebuie să mai mergi la moaște niciodată.

Evident că n-avem cu toții șanse egale în viață. Trebuie să te gândești mereu la faptul că ai fost la un spermatozoid distanță de a face tu cafeaua pentru alții.

Un răspuns

  1. Iti multumesc pentru acest articol.
    Fiica unei femei de serviciu (care lucreaza cu ma-sa in aceeasi corporatie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.