Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Dragi elevi slabi/grași/urâți/gay/romi…

Update septembrie 2016: 80% dintre elevii din România sunt umiliți sau agresați în școli. Nu e o exagerare, ci o realitate.

Update octombrie 2016: Elev de 16 ani înjunghiat de un coleg de școală, pentru o fată.

Început de școala. Un moment fericit pentru unii, o corvoadă pentru alții. Asta e, trebuie s-o faceți și p-asta dacă vreți să aveți o viață cât de câtexcepție făcând cazul în care părinții voștri fac bani de vă plânge alocația pentru că nu-i băgată-n seamă.

Mă adresez celor care știu că-ncepe sezonul nasol, ăla de miștouri proaste și tortură psihică și fizică din partea jmecherilor din liceu. N-o să vă mint, șansele ca boșșii din liceu s-ajungă să facă șaorme sau să lucreze la Mc sunt 50-50. Pentru că Dumnezeul Proștilor pare de multe ori mai puternic decât al celor cu adevărat merituoși. 

Dar mai important decât orice e să vă vedeți de treaba voastră, să găsiți hobby-uri mișto care să vă relaxeze, ori în care să refulați și să vă păstrați optimismul. Știu, e greu, uneori o să pară imposibil (nici nu mai iau în considerare familia din care proveniți, cine știe prin ce mai treceți și acolo), dar cum vă petreceți 8-10 ore pe zi la școală e clar că mediul din clasă e tot familie.

Dacă ești slab/scund/gras/înalt trebuie să te aștepți la porecle. De fapt, oricine trebuie să se aștepte la porecle. Dacă ești scund și non-jmecher o să fii “Piciu/Pitic/Midget/Hobbitu/Muc/etc.”. Dacă ești slab va trebuie să te-ntorci când auzi “Schilodu/Slabu/Sticks/Cârjă/etc.”. Gras? “Grasu/Gras/Oana Roman/etc.”. Înalt? “Pălugă” și derivate.

Nu te aștepta la implicarea vreunui profesor, ori psiholog școlar. Școala nu s-a schimbat prea mult în 8 ani de când am terminat eu. Taci și treci peste. Și dacă TOTUȘI ai parte vreun profesor mișto să-l apreciezi ca pe un zeu. Ei sunt Floarea de Colț a Învățământului în perioada asta de tranziție. Altfel nu te băga-n scandaluri pentru că tu vei avea cel mai mult de suferit.

E ca-n geopolitică. Dacă SUA atacă Burundi nu e mare lucru. Dacă Burundi atacă SUA toată lumea se scandalizează. 

Dacă ești urât/urâtă o să treci prin același lucru. Ok, sună dur „urât”, dar dacă spun „neatrăgător/neatrăgătoare” n-o să arăți mai bine. Asta e, trebuie să-ți asumi că pubertatea a fost cu tine ce e Iliescu pentru România. O perioadă nasoală. N-o să faci parte din gașca frumoaselor decât dacă vor ele să te țină pe lângă. Evident pentru un plus de imagine în favoarea lor. Tu o să-nveți, o să-ți faci temele, o să ai note bune, hobby-uri mișto, o să tragi pentru o carieră și-o să ajungi pe la 25-30 de ani să ai un fizic frumos, lucrat la sală, o față frumoasă (de, a trecut pubertatea) și bani. 

Ăsta-i momentul când nu trebuie să vă lăsați influențate de falsele standarde de frumusețe. Offf… de ar exista un profesor să vă vorbească despre asta… Ce se va-ntâmpla cu gașca „cool” care râdea de tine că ai „mustață și păr pe mâini„? În funcție de atitudine pot ajunge să te-ntrebe peste 10 ani dacă vrei “punguță” sau “o mărire de salariu”. Că așa-i în viață.

Dacă ai vreun handicap e la fel de trist pentru că empatia nu-i ceva despre care se vorbește-n școala românească. Așa o să te urască unii pentru că “ești avantajat la sport pentru că nu poți să alergi!”. Nu te enerva, țara are nevoi de șoferi de TIR.

Ești de etnie? Clar porecla ta este/o să fie “Țiganu/Velea/Connect-R”. În fiecare gașcă există unul. În general e ăla care suportă toate poantele stereotipice, e trimis după mâncare, minge sau băutură. Învață și să nu crezi vreodată că ai intrat la școală pe locul altei persoane.

Gay sau de altă orientare? Pfff, nasol. Dacă nu ești în vreun liceu chiar bun (dar și acolo sunt accidente umane), o să treci prin multe. Nu doar că-s mulți colegi care te vor agresa, dar există riscul să ai 0 susținere din partea profesorilor. Dar învață și vezi de viața ta. Nu te enerva, nu face vreo prostie.

În altă ordine de idei, începe școala. Note multe, fuga după “10” care n-o să-nsemne mai nimic peste ani, isterie, stres din partea profesorilor, stres din partea familiei, teme multe, timp puțin, distracție când se poate, preocupare pentru o carieră când mai ai vreun neuron odihnit.

Faceți sport și căutați hobby-uri, eventual în domeniul în care vreți să activați după liceu. Ăsta-i cel mai bun sfat pe care-l poate da oricine pentru oricine.

3 răspunsuri

  1. Mă bucur că mai sunt persoane care se gandesc și la cei batjocoriți nu doar la cei „cool”…Îmi prindea bine de citeam și eu ceva de genul când eram la școală.Dar e binevenit si acum,mai ales că aspectul ăsta al școlii nu se va schimba niciodată și generațiile viitoare nu vor fi scutite de batjocoră..Succes in continuare cu blogul și mult respect,m-ai impresionat cu articolul ăsta.

  2. Eu cred ca sa fi gay e o alegere (pe care nu o sustin deloc) si e ca si cum ai alege sa fi batjocorit inloc sa stai in banca ta cuminte si heterosexual.

    1. Băi Man, ție de ce-ți place pizda? Nu știi de ce, așa a fost din totdeauna. Eh, la fel e și cu ăștia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.