Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre TikTok

Să tot fie 3-4 oameni care mi-au spus să-mi fac TikTok. 

Am avut. Inițial mi-am făcut TikTok după ce mi-a scris cineva că e un gigel pe acolo care-mi fură Reclamele Reale de pe Youtube și le pune pe contul lui, să creadă lumea că e el amuzant. Am trimis și o notificare domnului TikTok să le scoată pe alea postate de gigel. Domnul TikTok n-a răspuns. E și normal la cât conținut se fură (a.k.a. reinterpretează) pe platforma lui.

TikTok este chintesența chinezăriei (te-ai prins?), varianta digitală pentru toate Abibasurile din lume.

Într-un final m-am plictisit (repede) și mi-am închis contul. Ori l-am lăsat de izbeliște. Mai e acolo? 

Acum vreo jumătate de an am zis să mai dau o șansă aplicației, să nu stau alienat, să fiu și eu în rând cu lumea. Am zis c-o să-mi fie utilă aplicația pentru muncă. Așa că am vrut să las algoritmul să fie crud, să nu mă citească. N-am dat like-uri, n-am dat follow-uri, am vrut să-mi dea ce știe ea că e pe val. Au fost câteva ore de farse proaste, lip sync-uri fără talent peste melodii sau replici anaprodanistice, copii care dansează, adulți care dansează, soft-porn dubios, bancuri refăcute video (Bromania style) ș.a.m.d.. 

Am zis „ok” și am șters aplicația. 

Asta e, nu trebuie să le știu pe toate. Dacă vreunul din colaboratorii mei pe freelance vrea să facem ceva pe TikTok o să spun sincer că nu știu TikTok, dar știu oameni care știu. În viață contează (și) să cunoști oameni care știu chestii, nu să le cunoști tu pe toate. Eu știu oameni care știu oameni care știu chestii.

De ce nu TikTok?” Foarte bună întrebarea, nimeni.

  1. Speakerul demotivațional pe TikTok

Inițial asta mi s-a propus. Să pun demotivaționale pe TikTok. Suna bine. Poate și traduse în engleză… ce mai, o nebunie! Bani!

La scurt timp după propunerea asta am citit/aflat că TikTok are un algoritm bombă care te citește cum n-ai citit niciodată o carte. Cu atenție.

Speakerul demotivațional este un personaj rău, cinic, sarcastic, ironic. Dacă spargi anumite bucăți din discursul lui poate părea chiar malefic, mai ales pentru cei care nu vorbesc sarcastica veche. Deja primesc comentarii pe Youtube, la episoade de acum 3-4 ani, de la oameni care nu reușesc să înțeleagă ironia. Ei cred că eu pe bune îi încurajez pe oameni să fie autodistructivi, nu că-s la caterincă. Probabil că valul de „nu înțeleg, de ce ți se dă voie cu discursul ăsta pe Youtube?” vine pe fondul faptului că sarcasmul sau ironia se învață, nu-i comedie de tipul a-căzut-am-râs, ori bărbat-cu-mustață-n-fustă-Arșinel-hahaha. Despre umorul la români am mai vorbit și aici, sarcasmul și ironia, doi copii avortați ai tranziției românești

Acestea fiind zise, ultimul lucru pe care vreau să-l dau unora este un tip de umor pe care nu-l înțeleg, ba chiar să devin vreun ambasador de inceli pentru că algoritmul TikTok mi-a aruncat poantele în minți care căutau nițică validare pentru opinii misogine, sexiste, rasiste ș.a.m.d.. Incelii abia așteaptă să-și găsească o voce, nu concep să ajung vreodată asociat cu ei și nu m-am simțit bine când s-a memeizat un citat din speaker în niște bule meh. Norocul meu că n-a ținut mult.

Nu, mulțumesc. Abia pot controla distribuția pe Facebook, Youtube și Instagram. Pe Twitter e oricum o nebuloasă de alt-right-iști cu care ocazional mă mai contrez (dar e și o plăcere să știu de existența lor).

Nu-mi trebuie nesiguranța din TikTok și dacă e ceva ce am învățat în anii ăștia de social-media e că e foarte important să cunoști/controlezi distribuția materialului tău. Altfel ajungi să te trezești unde nu trebuie, reinterpretat și… Nu-ți doresc.

2. Colectarea de date? Deranj?

Nici nu vreau să vorbesc despre asta cu datele pentru că mi s-a demonstrat în ultimii ani, discutând cu foarte mulți, că nimănui nu îi pasă de acest aspect. Prea puțini. Da, toată lumea colectează date, dar unii colectează mai bine ca alții. Mai mult. Mai eficient, mai mârșav.

Fac și eu ce pot. Nu mai am Facebook pe telefon (nici Messenger, nici aplicația simplă). Instagram mai țin până permite Zuck să pui story-uri de pe laptop. Twitter-ul îl țin (încă) pentru că-i mai aerisit. 

N-am renunțat la aplicații pe telefon doar pentru că-s un nebun cu tichie de staniol. 

Nu vreau nici să fiu deranjat constant de notificări. După 7-8 seara sunt aproape indisponibil pentru oricine. Telefonul nu intră în dormitor. Telefonul nu-mi spune când primesc like-uri, comentarii la postări, inimioare. Doar mail-uri, SMS-uri, apeluri și whatsapp-uri (la care nu prea mai răspund după 7-8 pentru că-l folosesc mai mult pentru muncă). 

Din ce am mai citit, lux înseamnă să trăiești disponibil pentru ce-ți place, nu disponibil pentru alții și nevoile lor. Sunt atât de bogat încât nici măcar nu alerg după autobuz. Veblen știe ce zic…

De asemenea, dacă te întrebi cum pot să citesc 50-60-70-80 de cărți pe an… păi nu citesc 50-60-70 de postări pe zi, nu pierd timpul pe Instagram, nu mă uită Dumnezeu pe TikTok. La ce mă ajută cărțile? Dacă mă întrebi asta…

Din nou, despre colectarea de date nu mai vorbesc, nu vă pasă, n-are rost. 

3. „Pe TikTok ai și content de calitate!”

Știi unde mai ai content de calitate? Peste tot. Realmente. Peste. Tot. Pe Youtube urmăresc deja canale bune. Pe Twitter am deja o selecție decentă. Sunt abonat la o serie de newslettere absolut minunate. Facebook-ul s-a dus în bălării. Și pe Reddit urmăresc câteva grupuri foarte bune. 

Mai era nevoie de TikTok? Nu.

Doar că TikTok are un handicap în ciuda conținutului foarte bun. Îți livrează valuri. Valuri.

Mi-a zis cineva că pe TikTok sunt rețete faine („poate bagi și tu Chef de Gătit acolo”). Și pe Reddit sunt rețete bune. În fiecare seară stau 5 minute pe grupurile Reddit destinate rețetelor. Văd câteva, notez ingrediente, adaptez, experimentez. Nu mă ajută cu nimic să petrec mai mult timp pe TikTok, acesta având puterea să fie și mai acaparator. 

De asemenea, științific dovedit, faptul că TikTok livrează (în mare) clipuri scurte și dese nu ajută la înmagazinarea prea multor informații. E și logic. Hai s-o luăm matematic. 

Știu oameni care se uită aproape 90 de minute/zi/TikTok. Media mondială a aplicației e tot undeva la 90 de minute (asta înseamnă că cineva stă și 3 ore/zi!).

90 minute x 60 secunde = 5400 secunde.

Un TikTok „ideal” are între 21 și 34 de secunde. Cele mai multe cică așa au. 

5400 amparțit la 27 (am făcut o medie între 21 și 34) = 200. Două sute! Doi. Sute. 

Vrei să-mi spui că din 200 de video-uri pe zi reușești să înțelegi și să memorezi prea multe? Mănânci…

Să fim sinceri. Rămâi cu un top 5-10, pe care eventual le dai și mai departe apropiaților. Ceea ce ajută la cimentarea acelor video-uri în memorie. Restul de 180-190 sunt balast. Gunoi. Nimic. Ai consumat timpul pe nimic. Și mai vrei trotuare curate, politicieni corecți și autostrăzi când tu stai, benevol, să vezi peste 100 de video-uri despre nimic… pe zi…

Super, ți-ai făcut super triere de conținut pe TikTok și vezi doar lucruri smart și funny. Dar sunt tot ±200/zi. Creierul tău nu duce atâta smart și funny într-o singură zi. Nu. Poate. Nu. Mama ta nu avea dreptate, nu ești așa deștept.

Mai logic și bine este să-ți alegi 1-2-3 subiecte de interes pe zi (ce curiozitate te macină pe tine) și să aprofundezi subiectul cu un video mai lung (Youtube?), ori nițică lectură. De altfel, se știe că prin lectură chiar reușești să memorezi și înțelegi chestii, pentru că doar așa creierul e 100% implicat în proces. E doar o Mărie cu altă pălărie faptul că tu „înveți” chestii smart în 200 de TikTok-uri și mama ta învață virusologie de la cei mai conspiraționiști oameni de pe Google. 

TikTok-ul? Foarte bun să faci bani. Foarte bun să faci validare. Foarte bun să pierzi timpul. Dacă nu primești primul lucru menționat înseamnă că pierzi timpul. Și dacă pierzi timp e nasol.

Îți doresc ok oricât timp smart și funny petreci pe TikTok.

Update – am înțeles că circulă o teorie despre cum TikTok-ul în China aruncă în fața spectatorilor clipuri smart și despre copii deștepți, iar în restul lumii farse imbecile. Nu știu, dacă aveți detalii lăsați la comentarii.

10 răspunsuri

  1. Ai spus că urmărești câteva newslettere interesante, ni le poți recomanda și nouă? (pe lângă newsletterul suprem „Georgisme”, desigur)

    1. – Victor Kapra
      – PressOne
      – Dor
      – Hacking Work de Doru Șupeală
      – BBC
      – Trade Talk by TradeVille
      – Planetizen
      – Pocket (folosesc și aplicația)

  2. Articolul asta a venit la fix. Sunt intr-o perioada cand fac curatenie in viata mea si mi se pare foarte greu sa mi schimb rutina si prioritatile. Multumesc

  3. Tik Tok…. Și dacă stai 1-2-3 ore cu Tiktok, deja creierul este obosit nu mai este loc pentru cultura! Cultura este = 0,72 % din creier, deci Tiktok = Tic-Tac-Tic-Tac => BOOOM => creier de căcat => Om de căcat
    P. S. – eu sunt Sebastian, și am fost Tiktok- ist…acum sunt un Om normal 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.