Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre Paște și cum a fost omorât un supererou de B.D.

Hai să facem un joc distractiv de logică și istorie, acum în prag de înviere, și să comentăm condamnarea, răstignirea și învierea lui Hristos.

Am să mă raportez doar la ce-mi spune Biblia pe care o interpretez cât mai simplist și rațional. Deci promit să nu fiu tendențios sau răutăcios.

Iisus a făcut minuni. Și ce minuni. Mers pe apă, înmulțit de pești și pâine și probabil cea mai WOW chestie: l-a-nviat pe Lazăr! Acum, în plin avânt tehnologic și la un pas de primul transplant de cap tot ne șochează gândul că ar putea exista minuni precum cele făcute de Iisus. Cu toate astea, tot ce a făcut Iisus pare că a rămas auzit pe o rază de 3-400 de km pătrați. Oameni buni, pe planeta asta există un om care învie oameni?

În secunda doi află tot globul. Ok, poate nu-n secunda doi, că trebuia să călărești, ori să mergi pe jos, dar cu mult timp înainte de moartea lui Iisus trebuia să știe deja populația din împrejurime că undeva prin Iudeea există un om fabulos. Cu toate astea, n-a auzit nimeni nimic, ba mai mult, apostolii trimiși să propovăduiască au murit brutal pentru că tot ce spuneau părea atât de șocant.

Aș putea să înțeleg diferența dintre atunci și acum, știind că în trecut informația se transmitea din vorbă-n vorbă, dar îmi pare imposibil să nu știe toată lumea că există un supraom undeva pe glob. Practic, plecai din Iudeea, te duceai cu treabă până prin Dacia romană, nu doar că vorbeai de varză-viezure-mânz, dar poate în treacât îți venea să spui: „bă, fază tare, de unde vin eu am auzit că că-i unu care merge pe apă? Cât de tare-i asta?”. Vreau să spun că nu-i genul de informație pe care s-o omiți odată ce știi de ea.

La fel și la judecarea lui Iisus.

Nimeni din toată mulțimea aia adunată-n fața lui Pilat n-a putut spune: „alo, boși, vedeți că Iisus e ăla care a mers pe apă și a vindecat un lepros… zic și eu…”. Și poate atunci Pilat lua altă decizie. Mno?

Ca să nu mai spun că reînvie un om și aparent știu de asta doar câțiva apropiați. Nu-i un secret, dar hai să facem povestea mai interesantă.

În perioada aia nu exista „presă controlată” să spui că se putea spune altceva despre Iisus în spațiul public. Credeai ce auzeai. Și cum analfabeți erau mulți, sunt sigur că povestea cu supereroul din Nazaret prindea peste tot.

Vreți să facem un experiment nebun? Hai să luăm povestea lui SpiderMan, SuperMan sau Batman, s-o ducem într-un trib uitat de lume și s-o spunem ca și cum e totul adevărat. Naștem o religie?

Acestea fiind zise, crezi ce vrei. Așa-s eu, pun întrebări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.