Cum îmi lua banii Bulgaru`

  Când eram copil aveam pe unul în cartier pe care-l strigam Bulgaru`.

Nu știu de ce, eu m-am mutat în zona aia după ce și-a primit porecla. Ăia mai mari spuneau că are ceafa mare. Și că-i prost. Bulgaru` se enerva și-și vărsa frustrările pe cei mai mici.

Ținta lui preferată era Schilodu`, sau Scâ. Oricât de șocant ar părea, nu eram eu slăbănogul zonei. Era unul mai filiform ca mine. Bulgaru` avea o plăcere sadică să îi dea capace, șuturi în fund și castane. Scâ plângea, o striga pe mă-sa și fugea în casă. Asta se-ntâmpla periodic.

În acest minunat univers eram două tabere. Ăștia de la scara mea, Scâ, Lexu, Cri și cu mine. Nu-mi amintesc porecla mea. De fapt, nici nu cred că aveam vreuna. Eram „George”. Și cealaltă scară unde era Dani, Bulgaru`, Chioru` și Andrei Nebunu`, zis și Belecea (despre el ar trebui să vorbesc altcândva, un specimen senzațional).

Revenind la Bulgaru`, el era un băiat… mai special. Provenea dintr-o familia despre care nu știam nimic. Nu l-am văzut pe ta-su niciodată și mama lui plimba la subraț prin tot cartierul o cățea de talie mică. Nu cred că acel câine și-a folosit vreodată picioarele să meargă.

Bulgaru` era mai nervos de fel. Impulsiv, coleric. Nu prea știa de glume, ironii, sarcasm. Amenința pe toată lumea și avea un obicei să dea cu pumnul. Dacă jucai Centrica sau 21 cu sau împotriva lui, inevitabil te bătea. Ori pentru că jucai prea bine, ori pentru că jucai prea prost.

D-aia nu prea se juca nimeni cu el.

Bulgaru` avea o metodă senzațională de a ne lua banii de buzunar. Treceai pe lângă fel când te duceai spre scara blocului, fără vreo intenție de a interacționa, și te-ntreba:

 • Ai un lei? Ai vreun ban la tine?
 • … nu…, spuneai puțin speriat.
 • Pă controlate și pă luate?

Din momentul ăla nu mai aveai cum să scapi. Dacă era „pă controlate și pă luate” – chit că tu alegeai controlul sau nu -, pierdeai și banii și erau șanse mari să te alegi și cu una după ceafă pentru că l-ai mințit. Și nu-i frumos să minți.

Cu această modalitate de autofinanțare Bulgaru` a avut parte de dulciuri, napolitate, gume de mestecat și bani cam toată copilăria.

Acum, mă gândesc eu, de ce nu poate să facă și România ca Bulgaru`? Intră la bullying, nu?
 • Voiculescu? Ai furat ceva?
 • … nu…
 • Pă controlate și pă luate?

Și uite așa recuperăm tot prejudiciul, fără stres, fără deranj prea mare.

Și mai avea o metodă bună Bulgaru`. Veneai de la sifonărie și-l găseai în fața blocului jucând fotbal? Erau 99% șanse să-ți ceară sifon.

 • Scâ! Dă și mie sifon!
 • Hai bă Bulgaru`….
 • Cum mi-ai zis?
 • .. Hai bă Andrei, te rog eu!
 • Ce Scâ? Îți e scârbă de mine? Dă să beau altfel îți sparg toate sticlele și te bate tac-tu!

Dacă-ți spunea „îți e scârbă de mine?” în contextul în care-ți cerea ceva de mâncare sau de băut, era clar că-i vei da.

Îmi imaginez România în rolul lui Bulgaru` și Dragnea în rolul lui Scâ. Din păcate realitatea-i fix pe dos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.