Cum ajungi Polițist Local/Comunitar/Robocrap?

Înainte le spuneam Comunitari, dar cei de la Primărie și-au dat seama că asta poate naște confuzii și câinii lătrau non-stop a rușine și durere. Așa că au devenit Locali, pentru că-s precum o mâncărime. Zonă restrânsă, te deranjează puțin, dar nu te omoară. Sper.

Dar ce este Poliția Locală?

Cine-s acești robocopi care se plimbă prin oraș și fac legea printre babele care vând legături de mărar și ouă? Cine-s cei care nu văd șuții de buzunare și vânzătorii de telefoane furate, dar depistează de la un kilometru un moș care-și dă pe 2 lei colecția de ceasuri? Păi în primul rând nu sunt de la Poliție, adică n-au legătură cu arhi-cunoscutul organ pe seama căruia râdem de ani buni. Dacă până acum râdeam la glume precum „de câți polițiști e nevoie să schimbi un bec?”, acum râdem la „de câți locali ai nevoie să găsești baba escroacă într-o piață plină de hoți?”. Nu spun că-s proști. De fapt nu spun nimic.

Revenind. Poliția Locală ține de primărie și primăria suportă costurile. Mna, fiind puțini polițiști cu pregătire pe străzi, cei de la primării s-au gândit să planteze, pe lângă panseluțe și labium purpureum, și niscaiva cvasi-polițiști. Salariu frumos, 8-900 lei pe lună, dacă ai carnet conduci și un trancarici toată ziua. Unde mai pui că ai și niscaiva putere: dai amenzi, dirijezi traficul, te încordezi la fraieri și faci ordine și disciplină în piețe.

Dar cum ajungi polițist local?

Oare trebuie să termini studii speciale? O Academie? Ani de poligon? Schimb de experiență cu polițiști din zone dure? Hai să vedem ce ne anunță site-ul celor de la Poliția Locală – Sector 4 (fără diacritice, dar nu-i mai amendez pentru asta pentru că-s prea preocupați să apere lumea de babe care vând pătrunjel).

are cetatenia romana si domiciliul in Romania;

Deci nu-i putem face Locali pe sirieni, nu? Pfiu, ce bine. Îmi era că vin ăia și fac prostii în locul prea-pricepuților noștri români.
– cunoaste limba romana, scris si vorbit;

E, rahat! Ce-s cu atâtea pretenții? Păi ce, tre să știe carte ca să dea amenzuri?
are varsta de minimum 18 ani impliniti;

Dom’le, îl f*te toată lumea-n gură de prost ce e, dar nu e pedofilie, suntem acoperiți.
– are capacitate deplina de exercitiu;

Am înțeles că-I vorba de multe flotări, mulți metri alergați în puține secunde și rezistență la fugă. Curios, eu n-am văzut local să alerge. Unii de lene, alții de burtă.

– are o stare de sanatate corespunzatoare functiei publice pentru care candideaza, atestata pe baza de examen medical de specialitate;

Deci să fie apt psihic și fizic. E oribil că prin sport demonstrezi că-i apt fizic, psihologic arăți că nu-i nebun, dar prost n-ai cum… nu s-a inventat testul ăsta.
– indeplineste conditiile de studii prevazute de lege pentru functia publica;

O tot țineți langa cu școala și studii… Am înțeles, gata! Nu-i supărați că termină două facultăți la Spiru. Înainte de liceu.
– indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea functiei publice;

Bla, bla.
– nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;

Ok, deci nu trebuie să suferi de prostie-infracțională.
– nu a fost destituita dintr-o functie publica sau nu i-a incetat contractul individual de munca pentru motive disciplinare in ultimii 7 ani;

Doamne ajută că n-a mai avut vreo funcție!
– abilitati: capacitate de a lucra in echipa, in teren; disponibilitate pentru lucrul peste program, in zilele de sarbatoare legala si in conditii de stress.

Să plimbi o mașină de Crăciun nu sună dramatic, dar uneori babele sunt stresante. Pur și simplu nu vor să-și mute punga aia pe care țin urzici. Mama lor de nesimțite!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Texte pe mail: