Nu-mi e frică de Doamne-Doamne, ci de Femei-Femei

Abia aștept mașina care se conduce singură

În fiecare zi au loc nenumărate accidente rutiere. Cifrele ne spun că mor peste 3.200 de oameni. Zilnic. Asta înseamnă că până ai ajuns tu cu lectura la rândul ăsta au mai murit vreo 20 de oameni undeva pe șoselele planetei. Și nu-i pun la socoteală pe cei 40-50 milioane de răniți/anual. Important de reținut este că în 365 de zile mor cam 1,3 milioane de oameni. E ca și cum toți locuitorii din Cluj, Timișoara, Iași și Craiova ar dispărea în decurs de un an. Mult, nu?

Iar acum să citim știrile care ne anunță cu dramatism că automobilele Tesla au mai făcut o „bubă”, lovind oglinda unei alte mașini în timpul funcționării pilotului automat. Asta după ce o altă mașină Tesla, cu funcția de autopilot activată, a „omorât” un om în urma unei erori.

Cam ăsta-i bilanțul Tesla/autopilot de când se comercializează așa ceva. Cu tot pragmatismul din dotare, și părere de rău pentru singura victimă, dar eu cred că raportul dintre autopilot și ompilot este net superior în favoarea tehnologiei.

Da bă Bonea, dar unde mai e plăcerea condusului dacă merge mașina singură?”. Plăcerea condusului ar trebui să fie pe circuit, la curse, nu pe șosea. Așa pot să spun și eu „unde mai e plăcerea vânatului dacă nu pot trage cu arma prin oraș după potârnichi?”. Vrei viteză, senzații tari, adrenalină? Mergi la raliu sau pune manele la un concert de metaliști.

Evident că există șanse să poți face rău cu mașinile computerizate, ba chiar s-a demonstrate că poți prelua controlul unei mașini de la sute de kilometri distanță și șoferul vede „liniștit” cum îl bagi în stâlpi. Dar astea sunt probleme pe care trebuie să le rezolve producătorii și mai mult ca sigur că lucrează la asta. Un antivirus auto, ceva să nu-ți strice mașina când ești la volan și intri pe pornache. În rest, o lume în care automobilele merg singure și respectă regulile de circulație îmi sună perfect. Sună încântător să merg până în punctul B și să pot căuta Pokemoni, în loc să stau să-i feresc.

Evident că n-o să-ți convină să mergi legal până la Mamaia, dar pe mine mă încântă teribil faptul că o să ajungi acolo fără să mori, dar mai ales fără să omori pe cineva și fără să încurci traficul cu trupul tău întins pe șosea.

Dacă o să avem toți mașini d-astea înseamnă că polițiștii nu mai au pentru ce să stea la pândă cu radarele, nu te vor mai enerva, se vor duce să-i amendeze p-ăia care scuipă coji de semințe pe jos. Asta până nu inventează Tesla și autococalarul, ăla care strânge cojile sparte cu fundul, imediant după ce le-a scuipat.

Până atunci calcă pedala și rupe asfaltul, nu te jena. Doar ți-ai luat carnet de pilot, categoria B(o$$).

P.S. – voi sunteți conștienți că ani de zile carnetele auto s-au dat pe șpăgi? Unor analfabeți și jepcari? Că un traseu costa 2-300 de euro? Și un „full” ajungea pe la 1.000 de euro? Cine știe câți șoferi de felul ăsta avem pe șosele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Texte pe mail: