Viitorul Facebook? Locul inapților, pisicilor și platitudinilor

Dacă nu v-ați dat seama deja, de vreo 20 de zile sunt blocat pe Facebook. Mi-am luat ceea ce milenialii numesc „zucc”.

Cum se primește zucc? Din propria experiență (fiind zuccat 3 luni în acest an) primești „pauză” de moartea albastră pentru postări nepotrivite. N-am stat să citesc manualul de Facebook, dar am remarcat că dacă ai păreri și intri în vizorul celor pe care îi critici primești zucc după un anumit număr de „report-uri” primite într-un interval de timp. Eu am pus o glumă despre referendum, poanta s-a viralizat, a ajuns pe cine știe ce grup homofob-PSDist-religios și de acolo valul de report-uri.

Facebook n-are departament pe România, să facă un omuleț o analiză rațională asupra postărilor, așa că merge cu valul. Dacă 1000 de oi dalbe spun că berbecul negru e lup Facebook-ul concluzionează că-i lup și dă afară berbecul din turmă. Ceea ce, la o adică, îi face bine berbecului. Are mai mult timp să citească. De exemplu.

Dar ridicolul zuccurilor atinge un prag absolut ridicol când treaba trece dincolo de o poantă.

Comediantul Alex Cazacu a postat un anunț pe OLX. Vindea ceva de prin casă (merge bine cu stand up-ul…). Alex Cornescu, vădit interesat de produsul vândut de Cazacu, s-a băgat în discuție afișând potente calități de bijnițar. Cazacu n-a putut rezista văzând atâta îndemânare de bazar și-a răspuns ironic. Pentru cine nu știe, ironia e kriptonita cocalarilor. Fiind o formă de umor inteligent, aptitudine pe care n-o dețin toți pensații gonflați la sală, jmecherii fac pustule pe ochi de la ironie.

Sursă foto: Facebook Alex Cornescu
Sursă foto: Facebook Alex Cornescu

Aveți discuția mai jos, dialog postat de Cazacu și pe Facebook. Acum, nu mă pricep eu la multe, dar asta nu intră la amenințare? Mai ales că faraonul l-a căutat pe Cazacu pe net și-a aflat pe unde umblă, pe unde are show-uri, d-astea. Să nu-ți fie frică de faptul că vine coca-gamerul coleric să-ți dea una-n cap?

Cazacu face apoi o postare pe Facebook inserând mesajele. Faraonul răspunde:

 

Apoi intervine și iubita boss-ului, lovită-n aură de faptul că postarea lui Cazacu o face de cacao pe ea.

Poate n-ați înțeles. Pe ea n-o doare că-i combinată cu cel mai prost din curtea școlii (dar poate cel mai bătăios). Pe ea o deranjează c-o să aibă probleme prin asociere. Să nu-i facă probleme amărâtul ăsta de comediant, „pizda” asta cu ironie în ea. Îmi și imaginez cum stau ei, tineri și opulenți în pat, că-i spune ea „iubi, tu ești cel mai șmecher și deștept și ai dreptate, dar vezi că ăștia pun pe net și ne râde Facebook-ul. Ce dracu`, sunt influențăriță, am followeri!”.

Faza e că s-a pornit valul de report-uri spre contul lui Cazacu și s-a trezit blocat 24 de ore pentru că Facebook-ul n-are un românaș să înțeleagă că postarea lui e despre bullying, amenințare cu moartea și nițel sexism în formă continuată (utilizarea termenului „pizdă” în contextul unei ființe slabe, care lasă de la el/ea, influențabile).

Facebook-ul devine o mizerie, așa cum bine remarca și John Oliver acum o săptămână. Excesul de political correctness, victimologia și puterea report-urilor o să transforme rețeaua de socializare într-o adunătură de hominizi care-și dau like-uri la decolteuri și mușchi, spun truisme, platitudini și-s incapabili să discearnă ceva. Orice.

Brandurile ar trebui să-și pună probleme serioase. Facebook-ul devine o adunătură de… e posibil să le convină, nu mai zic nimic.

Până la această oră am înțeles că OLX n-a avut nici măcar o reacție.

Cred că-i toată lumea de acord că Alex Cazacu nu trebuie să fie o „pizdă” și să facă o plângere („pâră” cum i se mai spune) pe numele jmecherului care taie și spânzură. Cică așa se face în țările civilizate când ai parte de bullying și amenințări cu moartea. Nu știu la ce să mă aștept la țara care a luat apărarea violatorilor din Vaslui…

P.S. – mi s-a spus că-i riscant să te iei „în gură” cu astfel de personaje. Măcar așa să mai adunăm și noi oameni la show-uri. Să vină să ne bată, dar să plătească bilet.

P.S. 2 – oricum știu doar de frica Facebook-ului. Să nu-i arate lumea cu degetul pe net. Că-s prea needucați să-și dea seama că au greșit.

 

Pozele cu discuțiile sunt de la Alex Cazacu.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.