Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Umorul în epoca binefăcătorului Mandachi

O spun din capul locului că trebuie să am foarte mare grijă cu textul ăsta. Pe lângă faptul că voi enerva foarte mulți oameni pentru simplul fapt că pun sub semnul întrebării veridicitatea unui om (și fanii lui se vor considera jigniți în credințe), risc să mă trezesc și cu vreun proces uriaș pe cap și să fiu somat să plătesc daune de 1 milion de euro.

Dar s-o luăm cetinel, cetinel…

Ștefan Mandachi e un om de afaceri din Suceava. Are multe business-uri, dar a devenit cunoscut prin lanțul de șaormerii Spartan. Spartan se laudă că-i fast-food cu iz grecesc, dar dacă grecii ar avea puțin zvâc, ambâț și n-ar sta așa relaxați la soare l-ar putea da în judecată pe Mandachi pentru 2 catralioane de euro sub pretextul că „gyros”-ul lui e o jignire la adresa mâncărurilor grecești.

Asta ca o paranteză pentru gurmanzi.

Afaceristul a ajuns ultra-mega-cunoscut printr-o cioacă (aproape la fel de absurdă ca umorul lui Silviu Gherman), construind primul metru de autostradă din Moldova.

Când a început pandemia și guvernanții au început să impună măsuri ca să nu se moară ca-n Italia sau Spania Mandachi se plângea că Guvernul o să-i îngroape afacerile și mai că nu spunea că totul e o isterie închipuită. Oricum, ținea să ne liniștească în postările sale că-l doare undeva de tot, el poate să trăiască în Dubai trei vieți cu banii pe care îi are… dar nu poate să doarmă de durerea țării.

Recent comediantul Silviu Gherman a parodiat un film de promovare realizat de Mandachi. Afaceristul spunea că vinde centimetri din metrul lui de autostradă ca să strângă bani pentru lupta împotriva Covid-19 și Gherman l-a ironizat pentru atitudinea dumnezeiască și cadrele demne de Papaya Advertising.

Bun. Lucrurile se așează foarte convenabil astfel încât să fim la un pas să-l canonizăm pe Mandachi.

E băiat bun, donează o grămadă de bani, face cioace sociale (autostrada), locuri de muncă-n șaormerii și tot așa. Ce să nu ne placă la Mandachi?

Fără să risc un proces care să mă ușureze de 1 milion de euro, dar eu l-am considerat pe Mandachi cocalar cu mult timp înainte să fie cool.

Poate că-i firea mea de sceptic, dar omul nu-mi inspiră încrede. E ceva putred…

Îmi pare un Gigi Becali mai spălat, mai tinerel, mai șlefuit. Și pe mine excesele (chiar și alea de binefacere) mă pun mereu pe gânduri.

Oamenii care-l aplaudă cu lacrimi de crocodil în ochi pe binefăcătorul din Suceava par absorbiți de aura lui de personaj popular care se foiește noaptea-n somn de suferința țării.

Eu prefer să mă întreb de unde are banii și atâta încredere în el să se certe cu aproape toată lumea. Unii, pe care-i consider mai deștepți ca mine, spun că are spatele foarte asigurat de grupuri pe care nu le vedem pe buletinul de vot, dar până la proba contrarie aleg să nu cred nimic, ci doar să nu mă închin la el ca la o icoană făcătoare de minuni.

Presimt că-n câțiva ani Mandachi o să apară în politică.

Abia atunci o să ne dăm seama care-i treaba cu el. Momentan îl mirosim de puțin cinism afaceresc, sânge rece miruit cu donații care fură ochii, pe ici-colo se vorbește că-i dacopat ș.a.m.d.. Personajul se va contura perfect în plin avânt mesianico-politic.

Oamenilor le e greu să nu privească totul din punct de vedere emoțional. Și înțeleg.

Mandachi pare cu dare de mână și cum să nu iubească poporul ăsta un om care dă bani la săraci? Pe Becali l-am acceptat pe zidurile bisericilor pentru gesturile milostive, în timp ce făcea bani… lasă, măcar a dat, nu?

Văd că mulți spun despre Mandachi că face locuri de muncă (în multele șaormerii deschise). Dacă e s-o vedem p-aia sinceră… job-urile alea sunt locuri unde „muncești ca să-ți permiți să muncești” (cum bine spunea și Kazi Ploae), nimic mai mult. N-a elevat nivelul țării, ba chiar a făcut banul gros pe seama apetenței românilor pentru mâncare fast-food. Putem spune că Mandachi exploatează obezitatea și sedentarismul? Că-și aduce contribuția la nivelul de grăsime din jurul organelor vitale? Putem?

D-aia recomand mereu cartea „The Growth Delusion” și despre cum ne închinăm la făcătorii de economie care ne îngroapă pe altă parte.

Într-un final Mandachi o să rămână (aproape) un erou național care dă bani, se poziționează becalian ca fiind omenos, forțează băiețește mâna altora („hai bă, voi nu donați ca mine?”) și se vexează la glume despre care știe el când și cum nu se fac.

Cred că-l deranjează orice glumă despre el. Pare tipul.

Atitudinea lui cu privire la Silviu Gherman mi-a adus aminte de discursul lui Toma Caragiu din filmul „Actorul și sălbaticii”. Ăla cu „sfinții impotenți” care nu râd.

În caz de proces pe bune între Mandachi și Gherman eu vă încurajez să donați bani și pentru daunele pe care (cel mai probabil) trebuie să le plătească comediantul. Pentru că o țară sănătoasă de Covid, dar fără umor și libertate de exprimare, trăiește degeaba.

O să fie dictatura lui Mandachi unde o să zâmbim cu souvlaki pe tricou.

P.S. – După mai puțin de 24 de ore Mandachi a dat jos de pe Facebook anunțul că-l dă în judecată pe Gherman.

P.S. 2 – Nu consider că trebuie să mai explic de ce e important umorul în astfel de situații.

24 de răspunsuri

 1. George, sunt de acord cu ce spui despre personajul binefăcător. However, hai sa nu trecem cu vederea ce a facut Gherman: a luat tot spotul si a trantit peste el un voice-over. Nu este cumva furt? Si da, nu a specificat nicaieri ca e pamflet. Chiar daca ar fi specificat, tot furt era. Pamflet ar fi fost dacă ar fi filmat el alt clip in care il parodia pe Mandachi. Acțiunea juridică mi se pare cat se poate de corecta. Suma cerută este o aberatie. Sau poate doar un statement.

  1. Mai mulți avocați au spus pe profilul lui Mandachi că e interpretabilă legea cu privire la furtul video-ului. Oricum, Mandachi tot o mimoză rămâne.

   1. A luat un material cap coadă si l-a reprodus complet. Se crede Irina Margareta Nistor, sau cum?
    Tu trăiești din conținutul pe care il generezi. Stii foarte bine ce înseamnă sa muncești la un material. Hai sa nu umblam cu dubla masura. Sunt amandoi niste mimoze, dar pe teme diferite.

    1. Pai pe ideea asta Gherman fura de dimineata pana seara doar pentru ca face dublaje cu scop umoristic. E pur si simplu un format in sine al acestor pamfleturi. Si e practicat si de altii.
     Acum e cu schepsis daca ar trebui monetizate acele video-uri si ce legi mai sunt pe Internet/YouTube.
     Omul e totusi creativ pe fundalul altora. Logic ca nu e vazut la fel de toata lumea.
     Din punctul meu de vedere aici problema se pune pe faptul ca Mandachi e festelit in propriul material 😀
     Daca era laudat ca antreprenor omenos nu mai zicea nimeni nimic.

     1. Mai oameni buni, furtul e furt. Doar pentru ca ceva se intampla frecvent, nu inseamna ca e ok. AdiM, daca ma ghdiez dupa logica ta cu tipul de format, atunci toti cei care ajung intr-o pozitie in care au pe mana bugete publice pot sa fure. E ok, asta e formatul si asta e cutuma.
      E ca si cum te-ai duce la magazin, ai scuipa pe o paine si apoi ai vrea sa pleci cu ea fara sa platesti, pe motiv ca acum e a ta intrucat are flegma ta pe ea. Apoi spui arogant ca oricum era mucegaita.

    2. NU e niciun furt boss. Poti folosi materiale cu drepturi de autor fara consimtamantul autorului sau fara a plati o renumeratie daca e acel material e folosit pentru a parodia sau caricaturiza, cu exceptia situatiei cand materialul poate fi confundat cu originalul.

     Asa e legea boss. As putea spune ca clipul lui Gherman intra in ambele categorii, deci e cat se poate de legal si de ok.

 2. Depinde ce și dacă vrei să vezi. Chiar în inițiativa cu metrul de autostradă se pot sesiza niște nuanțe, direcții, intenții, scăpări. O avea spirit antreprenorial, proiectul cu metrul de autostradă a fost făcut inteligent, în fine… nush cine-l susține și de ce, deși e vizibilă dorința politică, iar nume parcă a dat singur, daaar suntem în 2020, unde orice scăpare poate dăuna grav imaginii, iar asta tocmai ce a aflat și Mandachi.

  1. NU e niciun furt boss. Poti folosi materiale cu drepturi de autor fara consimtamantul autorului sau fara a plati o renumeratie daca e acel material e folosit pentru a parodia sau caricaturiza, cu exceptia situatiei cand materialul poate fi confundat cu originalul.

   Asa e legea boss. As putea spune ca clipul lui Gherman intra in ambele categorii, deci e cat se poate de legal si de ok.

   1. Măi Boss, postezi căpos mereu aceeași inepție, dar nu vezi că ești agramat. Corect este „remunerație”, nu renumerație. Dar poate înveți să pui și virgulile unde trebuie, căci în rest ai păreri foarte aproximative.

    1. Intreb si eu pentru un prieten.. un spectacol online cu glumițe in urma caruia sa donație si voi 2 lei, facurati?
     O donație mica acolo, nu pt Suceava, pt ce vreti voi, facurati?
     Ati susținut macar 1 initiativa civică, cu speranța că poate cuiva gestul ala minor pt tine, pentru altcineva a a însemnat diferenta intre viata si moarte?
     Dacă ați raspuns cu Nu la toate 3 intrebarile de mai sus, atunci vorba francezului – Mucles!
     Il catalogati pe om ca un Becali mai tânăr, stim cu totii din ce combinatii a facut Jiji bani, ca toti oamenii din țară asta, cu excepția procurorilor…Poate nu s eu destul de informat, dar nu am vazut pe nicăieri lucruri dubioase… si daca tot o ardeti cu saorma… si telenovelele sunt de cacat, dar tot se uita toti tantalaii la ele..
     Asa ne place noua, românilor, cand unul face un lucru bun, daca nu suntem in stare sa facem ceva asemănător sa iesim in evidenta, HAI sa dam cu cacat in ala, ca sigur o fi facut el ceva nașpa… De asta nu dam înainte deloc, ca nație, ca ne freacă mereu grija de capra vecinului…
     P.S. Nu sunt din Suceava, nu am nicio legătură cu omul, nici oltean nu sunt, în ciuda prefectului simplu… (pt cei care nu stiu ce e ăla, chill, e de bine, nu e injuratura).

     1. Erata:
      A se citi:
      poate gestul ala minor pt tine, pentru altcineva a a însemnat diferenta intre viata si moarte?

 3. Mai oameni buni, furtul e furt. Doar pentru ca ceva se intampla frecvent, nu inseamna ca e ok. AdiM, daca ma ghdiez dupa logica ta cu tipul de format, atunci toti cei care ajung intr-o pozitie in care au pe mana bugete publice pot sa fure. E ok, asta e formatul si asta e cutuma.
  E ca si cum te-ai duce la magazin, ai scuipa pe o paine si apoi ai vrea sa pleci cu ea fara sa platesti, pe motiv ca acum e a ta intrucat are flegma ta pe ea. Apoi spui arogant ca oricum era mucegaita.

 4. Ca sa ceara 1 milion de euro, va trebui sa aiba 100.000,00 euro cash pentru a-i depune drept taxa de timbru. Nu isi permite. E gargara.

 5. Îți apreciez articolele și videoclipurile, dar observ că e imposibil să fie toate bune. Pare că începe să îți crească puțin ego ul ăla și începi să trăiești în bula ta. Nu prea văd rostul acestui articol… te plictisești așa mult in carantină? Sau te-a apucat frustrarea că nu ești așa de succes precum alți oameni ? :))(de exemplu cel pe care l-ai pus într-o lumină proastă în articolul de mai sus).
  Nu vreau să pară că mă iau de tine sau ceva dar miroase puțin a „hate”, „troll” sau o frustrare din aia de „geniu” care încă locuiește în subsolul părinților rupând banda de net pe torrente, jocuri și se ferește de oameni pentru că „nu îi înțeleg inteligența”.
  No hate intended

  1. Am intrat să văd filmulețul lui Gherman. Este o bătaie de joc, iar bătaia de joc nu face parte din „umor”. Dar este perfect legală. O labă tristă, legală.

 6. Sper ca Mandachi sa obtina banii, inclusiv de la cei care vor sa-l ajute pe cel dat in judecata. Altminteri, bubuim de pamfletari, blogeri, mistocari si altii ca ei…
  Hm, oare nu ar fi ironic ca domnul Gherman sa ajunga sa respire printr-un ventilator cumparat de domnul Mandachi?
  Ca sa fim in ton – cum era gluma aceea? Ce esti? Blogger si influencer! Aaaa, da, nici eu nu stiu sa fac nimic….

  1. Uite unde era comunistoidul. Este bine ca nu sunt asa multi ca tine pe planeta, iar daca doresti, iti gasesc un loc la muzeu sa te mai viziteze oamenii din cand in cand sa te arate cu degetul: „asa nu”.

 7. Nici macar PSD-istii nu ii dadeau in judecata pe umoristi. Doar comunistii au fost atat de jeguri incat sa opreasca umorul. Stefan Mandachi e mai comunist decat PSD-ul.

 8. Scuze ca-mi permit si stiu ca poate parea toatal pe langa subiect, dar „muncesti ca sa-ti permiti să muncesti” (citat din textul de mai sus) sunt cuvintele lu’ Gonm.
  Ma rog, de fapt voiam sa ma bag in seama.
  Vezi-ti de treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.