Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Sexy. Dar nu sexualizată

Perioada prin care trecem acum a aruncat pe tapet multe subiecte care țin de structura social. Temele nu sunt noi, dar vin în valuri, mintea e mai odihnită de la izolare, spiritele mai înfierbântate și pare că dacă nu le soluționăm pe toate urgent o să explodăm.

Pe fondul scandalului Colo (înlănțuit – nenatural – cu bătaia luată de Tequila și multe altele apărute recent în online) s-a pornit un tăvălug de opinii cu și despre „feminitate”.

În esență opiniile sunt de bun simț: nu bați, nu violezi, nu jignești.

Că vorbim de femei, bărbați sau copii (și ce alte categorii mai vreți) nu trebuie să se mai ajungă la palme, pumni, picioare. Dar ăsta e totuși un idealism și dacă mai lăsăm truismele flower-poweristice să ne domine discursul n-o să trecem niciodată de pragul lamentărilor siropoase. „Vai, suntem în 2020 și încă…”. Da. 2020. Oamenii au smartphone și smartTV, nu familii echilibrate, un sistem educațional pus la punct, o viață fără stres (măcar să nu te stresezi pentru cele de bază) și multe altele.

Vezi câte pretenții ai într-un context nefavorabil?

Influențărițele din online s-au apucat să-și spună părerea. După posibilități. Unele înțeleg mai bine contextual general-imaginea de ansamblu, altele plâng în batistă și te juri că la ce discursuri plate au ar putea oricând să candideze pentru o funcție publică. Să fie bine ca să nu fie rău.

Am primit pe „adresa redacției” o postare făcută de Laura Musuroaea. Peste 80.000 de urmăritori pe Instagram și 138.000 pe Youtube. Nu vă impresionează cifrele? Încercați să vă imaginați că aproape toată populația unui oraș precum Sibiu soarbe cuvintele unui singur om. Acel om, în cazul de față, este Laura Musuroaea (nu știu dacă e „Musuroaea” sau „Mușuroaea” pentru că nu scrie cu diacritice).

Ce transmite Laura bărbaților (și ce am eu de adăugat) la o postare cu ea în ceea ce pare chiloți și sutien:

Nu suntem jucării sexuale. Nu suntem obiecte. Nu suntem <<bune>>, nu ne mai spuneți <<ce ne-ați face>>”

Nu poți generaliza. Nu avem studii, doar presupuneri, dar unele femei adoră să fie obiectificate (așa cum o fac și unii bărbați). Din păcate/fericire, salvarea unor femei din anonimat și sărăcie e să fie jucării sexuale, obiectele unor plăcere, să fie „bune.”

Din confort și stabilitate e ușor să vorbești despre cum nu ești și nu vrei să ajungi inspirație onanistică. Dar o alta care n-a avut parte de educație și un mediu propice o să joace cartea trupului până n-o să mai poată. O să accepte să fie proasta de la TV, bunăciunea din reclame și ce nu mai vrei tu să exprime feminitate.

Sunt toți bărbații de vină pentru lipsa de șanse a unor femei? Să trebuiască să mă simt responsabil pentru alegerea lor matură de a marșa pe singurul atu (trupul)?

Și dacă o vezi pe una sexuală pe net ce îi poți spune? „Ce mămăligă aș face cu tine”? „Ce te-aș prezenta părinților”? „George, să nu spună nimic…”. Aha, că d-aia ești goală pe Instagram, să-ți cânte bufnița pe profil.

Ne admirați? Atunci respectați-ne.”

Ce facem cu femeile care vor să fie admirate pentru fizic? Cum respecți o femeie care vrea să fie apreciată pentru trup? O poți felicita pentru orele de fitness, pentru dăruirea de a alerga la maratoane, dar excesul de poze în chiloți și obsesia de a-și poza/posta fesierii îmi transmite faptul că vrea să fie apreciată sexual. Am interpretat eu greșit? Fundul nu mai constituie zonă erotica? Am desexualizat gluteusul bombat și n-am aflat?

Sunt toate contorsionatele de pe net artiste, manechine?

Sunt frustrate că nu atrag atenția unor potențiali parteneri? Sunt bărbații de vine pentru selectivitate sau femeile care împing bătălia pentru atenție cu mai mult plastic pe ici-colo?

„Vă trezim sentimente? Complimentați-ne.”

Din nou, dacă trezești sentimente copulative ce vrei să-ți spună omul? Da, sunt și unii care văd dincolo de țesătură și fantasmează în funcție de fetiș, dar când vădit vrei să transmiți sex…

Hai să frazăm altfel. Tu vrei să arăți că ești sexy. Porcul îți spune „ești sexy”. E compliment?

„Fiți suavi, blânzi, cavaleri, romantici, spontani.”

Ok, cerințe. Frumix.

Destul de arhaice, dacă e să fim nițel ironici. Să-i ceri unui bărbat să fie conform unui stereotip romantic e ca și cum ai pretinde de la o femeie să gătească și să apreteze. Pentru unii bărbați asta înseamnă feminin. Cum pentru femei masculin înseamnă cavalerism.

Și „cavalerii” ăia la care visează unele domnițe nu erau cei mai romantici. Poate în desene animate. În realitate se căsătoreau din alianțe, preludiul era o palmă și prințesa era o pasăre exotică blocată în colivie. Asta ca să știm ce doleanțe avem.

Protejați-ne, că de aceea v-ați născut bărbați. Fiți cu adevărat bărbați!”

Hei, asta e o micro-agresiune și o stereotipizare jignitoare. Vrei să spui că nu sunt bărbat dacă nu pot să protejez o femeie? Vrei să spui că bărbatul este definit de următoarele: suav, romantic sau spontan? Wow! Mai rămâne să spui că bărbatul trebuie să aducă bani în casă, mai mulți ca femeia și să repare mașina de spălat. Asta în timp ce femeia e independentă, aduce mai mulți bani ca el și repară singură mașina de spălat.

Mai jos o să vă las și clipul Laurei, să vedeți nițică disonanță feminism-nonfeminism și în format video.

Concluzia?

E aproape comic cum o vedetă online crede că din câteva cuvinte siropoase poate rezolva o problemă (pe care convenabil o poziționează exclusiv în cârca bărbaților). E comic pentru că vrem noi să fie așa. Altfel e ridicol.

E tragi-comic că în 2020, cu suportul rețelelor de socializare, frizerițe/manichiuriste au o audiență cu mult peste a unui sociolog/psiholog care ar avea mai multă pregătire în a spune cum stă treaba cu discriminarea de gen (cauze), iar un specialist ar avea bunul simț să nu arunce verdicte și soluții în urechi nepregătite și flămânde după lămuriri ieftine (care ajung să înfiereze o categorie. Tehnica simplă de a pune o țintă pe o frunte).

Bine, discuția e aproape degeaba din moment ce femeile care se marketează online ca sexy nu vor să fie sexualizate (sau pretind asta cu un ușor iz de mironosiță).

Firește, unele femei sunt victime indiferent de ce „poartă” online, dar altele par victime până le convine statutul grobianului.

Și când lucrezi în domeniul „beauty” e paradoxal să te plângi că bărbații te văd d.p.d.v. sexual. E „beauty”. Care e scopul „înfrumusețării”?

S-a umplut lumea de femei sexy, dezbrăcate benevol în reclame și online, asaltate de porci care nu înțeleg să complimenteze asexual și să-și vadă de treburile lor masculine: să fie suavi, cavaleri și să joace FIFA.

Îmi doresc să prind vremurile când vor exista 100% bărbați gentili, dezinteresați de sexualitatea unei femei. Să vezi faliment pe esteticieni, coafeze, manichiuriste și stiliste. Se vor închide sute de magazine de haine. O să fie plictisitor să vă bateți în frumusețe doar pentru atenția feminină. Pe bărbați o să-i cuceriți din caracter și inteligență.

24 de răspunsuri

 1. Adevarul este ca „miscarea feminista”nu a facut altceva decat sa distruga si sa denatureze gena feminina(psihologic,fiziologic) si rolul primordial pe care il are femeia de indeplinit ca si parte sociala,culturala,etnica.Nu numai ca acest concept este destul de nou; dar și ca principii pe care le orbiteaza nu are la baza consensul dintre gene(sexe) și se concentreaza doar pe postura in care femeia este vesnic victima masculinitatii barbatului la fel am putea vorbi si despre masculinitatea la barbați nu vine cu niste ipoteze clare despre cum ar trebui sa se formeze interactiunea dintre sexe astfel incat sa se ajunga la convietuire este vorba doar despre concepte toxice formate pe fondul unor frustrari traume ale unor indivizi care nu au fost in stare sa isi gaseasca orientarea sexuala;nu au facut eforturi sa isi gaseasca jumatatea sau nu au facut macar compromisuri pentru a ramane intr-o relatie;pebtru ca relatia intr-e doi oameni suporta sacrificii de cand lumea si pamantul!!!!

  1. Asa cum Hitler s-a folosit de operele lui Nietzche ca sa spele pe creier germanii, la fel si aceste fete se folosesc de miscarile feministe ca sa spele pe creier alte fătuci.

   1. panarama umblatoare ce esti. Ia citeste si ce nu au scris jidanii. Asa poate iti faci o parere mai aproape de realitate. Hitler chiar nu a spalat pe nimeni pe creier. A salvat Europa, Europa care era asediata de comunisti. Daca nu stii comunistii erau jidani si isi puneau in aplicare planul malefic de exterminare a Rasei Albe. feministele sunt manipulate de jidani. Daca urmaresti cu atentie feminismul iti dai seama foarte clar ca este o miscare anti Alba.

  2. Gena feminina si rolul primordial (…) ca parte sociala culturala, etnica!!! Nu stiu in ce bula conservatoare traiesti, dar am vazut femei mai puternice (fizic si psihic) decat un barbat tipic, asa cum am vazut si barbati mai slabi (again, fizic si psihic) ca femeile. Nu sunt INS sa fac statistici, dar cazurile sunt relativ dese, le vezi si pe strada, asa ca oricine care face generalizari cu „rolul primordial pe care il are femeia de indeplinit” este cel putin redus mintal. Iar la faza cu partea sociala, culturala si etnica, canta-ti cantecul de lebada, ca nu mai tine mult vrajeala asta!

   1. tu esti singurul sau singura redusa mintala dintre noi doi. femeia este infrioara barbatului tot timpul. Si sa nu mai spun ca doar barbatii au civilizat planeta asta si ca fara puterea barbatilor femile ar fi murit mancat de animale salbatice. Daca nu ar fi degenrat majoritatea barbatilor acum toate femeile si-ar continua rolul lor in natura. femiia nu are anduranta fizica si nici psihica sa reziste in natura fara protectia barbatilor. Un barbat cu o greutate mai mica este mai puternic decat o femeie cu +10kg. Si nu ar fi reusit nicio femeie sa aiba o pondere normala fara sprijinul barbatilor care le ofera resurse si siguranta. Nicio femeie nu ar fi putut inventa ceva pentru a eficientiza traiul. Sa nu mai spun ca nicio femeie nu ar fi dezvoltat arte, stiinte si filozofie. femeia este o proasta si atat. Daca are putin noroc memoreaza ce au descoperit barbatii si folosesc tehnologia produsa si descoperita de barbati.

 2. total adevarat. feministele nu au inteles ca se imbraca sexy pentru a-si indeplini functia de a atrage partenerul si a se copula, ceea ce este natural si in subconstient nu constient, defapt numai sa te gandesti la asta te infurie pentru ca uitel si pe parlitu’ ala ce isi da el cu parerea.
  tot feministele tin cu dintii de stereotipuri din alte ere la cum ar trebui sa se comporte un barbat „perfect”, pai bine bine, daca il pui in timpla si ii zici ce si cand si ce ne dar uita ca in timpurile cavalerismului femeia era casnica, barbatul fiind capul familiei, cel care lua deciziile.

  1. Niciunui barbat nu ii pasa ce parere au femeile. Parerea femeilor nu inseamna nimic. Nimic inteligent nu izvoaste din mintea femeilor. Fmeile au numai rol de reproducer. Nu sunt in stare nici sa isi creasca familia. Femeile s-au ovinizat. sunt indecente si absolut inutile social.

 3. Mereu am apreciat mesajele transmise de tine! Am apreciat modul prin care reusesti sa transmiti adevaruri intr-un mod atat de subtil si ironic.
  Aceasta hipersexualizare a femeii, dar si alti factori ai misoginismului mereu m-au preocupat. Mereu am incercat sa lupt pentru demnitatea mea, pentru visele mele si principiile in care cred. Undeva la vreo 15-16 ani mi-am deschis ochii si am ajuns sa observ cumva cum se intampla lucrurile in societatea actuala. Atunci am avut „maturitatea” necesara. Sunt cumva la cumpana intre lumi: sunt inca adolescenta dar in mod legal deja adult.
  Acum, eu nu spun ca perspectiva ta e una gresita. Multe femei vor sa iasa din tipare si sa impresioneze prin calitatile fizice, la fel cum si multi barbati impresioneaza cu bani si masini. De ce? Pentru ca acesti oameni, din ambele categorii, nu au nimic mai bun de oferit: zero valori morale si spirituale. Dar asta nu inseamna ca acest subiect trebuie generalizat. Ca si femeie pot sa ma afisez ca fiind „sexy” (si aici nu ma refer la poze in lenjerie intima), ci mai mult la o rochie care imi avantajeaza formele si o atitudine increzatoare. De ce? Pentru ca ma iubesc si ma simt bine in corpul meu, lucru pentru care de multe ori fetele sunt criticate. E un fel de afirmare de sine, pentru sine prin care imi spun „da, sunt frumoasa si puternica”. Nu fac asta pentru a primi validarea si aprecierea celor din jur sau pentru a fi sexualizata. Poate asta ar fi o consecinta, dar e o consecinta care nu ma priveste. Asadar, in cazurile astea, tot ce facem facem pentru noi. O femeie poate sa isi exprime sexualitatea si feminitatea fara sa fie judecata.
  Eu imi cer scuze pentru comentariul lung. Sper ca am reusit sa sintetizez cumva intr-un mod logic argumentele si ca a avut putin sens. Continui sa iti respect munca si consider ca e nevoie de mai multi creatori de continut cum esti tu.

  1. Ma amuza teribil femeile care vin aici sa zica ca ele nu se imbraca intr-un mod care le exprima trasaturile sexuale pentru atentia celor din jur, sau ca se imbraca asa pentru prietenele lor, nu pentru barbati. E doar o gandire blocata in primul pas. Cand zici ca te imbraci asa pentru prietenele tale, te imbraci ca sa-ti afirmi pozitia in cursa sexuala (daca nu esti lesbiana, desigur). Cand zici ca te imbraci asa pentru tine insati, o faci intr-un fel in care stii ca ar atrage atentia sexuala. Iti zici ca o faci pentru tine, ca te simti bine in pielea ta. De ce te face sa te simti bine in pielea ta? Fiindca scoti in evidenta trasaturi care ar atrage atentia sexului opus.

   Modul in care ne imbracam e imposibil de separat social de ceea ce dorim sa exprimam: statut. Ori statut ca un simbol sexual ori autoritar. Singurul motiv pentru care se incearca o separare superficiala de sexualitate e ca s-a trezit societatea sa cada iar in puritanism, sa fie vazut sexul ca ceva pe care barbatii il comit asupra femeilor, si ca flirtatul si alte comportamente naturale sunt cumva o forma de agresiune, din cauza unor prosti antisociali care vor sa schimbe comportamente adanc inradacinate in biologia noastra ca sa se simta mai comfortabili cu propriile lor psihoze.

  2. Chestia aia pe care o numesti incredere in tine nu inseamna chiar nimic. Femeile nu au increde in ele, de-asta se expun pentru a atrage pe cineva care sa le ofere increderea. Nu esti puternica, nu ai cum. Barbatii sunt dinamismul si forta. Femeile sunt neajutorate in fata ordinii naturale. Pe scurt voi femeile sunteti foarte proaste si usor de manipulat.

   1. Hai totuși, mă băiatule, sa nu generalizam , sa spunem că treabă asta pe care o zici tu avea un sâmbure de adevăr înainte să evolueze societatea dar nu e nici pe departe o lege general valabila și suporta multe excepții .

 4. Am citit postarea si m-am uitat si la altele de pe contul ei si am concluzionat ca femeia traieste in lumea ei si nu o poti convinge ca ceea ce zice si face e altfel de cum crede pentru ca e sustinuta de fani care ii dau incredere.
  Si pun accentul pe „crede” pentru ca la asta se rezuma totul aici.
  Tu esti un om rational si ai aborbat problema asta din perspectiva asta,ea face ce simte si crede ca este bine ce face pentru ca parerile ii sunt validate de numarul mare de fani pe care ii are.
  O discutie intre tine si ea ar fi inutila pentru ca vorbiti doua limbi diferite.
  Articolul tau va ramane in bula ta ,George, nu va schimba opinii ,poate va intari opiniile unor oameni care oricum gandeau asa.

 5. Fatuca are un discurs insipid, plictisitor si care nu ne spune nimic, de fapt. Imi place cum ea crede ca rezolva o DaTa pEnTrU tOtDeAuNA problemele cu care se confrunta femeile zilnic. Si “doar” in 24 de minute.
  Ma fac vinovata ca nu am ascultat pana la final, nu s-a putut.

  1. Femeile sunt proaste din cauza ca ignora realitatea de sub nas. Fac asa multa gimnastica verbala sau orala. Incat te plictisesti urmarind aiurelile lor. Nu au existat femei filozof si nu vor exista niciodata. De ce nu? Pentru ca femeile nu au capacitatea mintala de a intelege corect realitatea.

 6. Asta zice: „protejati-ne ca de asta v-ati nascut barbati”, fara sa isi dea seama de aberatie. De cine sa te protejeze? Ah, de alti barbati! Pai, stai, indemnul nu se adreseaza tuturor barbatilor? Ca tigrii, crocodili si alte oratanii periculoase nu prea iti apar la coltul strazii

  1. Femeile pot fi protejate numai daca sunt fortate sa traiasca o viata traditionala. Acasa, femeia fiind proprietatea unui singur barbat, un singur barbat cu care se culca intreaga viata. Facand copii, facand mancare, facand curatenie. Barbatul sa o insoteasca de fiecare data cand ar parasi casa. Si iesirile din casa sa fie cat mai rare. Asa pot fi protejate. Daca vor sa se expuna atunci ele sa suporte consecintele. Pai ca vor feministele de acum? Femeile au in sange ideile feministe, actualul curent feminist doar a scos la suprafata ce era deja acolo. Femeile viseaza sa fie cele mai curve si barbatii sa le piedestalizeze. Pai in Natura cine nu are creier moare. Astea sunt legile fie ca se vrea a fi intelege, fie ca nu. Legile Naturale nu pot fi incalcate oricat vor feministele. Si toate prostiile astea feministe vor fi calcate in picioare in final. Mama Natura rezolva toate dereglarile astea mintale.

 7. feminismul este folosit ca o umbrela pentru a ascunde/proteja aspectul ipocrit multimilenar al femeii (probabil izvorat din manifestarea comerciala a sexului sau de la Revolutia Agricola si pana astazi): „imi poti spune ca esti buna doar daca esti cel ales de mine/ cel care imi plateste facturile/gentile scumpe/operatiile” samd, ele vor atentie dar si respect in activitatea lor de muncitor sexual

  1. femeile sunt complet inutile. Daca nu sunt interesante sexual degeaba mai exista. Concluzie, femeile sunt doar niste gauri.

 8. Haideți fetelor recunoașteți ca sunteți crescute gen „prințesele lui tata”și invațate de familie sa urmariti doar pretendenți cu bani;care ajunge intr-un final ca de prințul pe cal alb pe care l-ați vazut sa se poarte cu voi ca cu niște taraturi și de cele mai multe ori sunteți abuzate…și infundate prin toate gaurile…;Și dovada faptului ca femeia nu e cea mai productiva nu e capul economic al societați intru-cat a fost invața sa speculeze lucrurile doar pentru binele ei personal:Imagine,haine de firma,averi facute prin divorțuri…etc.
  Atata timp cat femeia va fi crescuta de mediul social cu asrfel de preconceptii nu veți mai ajunge niciodata sa mai diferențiați acele dăți in care știți sa secerați grâul de neghina….

 9. Spui tu ca nu esti misogin, dar daca te uiti ce discurs au persoanele care iti aproba ideile, cam vezi care ti-e nivelul 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.