Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Secretul burgr-ului moca și coada societății

Acum vreo două zile sute de oameni stăteau la o coadă uriașă pentru a pune gura pe un burger gratis oferit de un restaurant proaspăt deschis în București. Am lăsat să se așeze știrea asta și să stea bine în mațul gurmanzilor amatori de gratuități.

La câte știu despre digestie am impresia că unii nici n-au digerat complet masa primită. Altora le-a trecut de mult burgerul de rect. Fascinantul sistem digestiv. Un burger se digeră între 12 și 72 de ore.

Văzând coada de oameni n-am putut să nu-mi pun două întrebări:

  1. De ce ai face o astfel de campanie?

Aici o să vorbesc din perspectiva publicitaristului, omul care-și câștigă chifla de burger gândind reclame.

N-am înțeles niciodată magnetismul mocangelii. Eu când aud că se dă ceva moca îmi spun imediat că ceva pute sau e disperare mare. Când mai spune vreun colaborator că vrea să dea ceva gratis, să-i stea poporul la coadă și să mimeze succes, îmi vine să… să-i explic folosind cuvinte alese de ce e greșit ce vrea.

După umila-mi părere știu că moca se dă nevoiașilor (săracilor), se împachetează gestul într-o acțiune „cu suflet” și se pozează să dea #frumix la acatistul online (Facebook și Instagram). Și ăsta-i un gunoi emoțional (mai ales dacă-i făcut de dragul promovării), dar e „răul cel mai mic”.

Să organizezi/visezi la cozi comunistoide pentru a arăta virilitate de brand e penibil și din experiență știu că un procent covârșitor din bijnismenii care aleg modalitatea asta de promovare își pun întrebări existențiale după câteva luni: „de ce nu merge? Că doar aveam coadă când am dat moca?”

Oricum, e ieftin să dai moca de dragul expunerii istericoase.

2. De ce ai sta la coadă pentru haleală moca?

Din start îi scuz pe amărâți. Cu toate că am întâlnit amărâți cu (poate prea mult) respect de sine și n-ar sta la coadă-n vreme de pandemie ca să mănânce un burger.

Sunt ferm convins că la coada celor de la The Burgr Factory au stat și oameni care au job-uri, cu posibilitate financiare, ba chiar și câțiva miștocari pe seama celor care se înghesuie la moaște (altă carne, altă poveste).

Dacă la coada Sfântului Burger a stat un singur om a cărui viață n-a depins de porția aia eu îmi doresc din tot sufletul ca acel om să nu primească țara la care visează. Ba din contră, să-i dea dumnezeul burgerilor o viață de stat la coadă. Să-și trăiască viața ca o coadă în pandemie. Păcat că trebuie să purtăm măști pe stradă și să nu vedem fața penibilului.

Ce, nu credeți că au fost opulenți la mocangeală?

Altfel spus, restaurantul a fost amendat cu 10.000 de lei. Ieșeau mai ieftin dacă dădeau mâncare gratis unor oameni care chiar au nevoie de o masă caldă în vremurile astea. Și dacă o făceau mai puțin cocalărește.

Și nu e vorba de o gheretă cu mâncare, ci de o atitudine.

Nu știu dacă burgerii lor sunt buni. N-am încercat. Mocangeala cu iz de „expunere indiferent de formă” nu-mi provoacă poftă. Știu, sunt pretențios la mâncare.

2 răspunsuri

  1. Eu am mancat la ei o singura data anul trecut. Am vrut si eu si vara-mea sa ne luam fiecare cate un meniu de la ei si dupa ce ne-au facut comanda am primit un burger in loc de 2 pe langa cele 2 portii de cartofi si un sos (pret 65 de lei parca)…mi-a cazut fata, m-am uitat mai bine pe bon si asa au trecut. In fine le-am cerut sa imi taie burgerul in jumate ca la banii aia nu voiam sa mai iau altul. Burgerul era asa bun ca merita aruncat la gunoi: chifla era tare si snitelul de pui avea un kil de sare, abia am putut manca jumate din jumatatea aia :))) de atunci nu mai calc in veci pe la ei. Vorba lui Radu Herjeu: dupa mocangeala asta ce ii face sa creada ca o sa revina cineva sa dea intre 50-110 lei pe un burger?!

    1. Vor fi destui care să mai calce pe acolo, vor fi, mai ales dacă-i îndrumă Dumnezeul mâncării proaste de pe YT, ăla, „Păstă medie” de penibil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.