Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Egalitatea de gen, debitul prostiei și feminismul ratat

Dacă vrei să faci un spital nou trebuie să renunți cu totul la cel vechi. Trebuie să-l distrugi și să mături și pământul pe care a stat. E un proces sănătos. Dar despre asta mai târziu…

Probabil că ați văzut deja cea mai recentă anchetă Recorder, nu?

Am stat mai multe ore cu gândurile mele, mi-am oferit timp ca să-mi treacă furia și să înțeleg că tânăra de la Apele Române e mai mult victimă decât abuzator. Și dacă mă uit pe Facebook observ că s-a transformat în sacul de box al frustrărilor naționale. Se dă-n ea (digital) de parcă nu mai e ziua de mâine.

Din păcate prea puțini oameni observă că și ea e o victimă.

E victima unor ambiții care o depășesc. Din ancheta Recorder n-am aflat poate cel mai important lucru: de ce e ea acolo? Al cui joc îl face? A cui plăcere? Faptul că n-avem (încă) răspunsul la această întrebare lasă loc de interpretări și cum domnișoara Simona Iancu nu dă dovadă de tupeu (din reportaj o percep ca pe o femeie liniștită, docilă, speriată) putem ajunge cu ușurință la concluzia că și-a ocupat locul călduț pentru c-o vrea cineva aproape, ori s-a plătit o datorie prin angajarea ei. Personal nu văd în atitudinea ei vreo ambiție de nestăvilit, ea nu e un „animal politic” (precum Petru Avram), cel mult un „porumb politic”, polenizată cu funcție după cum bate vântul din jurul ei.

Mi-ar plăcea ca lumea bună s-o lase-n mema ei și să se concentreze mai mult pe oamenii care au stat în spatele ei. Pe „animalele politice” care au girat un astfel de personaj într-o asemenea funcție. Faptul că societatea defulează cu fața și numele ei în glume și opinii arată (din nou) cât de mici și ineficienți suntem în a schimba status quo-ul național. „Prostia” are o față și toată energia e canalizată pe acea față.

Din reportaj vedem clar cât putregai politic e în țară.

Aici cred că și-au ratat (din nou) unele feministe menirea.

Domnișoara Simona Iancu trebuia apărată de surorile ei care până mai ieri o certau pe ministra Muncii, Raluca Turcan, că-i singura femeie din Guvern și că nu face mai multe pentru egalitatea de gen. Simona Iancu trebuia apărată pentru că e victima unor ambiții stupide de a pune un zâmbet blajin într-un context nepotrivit. Trebuia apărată ca femeie să nu ajungă sinonim cu incapacitate. Dar tăcerea feministă îmi dă de gândit că până și cele mai înfierbântate apărătoare ale genului nu vor să se asocieze cu ceva atât de scandalos. E atât de simplu: „patriarhatul e de vină pentru că…” din chelneriță în club de biliard la inginer la Apele Române.

Cât despre egalitatea de șanse…

Mi se pare că în unele situații este un non-subiect să ridicăm problema „egalității de șanse”. Din păcate/fericire nu-mi pasă sexul liderilor politici. Faptul că ne concentrăm discursul pe asta mi se pare o discuție demnă de „sexul îngerilor”. Nu-mi pasă că-n politică sunt mai mulți bărbați sau mai multe femei atâta timp cât sunt oameni eficiente și corecte. Dacă s-ar demonstra științific faptul că bărbații sunt incapabili să conducă aș milita non-stop pentru schimbare, dar din păcate vedem că și unele femei din politică practică ineficiența. Fiind parte din aceeași specie am vaga impresie că se păstrează raportul între bărbații buni și cei răi din politică și femeile bune și rele din politică. Cred că ai 1 corect la 9-10 corupți și 1 corectă la 9-10 corupte. Hai s-o spunem p-aia dreaptă: în politica românească mare parte din femei au fost la fel ca mare parte din bărbați.

La alegerile de acum câțiva ani PSD venea cu o cohortă de femei pe liste. Multe au ajuns și-n Parlament. N-aveau ce să caute acolo. Când s-a scris asta au sărit feministele în sus că se face slut-shaming. Apoi s-a lăsat liniștea…

Politica are nevoie de oameni competenți, indiferent de sex, gen, etnie ș.a.m.d.. Dacă ne blocăm în narativa „să fie x% așa și y% așa” o să descoperim că n-am făcut decât să egalăm procentul de incapabili. Problema nu e la selecția pe gen/sex, ci la selecția pe aptitudini.

O să spuneți că femeile n-au atâtea „șanse”. Corect. Dar uite că altele o au. Și-și bat joc de ea. În spatele ebelor, udrelor, dăncicilor au stat alte zeci și sute de femei (cel mai probabil net superioare ca aptitudini). De ce au tăcut? De ce și-au ars neuronii pentru reprezentante slabe? De ce s-au certat cu bărbații cerând mai multe locuri când trebuia să ceară liderelor să nu ocupe posturi aiurea? Eu nu vreau ca bărbații incapabili din politică să dea „o șansă” și capabililor, ci să-și dea demisia. Să plece.

Nu vreau mai multe femei la Apele Române dacă-s precum domnișoara din reportajul Recorder. Sau cum e fosta directoare de la Autoritatea Rutieră (halal reprezentare de gen în funcții).

Răzbunarea istoriei prin discriminare pozitivă și cote mi se pare primul pas spre anomalii. Mai ales când n-ai selecție.

Altfel spus, văzând cazul de la Apele Române îi dau iar glas nihilismului și revin la ce spuneam la început cu spitalul. România e ca un spital vechi. Și cred că știu cine e focul. La ultimele alegeri a avut 9% și o să tot crească.

P.S. – cam în câte minute de la postarea anchetei Recorder credeți că ne strângeam la Piața Victoriei dacă era despre PSD/Dragnea? Și de ce nu s-a întâmplat același lucru și față de PNL?

P.S. 2 – în Germania se caută instalatori, în Italia asistenți medicali, Arabia Saudită are nevoie de chelneri, Belgia are nevoie de oameni la curățenie…

16 răspunsuri

 1. Stiind ca e incopetenta, putea sa refuze postul de la Apele Române.
  Nu e chiar victima, pentru ca au atras-o banii ce îi va castiga, ocupand acel post.

   1. Ba stie ca e incompetenta, dar e lacoma: au atras-o banii si functia. Nu te mai lasa dus in eroare si nu-i mai da circumstante atenuante. In mintea ei este faptul ca a meritat acel post (pentru ce o fi prestat) si ca o sa se ,,descurce” ea cumva si pe acolo.

 2. Din păcate, o marionetă. Păpuşarii sunt bine mersi. Poporul a cerut sânge şi i s-a dat. Am găsit ţapul ispăşitor. De mâine, ne revenim.

  1. Greu de înțeles cum trebuie ales un singur vinovat. Domnișoara a ales să fie într-un loc care nu i se potrivește. Sunt convinsă că nimic din cerințele acelui post nu rezonează cu pasiunile ei. Pesemne dacă pleca după o săptămână, nu am mai fi văzut reportajul. Faptul că rămâne pe un post care este peste nivelul ei o face să fie văzută că fiind incompetentă. Cât despre cei ce au pus-o acolo… e o mentalitate atât de comunistă ( devotament față de partid) și de acceptată ca fiind normală în societate, încât mi-e greu să îmi imaginez cum s-ar putea schimba. Limita moralității este atât de difuză și de prost înțeleasă că a devenit măsurată cantitativ: cât vs fapt.
   Susțin P.S.2: pt cei care pot și fac parte din cei căutați .. dacă nu vă simțiți martiri, nu se merită să vă stresați existența inutil.

 3. Uneori am impresia ca baga femeile incompetente in functii doar ca sa demonstreze ca nu exista altele si ca femeile mereu au nevoie de sprijinul bărbaților ca sa obtina ceva. Sper eu ca aceasta domnișoară o sa prindă curaj sa vorbeasca despre ce i s-a întâmplat și să se dezvolte, sigur are potențial.

 4. Poate nu am inteles eu corect, dar doamna nu a fost pusa in functie de catre Petru Avram ? Cine l-a rugat sa faca asta, nu mi se pare la fel de relevant daca Avram a luat decizia. Deci el este cel mai vinovat.

 5. si asta o face o martira? ca au luat-o toti la suturi pentru ca a primit un cadou nemeritat?
  atitudinea asta o aveam si eu in scoala/facultate cand ma duceam la un examen planta si voiam sa imi dea 5 ul sa trec si sa inchei socoteala cu materia respectiva.
  daca se vrea o schimbare in ro, trebuie dat cu barda si impostorii sa fie aratati cu degetul. altfel o sa ramanem natia in care „a furat dar a si facut”.

 6. Reprezentarea de gen în funcții e una dintre cele mai mari tâmpenii pe care le-am auzit vreodată. De parcă femeile ar fi un bloc homogen și unit. Faptu că au toate pizdă nu înseamnă că gândesc la fel. Cu ce le-ar ajuta să fie mai multe femei în politică? Cu nimic. Pe mine cu ce mă ajută că-s majoritatea bărbați? Cu absolut nimic. George, îmi pari cam atras de ideile neo-marxiste ; am pretenții de la tine.

  În rest sunt de acord cu P.S1

  1. Salut. După ce am citit din nou textul mi-am dat seama că greșesc și că nu le iei apărarea neo marxiștilor. M-am înfierbântat rău la sintagma ”reprezentare de gen”, atât.

 7. Revino-ti, nu e nici o victimă domnișoara, e majoră și știa ff bine că nu e capabilă. Să nu o scoatem victimă, că nu e inocenta deloc.

 8. Din observatiile mele proprii, (realitatea mea), am ajuns la concluzia ca femeile sint propulsate in asemenea functii, din pricina ca pot fi manipulate usor (sentimental), si ele fac treaba murdara (semneaza contracte, ascund situatii financiare, fac audituri superficiale…etc.). E o practica veche, un fel de metoda „lover boy”, insa in alt context… aici pe bani publici. Multe din ele sint sub iluzia unei relatii cu un barbat puternic, „animal politic”, s.a.m.d., si fac, profesional vorbind, tot ce li se spune, cu drag. Greu de gasit un barbat sa il pui marioneta intr-o functie, pentru ca – ce sa vezi, barbatul nu se indragosteste de un animal politic.

 9. sa aduc o noua perspectiva.
  ok…. ea a fost adusa fara voia ei in acest post. habar nu are unde a nimerit. ok…dar asta ce spune despre noi? ca acceptam orice. ea prinde curaj si tupeu si peste 10 ani o sa vezi ca e propulsata de un om politic sa fie manager de spital. si singurul ei argument o sa fie ca… „sunt fata desteapta si m-am descurcat”.
  asta a fost un semn pentru oamenii politici care se cred pe tarlaua lor, si-au cumparat institutiile si pot sa intre incaltati cu bocancii in ele.
  George, ne bucuram ca ne-ai adus in vedere si acest unghi al faptelor, dar consider ca ea este vinovata moral pentru situatie. trecand peste toate, la o luna de la realizarea interviului inteleg ca ea este angajata, iar directorul tehnic urmeaza sa fie concediat. avem dovada inca o data ca viata nu e corecta, dar dupa episodul asta, eu zic ca s-a facut putina dreptate

 10. AUR nu e focul purificator pentru ca e esenta romanismului iar noi romanii nu le avem cu spalatul. Cel mul cu spalacitul.
  Citind comentariile (diar astea de aici, 14 la numar) treaba sta trist, foarte trist…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.