Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Primarul din Târgu Mureș și castrarea romilor

    Când eram mic, pe la vreo 10-11 ani, m-am împrietenit cu copiii omului de serviciu din bloc. Când veneau cu tatăl lor la muncă (cum au corporatiștii programul ăla frumos, Bring your kids to work day!), după ce terminau de curățat ghena și tomberoanele, veneau să ne jucăm și să mâncăm împreună.

În câteva vacanțe părinții mi-au dat voie să mă duc la ei acasă și să rămân pentru câteva nopți. Tot împreună cu ei am petrecut și un superb Crăciun în perioada aia. La Comana, în județul Giurgiu, la vreo 40 de kilometri București. Da, veneau cu trenul în fiecare zi la școală/muncă.

Să nu uit. Erau (și în continuare sunt) romi. Țigani. Ciori.

Părinții celor doi frați, în ciuda problemelor financiare (nu câștigau extraordinar, amândoi făceau curat în scări de bloc), își iubeau nespus copiii și țineau morțiș să meargă la școală și să învețe. Și prietenii lor de pe stradă erau la fel. Îmi amintesc faptul că în ciuda faptului că nu locuiau în lux, n-aveau calculator, apă caldă curentă și televizoare în toate camerele, țineau foarte mult să fie oameni.

Ca ei mulți alții. Nu-i știți. Presa nu-i prezintă pe ăștia, nimeni nu-i menționează.

De ce am început așa?

Primarul din Târgu Mureș, domnul Dorin Florea, e un mare…

Hai s-o spunem altfel. Poate că-i un medic bun. Un chirurg extraordinar cu diplome luate la Strasbourg și Lisieux. Conform studiilor pare și un urolog de te scapi câțiva stropi de entuziasm când te palpează.

Dar așa cum ne-a învățat viața, nu contează cât de lung ai CV-ul, important e ce și cum gândești.

Așa cum se vede și-n istoricul personal, și nu mă refer la faptul că DNA-ul l-a cercetat pentru că a păgubit bugetul orașului împreună cu alții de 1 milion de lei (aproximativ 200.000 de euro în bani de Strasbourg), ci pentru faptul că omul supurează de rasism.

Într-o recentă declarație, dorind să sublinieze că unii români fac copii doar pentru alocație, a reușit să-și dea destul de repede arama pe față ajungând să spună că are o propunere prin care să îi castreze legislativ pe romi. De ce? Pentru că „țiganii sunt o problemă serioasă pentru România(…) de când i-a dezrobit Cuza au rămas la fel”.

Am încheiat citatul.

Mă bucur că România, proaspăt intrată-n 2020, se află tot în 1800.

Neam de traistă glorioasă, degeaba ai învățat să cotrobăi prin măruntaiele omului dacă n-ai avut niciodată curiozitatea să pui mâna pe o carte de istorie și apoi să ai capacitatea de a înțelege cursul lucrurilor din perspectivă psiho-socială. Plus empatie. Consider că-i o mare pierdere de vreme să-i mai explicăm domnului primar cum a avut loc dezrobirea lui Cuza și ce a urmat după. Am prea multe metafore în minte care l-ar putea leza, atât pe el cât și minoritatea romă prin asociere.

Domnul Florea nu-i politician. Ca el mulți alții. Că n-are perspectivă, ci păreri alterate de valori învechite și (cel mai probabil) experiențe personale care l-au traumatizat până în punctul în care a ajuns să gândească ca-n berăriile nemțești de la început de secol 20.

Politicianul Dorin Florea ar trebui să-și pună problema cum să combată lipsa educației părinților, cum să le dea un sens românilor care-și găsesc salvarea din foame (o teorie aberantă oricum, nimeni nu face copii ca să mănânce de pe urma lor, dar să dăm curs delirului) și escapismul în procreare. Rolul politicianului e să schimbe contextele în mai bine, nu să bage sterilet în vaginul pirandelor și să stea la capătul patului pentru a-l „îmbrăca” pe Pralea în prezervativ.

Rolul primarului în democrație nu e să reprime, ci să găsească soluții.

Soluțiile la problemele lui nu vin din doctrinele penibile și răsuflate, demontate de ani studii și păreri avizate (unele medicale). Dacă mai spune că infracționalitatea e genetică își poate șterge uretra cu toate diplomele obținute, că le-a luat degeaba.

Domnul Florea e un populist uitat de vreme care crede că săracii nu-s capabili să crească oameni de ispravă. De acolo și povestea de la început. Domnul Florea, în bula lui autosuficientă, nu-i vede pe toți avuții care-și traumatizează odraslele de la înălțimea cardurilor de credit și a condițiilor luxoase. Nu-i vede pe „intelectualii” cu diplome și studii care-și bat copiii și, în ciuda meselor îmbelșugate, în transformă în viitori abuzatori.

Doar săracii (în special romii) sunt responsabili de așa ceva.

Dacă pare că am fost nițel lipsit de tact și diplomație… îmi cer scuze. Am încercat să vorbesc pe limba unuia care consideră că lipsa unui stat apt, condus de oameni fără viziune, se poate drege prin vasectomie. Eventual s-o facă el, acest erou al neamului care rezolvă puritatea poporului din bisturiu.

7 răspunsuri

  1. Mai las-o cu corectitudinea politică. Omul a zis un adevăr care, deşi nu e demonstrat ştiinţific (probabil nu-i frumos), e grămadă demonstrat empiric. Pentru oameni care au nefericirea să trăiască în zone unde-s şi ţigani, un adevăr reconfirmat zilnic.
    Că soluţia ar fi undeva între crime împotriva umanităţii şi genocid curat, aia-i altceva. Dar ţiganii sunt, de secole, o problemă.

    1. Subscriu ! „păreri alterate de valori învechite” – atat de „invechite”, incat sunt mai actuale decat oricand ! Omul a spus un adevat confirmat zilnic, doar ca ne place noua sa filozofam pe oeice tema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.