Ieri, încercând să mă strecor cu bicicleta printre mașini pe străzile cu școli, am auzit (zbierând din fiecare curte de școală) imnul național. De la an la an „Deșteaptă-te, române!” pare mai demodat și-n afara peisajului.
Ne încăpățânăm aiurea cu imnul ăsta. Hai să-i punem p-ăia de la Șatra Benz să scrie altul și aia e. Nouă, bătrânilor, n-o să ne placă, dar trebuie să ne gândim la tineret.
Apoi am văzut la știri că nu-s manuale. Bine, sunt, dar doar la materiile importante: sport, religie, educație tehnologică și limba română pentru unguri (cât respect pentru minoritari, nici nu spui că ne-am dat cu micii-n cap acum puțin timp). Restul manualelor să le caute ei la oferte.
Cred că unii copii au fost foarte confuzi să găsească atât de puține manuale. Probabil s-au gândit că revoluția sistemului educațional înseamnă doar ore de sport, religie și educație tehnologică. Fără geografie, matematică, limba română pentru români.
Să vezi invidie pe finlandezi. Micționăm pe sistemul lor educațional!
Unii mai optimiști au zis c-o să trecem la tablete. Sună convenabil și a 2017 să pui manualele pe tabletă. Dar să nu visăm cai verzi pe pereții scorojiți ai școlilor. Tablete și-ar permite doar o parte dintre elevi. Ăia săraci ar sta cu manualele și frustrările în poală, ori le-ar da politicienii niște tablete făcute pe o barcă de refugiați, o afacere bănoasă cu statul realizată de vreun magnat-filantrop.
Oricum, România pare fenotipul de țară care își sprijină școlile în pari de lemn, dar le oferă elevilor tablete.
Revenind la manuale, puștiule, dacă te-ntrebi unde-ți sunt cărțile de pe care ar trebui să-nveți verzi și uscate, îți propun să faci o lecție de politologie cu părinții. Atât cât știu ei.
Să nu accepți răspunsuri penibile precum „ne-au furat politicienii”, „masonii” sau „Soros!”. Dacă auzi așa ceva, lipsa manualelor e ultima ta problemă.
Să-ți explice părinții tăi unde au fost ei în ziua alegerilor, când s-a protestat și, mai important, cu cine au votat/ar vota. Analizează răspunsurile lor prin prisma manualelor pe care le ai. Adică folosește manualul de sport pentru a-i alerga prin casă (dacă-s incompetenți politic) și pune-i să pupe manualul de religie așa cum o să-i pupi tu când o să pleci din țară.
Întreabă-i pe părinți dacă milionul de euro dat de tanti primărița către Catedrala Mânuirii Neamului erau de vreun folos sistemului educațional.
Bine, cele de mai sus se aplică doar în cazul în care părinții tăi sunt complici la mizeria care se-ntâmplă în țară. Complici prin nimicnicie.
Dacă părinții tăi sunt ca tine, surprinși că s-au născut aici, roagă-i să-ți cumpere un manual de geografie. Măcar atât, să-nveți din timp unde să fugi.