Perpetuum retardare

Nu știu dacă vă mai amintiți, ori dacă am avut vreodată plăcerea să discutăm față-n față, dar consider că omul este un animal destul de prost și comod. Leneș. Ăi mai răsăriți din specie au reușit ceva pentru că și-au mișcat fizicul, ba chiar și psihicul. Poate că asta-i și definiția succesului: deplasarea din letargie. D-aia spun mereu că primul pas pentru a combate rasismul și criminalitatea este educația, nu neapărat amendarea. “Ooo, George! Cum ai ajuns de la a spune că oamenii-s robo-maimuțe leneșe la a combate ceva?”.

Pe marginea unui drum european din Suceava stau de câteva zile trei frați.

“Cerșesc” new-wave, cu o pancartă pe care scrie “1 Leu Poza” cu un măgăruș. Puștii au între 4 și 10 ani, dar acasă-i mai așteaptă cinci (5!) frați și doi părinți din categoria Lichele Umanoide. Acum n-aș vrea să ne scufundăm în retorica fumată a lui “de ce au făcut 8 copii dacă n-au cu ce să-i crească?”. Au făcut pentru că n-au avut altceva mai bun. Pentru că au primit ajutoare îndeajuns de bune cât să stea acasă și să facă sex. Ba mai o donație și un ajutor. Foarte bine. Nici măcar actorii de filme porno n-o duc atât de bine din sex. Ăia măcar se duc “la muncă”. Ăștia o fac acasă, stau acasă, primesc banii acasă.

Reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului au demarat o anchetă, dar știm deja deznodământul, nu? Probabil o să-i amendeze pe părinți, care după ce-i vor bate pe cei mici că n-au cerșit pe modul silențios o să-i gonească tot la cerșit. Doar trebuie să plătească amenda, nu?

Și în cel mai pesimist scenariu (dar plauzibil) unul dintre copii o să moară. De foame, de frig, mâncat de câini, călcat de mașini, etc. Și ABIA atunci DGASPC și Primăria și Guvernul și Președintele și ONG-urile și Biserica și Societatea Civilă și Papa de la Roma și Casnicele de pe Facebook și Pițipoancele de pe Facebook și Truiștii și Lamentații și Dumnezeu vor spune “bă, poate-i o idee mai bună să luăm copiii din familia aia, să facem tot posibilul să le oferim o viață mai bună și să-i taxăm la sânge pe oamenii care atentează la viitorul omenirii”. Și pe lângă asta să facem și campanii prin care să-i învățăm pe toți despre rasism, discriminare, inegalitatea de șanse.

Altfel, peste 50 de ani alți copii, la marginea unui drum european din Suceava, vor cere bani pentru poze. De data asta cu un măgar bionic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.