Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Pensia e mică

Citeam zilele trecute că tanti Nina, soția lui Iliescu, are o pensie frumușică. N-am aprofundat știrea să văd și ce a muncit la viața ei, dar îmi imaginez că sporul de toxicitate e imens în preajma unui bărbat precum Ilici.

Acum aflu că soția lui Florin AltăÎntrebare Iordache s-a pensionat la 47 de ani și poștașul îi aduce lunar 12.000 de lei. Sincer, nu-mi pasă ce a muncit la viața ei. Inegalitatea e scandalos de mare.

Tot recent am discutat cu apropiații despre pensii.

Printre cunoscuți pensia cumulată a unui cuplu, oameni care au muncit la foc automat de la 20 de ani până după 60, ajunge pe la 2.000 de lei. Repet, pentru doi oameni. Și ăsta-i un caz foarte fericit.

Din banii ăștia trebuie să-și plătească angaralele de prin casă, pastilele, mâncarea și restul îi pun la ciorap, îi dau la nepoți, ce mai vor ei.

Ai spune că 2.000 de lei e o sumă „ok” pentru un cuplu de bătrâni. Gătesc acasă, n-au chirie de plătit, știu să-și drămuiască venitul. Și zici „se descurcă, nu mor de foame”.

Dar ești tânăr, ieși din țară în concediu și îi vezi. Sunt bătrânii altora.

Au peste 60 de ani și-și trăiesc „a doua tinerețe” pe plaje străini, nu la băi, le cumpără nepoților hăinuțe din mall-urile marilor capitale, nu din Obor. Ba unele bătrâne își mai pun și silicoane, nu proteze dentare ca majoritatea moșilor noștri.

Dacă mergi prin țara ta o să-i vezi pe bunicii altora cum se pozează la Casa Poporului, Vidraru sau la Săpânța. Sunt veniți din Australia, Japonia, Argentina. Grupuri mari. Să nu ne imaginăm că văd planeta într-un an cu pensia lor, dar măcar la 5-10 ani își permit să iasă în afara granițelor.

Bătrânii altora îmi lasă impresia că merg mai des și în număr mai mare la restaurant, teatru și cinematograf. Parcă-s mai sănătoși și mai activi. Din fericire, pentru ei, au crescut cu o altă mentalitate, concentrați pe sine, nu muncă, tradiții…

Discuția e lungă și anostă.

O să ne împotmolim în discuții economice, tranziția comunism-capitalism, educație, stil de viață etc.

Eu am vrut să subliniez un singur lucru. În viitor noi urmăm. Sper că ați văzut ce era de văzut prin lume și sunteți gata să ne înghesuim la Herculane. O să „vedem” lumea prin ochii nepoților, așa cum s-au mințit și părinții noștri.

 

 

Un răspuns

  1. Cum sa nu fie ok dacă a cotizat? Eu daca am 10 000 de lei lunar cotizez cu 10 milioane la pensie, in cel mai prost caz.
    Ce ar trebui sa fac la batranete? Sa iau 1000 de lei ca sa fiu la acelasi nivel, sa fiu solidar?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.