Opulențe monarhice

Dacă e ceva ce încă n-am reușit să înțeleg, influențat fiind de faptul că m-am născut aproape de finalul secolului 20 și cel mai probabil o să-mi petrec o mare parte din viață în secolul 21, e actuala dragoste față de monarhie.

Nu știu cum de unii mai pot crede în povestea asta cu prințese, prinți și coroane.

Cum sunt cei care se duc an de an să-i pună flori pe mormânt lui Ceaușescu așa-s și cei care visează la regi pe cai albi, veniți să scape țara de mișei. De parcă istoria n-a avut parte de regi josnici.

Da, știu! Unii o să-mi dați câteva exemple de familii regale ok, apoi eu o să vin cu exemple de opulențe, voi o să-mi spuneți că ei sunt imaginea țării, eu o să spun că vremurile s-au schimbat, voi tradiții, eu nu ș.a.m.d..

Recunosc faptul că sunt un fan al părerilor emise de Christopher Hitchens despre monarhie, dar mi s-a părut mereu ciudată orânduirea asta medievală. Înțeleg dezamăgirea vis-a-vis de politică și politicieni, dar nu văd de ce trebuie să sărim din lac în puț doar pentru că unul are sceptru și vorbește spilcuit. De ce azi? Își avea sensul în trecut. Acum de ce?

De curând s-a născut un nou membru în familia regală britanică. Presa s-a isterizat, s-au întins obiectivele până sub placenta ducesei Meghan Markle, monarhiștii au plâns de parcă ei se dilatau. Mna, să-i fie copilul sănătos și să-l ferească de rele că știți cum e viața prin palate. Numa` golănie, tentații, nasoale.

Cât a costat nașterea? Păi cică ducesa a dat numa` pe haine vreo 500.000 de lire. Că vorba aia, își permite din salariul ei de ducesă. Mama la prinți. Cică în total toată treaba s-a ridicat la vreo 1 milion de lire. Nu știu eu cum e prin Anglia, exceptând că te descurci ca român, dar îmi imaginez că nu-i totul atât de roz încât s-o arzi cu naștere de 1 milion de lire, în contextul în care ești „imaginea țării”, blazonul, fațada.

Voi credeți în ce vreți, nu-i treaba mea, dar îmbelșugarea asta cu titlu nobiliar nu-mi diferă prea mult de excesele dictatoriale.

Acum poate-i bine, dar când or crește ăștia mici cu sânge albstru să vezi ce hăinuțe de mii de coco vor avea. Că nu-i poți îmbrăca în haine de plebe.

Probabil e ceva psihologic. Un fel de „transfer de imagine”. Dacă ai rege-regină te simți și tu nițel nobil în papucii tăi chinezești.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.