Nu merită toți un oraș mai bun și „Nicușor n-are față de primar”

Mie-mi place să vorbesc cu șoferii de Uber/taxi. Aproape că nu-i înțeleg pe cei care refuză să discute cu ei. O cursă nevorbită e o interacțiune pierdută. Când mai ai șansa de a discuta cu un om total străin și să-i auzi părerile, el la rândul lui ascultând alte zeci-sute de persoane înaintea ta?

Aseară m-am urcat într-un Uber și oboseala m-a văduvit de o conversație senzațională. Mai mult de 90% din timpul petrecut pe bancheta din spate am moțăit, dar când m-am trezit aproape de casă am aflat lucruri interesante.

Tânărul care m-a lăsat acasă e „apolitic”, adică „mie nu-mi pasă de partid, eu votez cu omul”.

De obicei asta aud de la votanții PSD, cei care încearcă să se dezică de aura coruptă a partidului și să pluseze pe calitatea individuală a vreunui social-democrat.

Obosit fiind n-am avut prea mult zvâc să-i răspund partenerului de ride-sharing, dar nici n-a fost nevoie. Își dădea singur răspuns la unele dileme, se contrazicea tot singur.

Eu o să votez cu Firoaica. C-a făcut treabă”, ca peste 30 de secunde să-și spună „toți fură și nu fac nimic. Metroul din Drumul Taberei era gata de mult timp dar l-au lăsat pentru campanie”.În Sectorul 6 s-a furat. Acum pun borduri”. 30 de secunde mai târziu „tot cu Mutu votez în 6. A făcut ceva”. Cumva omul are o relație de dragoste-ură cu cei pe care îi votează. Știe că de ei e fentat, dar tot ei „fac ceva”.

Pe Nicușor nu-l votează.

Pentru că „n-are față”.

N-am apucat să aflu cum arată fața de primar. Nu știu ce trăsături faciale are Firea și n-are Nicușor. Să fie Firea mai primar pentru că are buzele alea „cărnoase”, numai bune de atras contracte? Privirea ageră care topește zăpada? Talia pe care n-o mai scoți din tramvaie în campanie?

Medicina a evoluat mult așa că Nicușor își poate face cu ușurință o operație de schimbare de sens. În câteva luni am putea avea două Firea în campanie.

Stimabilul de aseară nu-i un caz singular. Nici măcar nu cred că vorbim de o minoritate.

Dacă lucrurile stau așa, de ce aș vrea vreodată ca cineva să aibă parte de un oraș mai bun dacă n-ar avea habar ce înseamnă binele? De ce l-aș ajuta/„ajuta” cu votul meu. „Binele” e oricum o valoare subiectivă. „Binele” meu, cu piste de biciclete și mai puține mașini e „răul” altuia. Dacă în peisaj ar apărea un primar care, Big Bang ferește!, ar face din București vreo Copenhaga sau Amsterdam… de ce să-i supui pe unii la un astfel de supliciu? Nu mai bine îi lași pe unii să-și trăiască liniștiți existența conform propriei perspective? Misionarismul elevării din cocină e obositor și (aproape) penibil de la un punct. E ca și cum ai încerca să le explici oamenilor, în 2020, că vaccinurile sunt bune… a… stai.

Și, ca să răspund la o întrebare care n-a fost pusă, nici eu n-aș vota cu Nicușor. Nu pentru că n-are față, spate, profil, ci pentru că nu-mi pot suporta gândul că un vot dat lui s-ar putea traduce în încredere și validare pentru PNL și o parte din useriști. Mă cutremură gândul că votul către Nicușor l-ar ridica și pe Rareș Bogdan.

Alte opțiuni nu sunt (pentru că ele vin la pachet cu alte cozi de topor).

Ce rămâne de făcut dacă n-ai opțiuni?

Poți alege răul cel mai mic (și știm cât de mult ajută asta), ori nu poți alege. Poți lăsa să ardă totul cu speranța c-o să resară ceva din cenușă. Măcar o lecție. Ori asta o să te motiveze îndeajuns încât să-ți iei ușa-n spate și să pleci.

Oricum, doar Firea are „față” de primar.

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Texte pe mail: