Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Nu merită toți un oraș mai bun și „Nicușor n-are față de primar”

Mie-mi place să vorbesc cu șoferii de Uber/taxi. Aproape că nu-i înțeleg pe cei care refuză să discute cu ei. O cursă nevorbită e o interacțiune pierdută. Când mai ai șansa de a discuta cu un om total străin și să-i auzi părerile, el la rândul lui ascultând alte zeci-sute de persoane înaintea ta?

Aseară m-am urcat într-un Uber și oboseala m-a văduvit de o conversație senzațională. Mai mult de 90% din timpul petrecut pe bancheta din spate am moțăit, dar când m-am trezit aproape de casă am aflat lucruri interesante.

Tânărul care m-a lăsat acasă e „apolitic”, adică „mie nu-mi pasă de partid, eu votez cu omul”.

De obicei asta aud de la votanții PSD, cei care încearcă să se dezică de aura coruptă a partidului și să pluseze pe calitatea individuală a vreunui social-democrat.

Obosit fiind n-am avut prea mult zvâc să-i răspund partenerului de ride-sharing, dar nici n-a fost nevoie. Își dădea singur răspuns la unele dileme, se contrazicea tot singur.

Eu o să votez cu Firoaica. C-a făcut treabă”, ca peste 30 de secunde să-și spună „toți fură și nu fac nimic. Metroul din Drumul Taberei era gata de mult timp dar l-au lăsat pentru campanie”.În Sectorul 6 s-a furat. Acum pun borduri”. 30 de secunde mai târziu „tot cu Mutu votez în 6. A făcut ceva”. Cumva omul are o relație de dragoste-ură cu cei pe care îi votează. Știe că de ei e fentat, dar tot ei „fac ceva”.

Pe Nicușor nu-l votează.

Pentru că „n-are față”.

N-am apucat să aflu cum arată fața de primar. Nu știu ce trăsături faciale are Firea și n-are Nicușor. Să fie Firea mai primar pentru că are buzele alea „cărnoase”, numai bune de atras contracte? Privirea ageră care topește zăpada? Talia pe care n-o mai scoți din tramvaie în campanie?

Medicina a evoluat mult așa că Nicușor își poate face cu ușurință o operație de schimbare de sens. În câteva luni am putea avea două Firea în campanie.

Stimabilul de aseară nu-i un caz singular. Nici măcar nu cred că vorbim de o minoritate.

Dacă lucrurile stau așa, de ce aș vrea vreodată ca cineva să aibă parte de un oraș mai bun dacă n-ar avea habar ce înseamnă binele? De ce l-aș ajuta/„ajuta” cu votul meu. „Binele” e oricum o valoare subiectivă. „Binele” meu, cu piste de biciclete și mai puține mașini e „răul” altuia. Dacă în peisaj ar apărea un primar care, Big Bang ferește!, ar face din București vreo Copenhaga sau Amsterdam… de ce să-i supui pe unii la un astfel de supliciu? Nu mai bine îi lași pe unii să-și trăiască liniștiți existența conform propriei perspective? Misionarismul elevării din cocină e obositor și (aproape) penibil de la un punct. E ca și cum ai încerca să le explici oamenilor, în 2020, că vaccinurile sunt bune… a… stai.

Și, ca să răspund la o întrebare care n-a fost pusă, nici eu n-aș vota cu Nicușor. Nu pentru că n-are față, spate, profil, ci pentru că nu-mi pot suporta gândul că un vot dat lui s-ar putea traduce în încredere și validare pentru PNL și o parte din useriști. Mă cutremură gândul că votul către Nicușor l-ar ridica și pe Rareș Bogdan.

Alte opțiuni nu sunt (pentru că ele vin la pachet cu alte cozi de topor).

Ce rămâne de făcut dacă n-ai opțiuni?

Poți alege răul cel mai mic (și știm cât de mult ajută asta), ori nu poți alege. Poți lăsa să ardă totul cu speranța c-o să resară ceva din cenușă. Măcar o lecție. Ori asta o să te motiveze îndeajuns încât să-ți iei ușa-n spate și să pleci.

Oricum, doar Firea are „față” de primar.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.