Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Naționaliștii turci lovesc pe cine nu trebuie. Mna… naționaliști

Pe scurt: într-o provincie din China cu populație majoritar musulmană s-a emis un decret prin care postul de Ramadan este interzis profesorilor, studenților și funcționarilor publici. Pentru cine nu știe, în perioada Ramadanului n-ai voie să mănânci și să bei NIMIC până apune soarele. Așa vor ei, așa să facă. Întrebarea e: cum forțezi pe cineva să mănânce și să bea apă?

turcia 2

Povestea se lungește…

170 de uiguri au fugit din China și s-au stabilit prin Turcia. China condamnă atitudinea Turciei pentru că susține imigrația ilegală. S-a înțeles, da? China nu tolerează o minoritate religioasă, aceștia fug. Știrea despre care vreau să vorbesc apare acum:

De când cu uigurii din China în Turcia au protestat foarte mulți naționaliști și radicali musulmani. Și s-au înfierbântat atât de rău încât au agresat un grup de turiști sud-coreeni crezând că-s chinezi. Asta-i greșit pe atâtea paliere ale logicii încât îmi vine greu s-o mai explic, dar hai să nu lăsăm textul în cumpănă.

turcia 3

Oamenii ăia agresați sunt turiști.

Puteau să fie și chinezi. Sunt turiști, nu oficiali ai guvernului chinez veniți să-i chinuie pe musulmani la ei acasă. Dar așa funcționează mintea aprinsă a naționalistului. Nu prea distinge rădăcina de frunză. Îți dai seama de ridicolul situației în care ești pus ca turist asiatic în Turcia: trebuie să spui că ești de oriunde altundeva decât China, altfel riști să primești bătaie pentru că ai venit să VIZITEZI o țară.

D-asta blamez mereu naționalismul (care n-are nici măcar o legătură cu patriotismul. Să-ți iubești țara e una, dar să crezi că-i cea mai bună e deja prea mult). Așa-i și la noi. Se trezesc o mână de oameni prin Harcov să spună că vor autonomie și brusc o nație devine ținta românilor. „Toți ungurii sunt răi!”, așa cum „toți bărbații sunt porci”, „toate femeile sunt curve” și „toți țiganii sunt hoți!”. Nu-i așa. Dă-ți jos ochelarii de cal și lărgește-ți orizontul. Până și un aparat foto de smartphone are un unghi de vizibilitate mai mare…

turcia 4

P.S. – n-am înțeles niciodată de ce naționaliștii nu-și dau întâlnire să se certe între ei. Cum se-ntâlnesc galeriile de fotbal să se bată poate se-ntâlnesc și naționaliștii. Ce atâta scandal între România și Ungaria când două peluze ar putea să-și „discute” problemele.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.