Naționalismul, acest herpes mintal

După cum probabil ați aflat, Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană.

Pur și simplu s-au săturat să vină românii/bulgarii să le „fure” locurile de muncă, sunt sătui să dea bani altor state, nu vor să primească refugiați, de fapt nu vor să primească pe nimeni, mai ales din locurile pe care le-au colonizat și exploatat bunicii lor. În concluzie, UE și UK au fost ca un mariaj prost care s-a încheiat când a venit acel „(la bine și )la greu”.

Despre decizia englezilor o să vorbească toată lumea și o să vedem analize peste analize. Ce e cu adevărat important e că, din nou, naționalismul își face avânt în Europa. Iar avem partide care-și pupă-n fund originea și-și zugrăvesc nația în ceva ce nu există și n-are nici măcar o relevanță pentru specie. Faptul că o mișcare naționalistă e în spatele Brexit-ului o să le dea curaj și altora să facă la fel.

tumblr_n5geg1DpIj1rasnq9o1_1280

UE se clatină puțin. Nu doar pentru că a pierdut un important partener economic, ci și pentru că modul în care l-a pierdut o să le dea aripi și altora să spere.

Lumea a râs când a văzut filmarea cu dilimanul care a candidat la Primăria București, ăla care a plantat carcase de porci și cruci pe locul viitoarei moschei. Dar naționalistul ăla cu cafenea orientală (cine dracu a văzut cafenea tradițional țărănească), a fost votat de 11.000 de oameni. Puțini. Dar sunt câțiva care l-au votat și pe celălalt sandilău, de la Partidul lui Vlad Țepeș. Și la cât de curve sunt cei de la PSD și PNL nu mă mir dacă încep și ei cu discursuri naționalisto-populiste. Și încet-încet o să ajungă tot mai mulți români să creadă că noi suntem mai bunimai geniali, și că trebuie să ne izolăm de restul.

nationalism-quotes_eistein1

Din păcate, cu bune și rele, UE ne-a ajutat foarte mult. Mai ales pe noi, românii.

Da, Țața Floarea din satul Găoaza, votantă „PSDă mamă și tu o făină”, nu știe ce impact are UE asupra țării, că ea vrea bani. Ea vrea ca UE să-i verse o basculantă de cash la poartă să-și cumpere și ea un Q7 și să-și pună țâțe cum a văzut la Capatos. Din păcate, ca Țața Floarea sunt mulți, că d-aia și-a luat Dragnea țara înapoi.

Revenind la naționalism. Asta-i o bubă incredibilă a creierului uman. Încă n-am înțeles că nu avem vreun merit, ori motiv de mândrie, că ne-am născut aici sau acolo. E pur și simplu noroc/ghinion. „Mândru că-s român” e fix pix în contextul în care omul are multe de învățat și de la alte culturi. Să crezi că NOI suntem Buricul Universului denotă un craniu redus care presează pe un creier și mai mic.

Suntem o adunătură de oameni, care din întâmplare vorbim altă limbă și dansăm altfel la petrecerile naționale. În rest știm cu toții că nu-i bine să omori, aerul e necesar și ne plac pișcoturile.

nationalism-quotes_charles-de-gaulle

Așa că urmează să vedem cât avânt prinde naționalismul în restul statelor UE. Oare o să ne închidem în spatele unor ziduri? O să stăm să ne mirosim aerele și-o să spunem „ce bine miros pârțurile noastre! Nu vin străinii să ne spună nouă că nu-i bine ce facem!”.

E bine să-ți placă țara ta, dar n-o viola, nu te comporta ca un obsedat sexual, nu-ți face-n casă altar cu ea, nu-i da mesaje non-stop și nu arăta că ești disperat. Că poate ea nu te place „la modul ăla” și te vrea doar ca prieten.

Adolf Hitler Arthur Kannenberg Harz mountain

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.