Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Lua-mi-ați soluția

Am postat zilele trecute pe Youtube un nou episod de Georgeisme-video, despre alegeri, politicieni și nemernicia de a nu vota, și mi-am primit comentarii că nu dau soluții. Am mai primit astfel de mesaje și cu alte ocazii când am evidențiat niște aspecte ale lumii în care trăim.

Nu știu dacă trebuie să dau soluții.

Oricum, sunt soluții peste tot, trebuie doar să vrei să le accepți și să le aplici. Adică să-ți ieși din zona de confort și conformism. Am avut mereu impresia că am dat deja o mulțime de soluții în spatele întrebărilor pe care le-am formulat. Unele soluții sunt evidente, altele se lasă puțin căutate. Nu-s politician să vin cu soluții clare (și minune), sunt doar un amărăștean care (sper că) pune întrebări bune.

Oricum, dacă 0,01% din poporeni așteaptă o rezolvare de la mine pe probleme de politică… fie.

Soluția mea e simplă și de o logică aproape imbatabilă: nu mai votați proști. Aceștia sunt ușor de identificat. Îi recunoaște orice prost (paradoxal).

Faptul că ne-am obișnuit să votăm „răul cel mai mic” ne-a adus în punctul în care am coborât nivelul până la a vota „prostul cel mai răsărit”. Vedeți, d-aia e îngrozitor să votezi răul cel mai mic. E o atitudine care nu cunoaște limita de jos și nici nu-ți dai seama când ai ajuns să-ți cobori așteptările sub nivelul mării pentru că „răul cel mai mic” s-a dus tot mai jos, direct proporțional cu răul cel mai mare.

Altfel, pe cine să votezi dacă tot te dă simțul civic afară din casă în ziua alegerii?

Păi ai putea să votezi cu acel candidat care citește. De fapt, așa cum văd eu lucrurile, e important să votezi cu un candidat care citește. Cum sună? Află care a fost ultima carte citită de candidatul preferat. Și când a deschis ultima carte. Te satisface răspunsul?

Îmi e imposibil să înțeleg cum poți să votezi cu un politician care nu citește.

Să administrezi o țară și să nu citești nimic despre lume e incalificabil. Sunt librăriile pline de cărți minunate de istorie, sociologie, antropologie, psihologie ș.a.m.d. și tu te-ai găsit să dai putere unei persoane care n-a mai deschis o carte din liceu? Dacă votezi proști ignoranți ești un prost ignorant. Nu văd cum altfel.

Nu mai spun că sunt mii de cărți minunate, încă netraduse în română. Votezi un reprezentant care nu știe o limbă de circulație internațională? Votezi un prost pentru că ești tot prost. E cea mai simplă ecuație.

Zilele trecute la Sibiu a avut loc unul dintre cele mai importante festivaluri din România. Festivalul de film documentar. Sâmbătă dimineață, în penultima zi a festivalului, în Piața Mare a venit Iohannis&Co. să inaugureze statuia unui nene căruia o colegă de partid îi ura „La mulți ani!” acum ceva timp. A venit și ea să clămpăne la inaugurare. S-a dezvelit statuia lui Brukenthal sub o ploaie de discursuri sforăitoare și fără simțul măsurii. Sponsorul statuii și-a pus logo-ul pe lucrare cât numele figurii istorice. Peste ani idioții care nu vor mai cunoaște limba română vor crede că Brukenthal a fost angajat Boromir. Gen wtf?!

Oricum, sunt curios câți dintre politicienii prezenți la dezvelire s-au gândit să vadă și unul dintre documentarele prezentate la Astra Film. Erau la 100 de metri distanță. N-aveau timp? Dar care a fost ultimul documentar văzut? Când? Pe ce problemă? Cum să conduci o țară și să nu te intereseze problemele ei și ale lumii?

Nici nu mai aduc în discuție dacă aleșii tăi s-au dat vreodată cu CFR-ul. Ori dacă au mers vreodată pe jos pe trotuarele infecte ale țării. Președintele știm că merge cu bicicleta de două ori pe an, pe o rută idilică, evitând cu grație traficul real al bicicliștilor din București. Când el invită bucureștenii să pedaleze e total rupt de realitatea de pe prima bandă. Ori suntem noi proști și nu lucrăm și locuim pe ruta lui.

Cam asta e soluția mea.

Să nu votezi proști. Să votezi indivizi care citesc și se preocupă de problemele lumii. Îmi e imposibil să înțeleg cum poți vota pe unul la fel de prost ca tine, ori sub nivelul tău. E ca și cum te-ai urca într-o mașină și decizi să conducă persoana cu cea mai puțină experiență la volan. Ori fără carnet. Cam așa-i la alegeri.

Mi se pare grosolan să alegi ignoranți în posturi cheie. Și dacă votezi proști asumat înseamnă că te identifici cu ei, într-un fel sau altul.

Pariul meu e că undeva sub 10% dintre politicieni citesc. Și din ăștia 10% nici nu vreau să mă gândesc câți dintre ei sunt scufundați în bălării, maculatură motivațională ori conspiraționistă. Despre documentare nici nu mai vorbesc.

Acestea fiind zise, soluția mea e să nu votezi proști. Și ignoranți. Să votezi politicieni care recomandă cărți și inaugurează librării. Care discută despre problemele actuale și se documentează individual pe marginea lor. N-ai pe cine să votezi? Nasol. Eu ți-am dat o soluție.

3 răspunsuri

  1. Eminescu ,Caragiale, Arghezi , Coșbuc (mai știu vreo 3 )oare erau buni conducători ? Sigur nu. Spirit boem. Să dai examen candidaților nu cred că este verosimil. Fiind implicați așa mulți oameni,interese, forțe, funcții peste funcții,partide este greu de ajuns la o conducere pe placul majorității. Dictatura este singura soluție ! Meritocrația este utopie.Democrația nu mai are viață lungă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.