Îmi e frică să fac copil. Dacă ajunge vlogăr?

Am vrut să vă spun săptămâna trecută de asta, când s-a-ntâmplat minunea, dar m-am luat cu viața și n-am mai apucat:

Vlogărul Ilie a făcut bahaos într-un mall din Iași. A spus unde o să fie și la ce oră cu intenția de a da mânuța cu fanii lui. Problema e că Ilie e un fel de Hanna Montana al internetului românesc și la întâlnirea propusă de el au venit sute de puști, zombie, „drogați” cu gândul că-și vor cunoaște idolul. Vedeți clipul de mai jos și încercați să nu râdeți cu lacrimi de cico:

Până aici toate bune și frumoase. Am râs, ne-am hăhăit, am trecut mai departe.

Dar la Digi 24 Prelipceanu a pus acest subiect pe tavă și jurnalista Ioana Ciurlea a vorbit puțin bășcălios despre vlogări. Practic a spus, cu doza de maturitate specifică vârstei și experienței, că vlogging-ul este un nimic. Dar un nimic foarte atrăgător pentru puști. Din păcate Ioana Ciurlea a făcut o confuzie și-a băgat toți vlogării în oala asta mare, plină cu puști disperați după atenție.

Și acum să stai bine în scaun: vlogării s-au trezit s-o atace pe Ioana Ciurlea, și implicit postul Digi 24, pentru că vezi dom’le „nu-i adevărat” și „ei fac chestii”. Practic s-a umflat începutul ăla de pubertate întârziată în ei și-au început să spună pe canalele lor ultra-vizionate cât de nașpa sunt jurnaliștii și cum ei sunt viitorul și cum vor distruge televiziunea în 5-10 ani.

Hai s-o luăm pe rând:

  1. Eu sunt vlogăr.

Cel puțin așa îmi spun unii pentru că urc din când în când o cioacă pe Youtube. Vreți să auziți un adevăr? Probabil știați asta deja, dar CALITATEA CONȚINUTULUI NU CONTEAZĂ. Dacă-mi fac vlog despre cărți, cultură sau subiecte serioase o să am un trafic minuscul. Dacă fac un clip cu mine îmbrăcat aiurea, sau mirosind espadrile de la H&M, sunt șanse să rup netu’-n două, să devin „the shit” și să mă placă toată lumea. Ba chiar să fac bani frumoși. Da, se fac bani buni din așa ceva și e ca la televiziune: mizerie = public = meleoane.

Așa că degeaba se bate Mișu Haș cu pumnii în piept că el are mii de fani și el e viitorul, pentru că viitorul e prost. Viitorul e o retardare autistă cu glume ieftine (pe care le-am făcut și eu și mi le asum), în care calitatea glumelor nu contează, ci trebuie să fie șocant, wow!, flatulent și provocator. Chiar Hașu a spus că e „content pueril”.

Spre deosebire de TV, unde mai ai un filtru al calității (CNA, așa cum e el, dar există), Youtube-ul este o hazna din care din când în când mai răsare câte ceva.

Youtuberii n-au limite și dacă descoperă faptul că prosteala atrage… ghici ce? Vor face prosteală!

Și când îi văd așa tupeiști pe vlogării ăștia din România… bă, nu vă curg mucii de rușine? O mare parte din voi sunteți copy-paste după vlogări americani. Chiar așa, nu vă cade netul de jenă? Voi sunteți viitorul content-ului original și al „audiențelor”? Că-mi vine să mă întorc la Zapp și la internetul ăla care se-ncărca în două zile.

Așa că dacă ești vlogăr de prepuberi te invit să-ți iei fanii de mânuțe și să vă aruncați într-o căcăstoare. Doar așa, ca o provocare.

  1. Mă uit la vlogări.

Din fericire există și content bun în vlogosfera românească. E puțin dar există. Ariel are un canal extraordinar în care vorbește lucruri mișto, cărți, experiențe. Câți abonați? Vreo 12.000. Puțini bă! Trist. Să ai 12.000 de abonați, subiecte și dicție (da bă Selly, ești peltic și sună prost, mergi la logoped!) e trist.

Mariciu. Are și el vlog. Ba chiar d-ăla zilnic. Sincer, nu-l urmăresc zilnic. Mi se pare ciudat să-i văd viața în fiecare zi. Parcă nu mare are intimitate. Dar când mă uit are chestii mișto și interesante. Mai ales pe partea de gastro. Are și el vreo 4.000 de abonați. Munciți. Nu stat în sufragerie și vorbit sau cu filmări în timp ce se joacă pe calculator. Mereu.

Și ei sunt doar primii care-mi vin în minte. Mai sunt vlogări buni în România, dar stau în banca lor și-și văd liniștiți de pasiuni.

  1. Televiziunea n-o să moară.

Nu încă. De vreo 20 de ani se cântă prohodul radioului și uite că n-a murit. N-o să moară nici televiziunea așa repede. Da, e plină de mizerii, dar sunt la fel de multe și pe net. Și într-o țară ca a noastră vor mai trece două generații până se va muta Țața Floarea de pe TVR pe Vlog.

Unde mai pui că momentan televiziunile au ceva în plus la care vlogării doar visează: bani. Buget. Investiție mare. Când o să avem o emisiune bună, cu invitați, cu documentare, cu echipă în spate, pe Youtube? Nu prea curând.

  1. În concluzie

Ilie e un fenomen. Și nu-s nesimțit, am citit că a avut o viață grea. Îmi pare rău pentru el. Părăsit de mamă și toate cele. Dar asta nu-l transformă într-un om minunat și un entartainer genial. Să meargă la terapie psihologică pentru că are multe de reparat. Omul linge cactuși, despre ce naiba vorbim? Adică e un adult de 20 și ceva de ani care face rahaturi ca să distreze puști. Nu vă pune pe gânduri? Deloc?

Și-s mulți ca el. D-ăștia care n-au prieteni în realitate și se izolează pe net unde sunt și funny și curajoși și deștepți și… Cum vor ei. Că ei își scriu scenariile. Nu-s reali. Dar sunt vedete. Mișu Haș pare singurul care a știut să se transforme în bijniss. Bravo lui. Dar tot nu-i amuzant. Nu-i Charlie Brooker. E Pandalie.

În rest, prosteală. Multă. Și să vă intre-n cap o chestie: majoritatea e proastă. În 98,7% din cazurile când vorbim despre ceva ce face o „majoritate”, acel ceva este o prostie. Că vlogării o bagă p-aia cu „suntem cei mai vizionați”, „cel mai numeros public” etc. Nu uitați niciodată asta: majoritatea e proastă.

Țineți cu dinții de fanii ăia. Că vor crește. O să-i lovească viața peste bot. O să descopere lucruri mai interesante și vor pleca. Și voi trebuie să vă reinventați mereu, pentru o altă generație de plozi.

Cel mai enervant e că s-au atacat exact vlogării care nu fac nimic. Ori ăia care ar face orice rahat pentru puțin trafic. Nu există nici măcar o diferență între voi și una care face videochat. Și aia, ca și voi, e dispusă să bage orice, pe oriunde, pentru câțiva bani. Rectific, aia o face pentru bani, asumat. Voi mai mult pentru atenție.

Cât de adânc o să băgați mâna în hazna după vizualizări? Câte provocări nebune o să faceți? Câte ore din viață o să vă puneți pe net, disperați să vă vadă lumea? Cât o să mai copiați din SUA? Mulți dintre voi sunteți Capatoșii internetului.

Nebăgaților în seamă.

Într-un final o să ajungem la concluzia că tot cărțile sunt mai bune.

Spuneam că-mi e frică să fac un copil în contextul în care vede la școală că e cool să-ți faci vlog și-l găsesc acasă mâncând covorul, ca o provocare pe Youtube. Pentru trafic și audiență. Că poate el nu e prost, dar nu-s atent o secundă, se uită la Ilie și gata… s-a retardat săracul…

3 răspunsuri

  1. Aceeași idee am avut-o si eu când a apărut scandalul asta cu duduia respectiva si răspunsul lui nea Hash asta.. Realitatea e din ce in ce mai scârboasă.. Si da si mie îmi e frica de faptul ca viitoarea fi-mea o sa ajungă să mănânce covorul pentru un dram de atenție.. Ceea ce e trist.. Nu mai e cool sa citești si sa te interesezi de chestii mișto nici macar printre adulți răpăi pentru mințile goale de la 10-15 ani.. at despre Ilie de la Sculărie sa ii fie rușine obrazului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.