Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Iisus, Mugur „Garcea” Mihăescu și expectația Vacanța Mare

Acum 15-20 de ani se discuta, în cadre mult mai restrânse comparativ cu zilele noastre, despre cât de dăunător este fenomenul „Vacanța Mare”. Umorul lor era văzut (de unii) cum ne uităm astăzi la Vulpița, Dorian Popa și multitudinea de lingători de cactuși de pe net.

Vacanța Mare era de un succes răsunător, dar faima se clădea pe glume stereotipice, ieftine, cabotine.

O să fiu exagerat de arogant și o să recunosc faptul că la 10-12 ani, când Vacanța Mare făcea audiențe record la Pro TV, mi se păreau penibili și preferam grupul Vouă (trupa cu Radu Gabriel, Vizante ș.a.m.d.). Superior precum covrigeii.

Mirarea unora, că Mugur Mihăescu a ajuns vocea celor care nu vor „botniță”, e o glumă la fel de proastă ca 99% din repertoriul Vacanța Mare.

De altfel, dacă facem o scurtă analiză a celor care au făcut parte din grupul Vacanța Mare o să vedem un adevăr trist: mare parte din trupă s-a lăsat virusată de personajele kitschoase. Mugur Mihăescu e o perpetuă Leană, Radu Pietreanu s-a transformat într-un trubadur naționalisto-mistic, Axinte mănâncă o pâine fiind cea mai penibilă variantă de manelist-lăutar-folclorist, actrița care o interpreta pe Urinela (mare rol) e anti-vaccinistă.

Sincer, singurul despre care am mai auzit de bine e „Frankfurt”.

Astăzi societatea arată și așa cum și-a construit Vacanța Mare glumele. Anglia post-Monty Python e cu totul altă mâncare de pește (era până a bubuit corectitudinea politică). Vacanța Mare n-a avut nici măcar curajul de a aduce libertatea de exprimare în mainstream așa cum se tot insinua. Vacanța Mare n-a adus „pula” pe TV, ci a propovăduit stereotipizarea ieftină și umorul tendențios. După mine glumele tendențioase sexual sunt mult mai proaste comparativ cu umorul vulgar.

Mugur Mihăescu e acum om de afaceri. Deține câteva cârciumi prin Centrul Vechi din București.

Când au băgat legea anti-fumat se plângea c-o să dea faliment. N-a dat. Ba chiar au crescut cifrele cârciumarilor, ieșind la cico și oamenii care nu vor să candească a tutungerie. Izolarea pandemiei la adus iar în crize antreprenoriale. Fostul candidat politic, din partea Uniunea Națională pentru Progresul României, demonstrează periodic faptul că sănătatea publică e ultima lui grijă. El e cârciumar, are afaceri, banul să meargă. El „interpretează” un cârciumar de manual cum n-a putut să-l stereotipizeze nici măcar pe Garcea.

Tot ce putem spera, pentru binele lui Mugur Mihăescu, e să nu se decidă Iisus să se întoarcă prea curând. O a doua venire a mântuitorului ar însemna închiderea tuturor bodegilor și implicit falimentul ilustrului antreprenor. Să sperăm că nu va trece prin așa.

Cât despre umor, viitor… Vacanța Mare ne demonstrează (greu de demonstrat empiric) faptul că umorul modelează o societate. Dacă astăzi tragem ponoasele viralilor Vacanța Mare nu pot decât să-mi imaginez România 2040, a celor care azi râd la ce rupe pe Youtube.

11 răspunsuri

 1. ”Cabotine”… Hai, las-o-n sange… Ca(-n)botine sunt progresismele tale referitoare la manele, de exemplu.

   1. Man, nu stiu ce sa zic, daca chiar atat decnasol a dost umorul lor, mie sincer mi au placut enorm, insa ce su ajuns 100% de acord…

 2. De parca ar fi vreo diferență între opinia lui George Bonea who si orice alta parere a oricărui neavizat. Tot acolo esti si tu, aceeasi importanță ti-o dai singur si te bucuri ca ai sprijinul câtorva vite. Dar da, in Romania, irelevantii vorbesc despre irelevanti.

 3. L-am auzit la un moment dat la un interviu la radio in care zicea ca el si cei din jurul lui erau mereu foarte insetati de-a cunoaste cat mai mult, de-a fi mai culti… da, bine…

 4. mie mi-a plăcut ce ai scris. 😂😂😂. și cel mai mult îmi plac înjurăturile și comentariile de după… 😂😂😂 devine și blogul tau un fel de Youtube încet încet

 5. Intamplator sau nu, impartasesc cu george bonea, probabil, undeva la peste nouazeci de procente din ceea ce scrie. Spun probabil pentru ca nu citesc tot si fac parte sintr-o alta generatie, mai varstnica. Da, mi se zbirlea parul pe spinare cand mai nimeream peste Vacanta mare-de greata, de jena, de groaza..
  Ma complexeaza george bonea prin acuratetea cu care imi exprima propriile mele idei, uneori doar intuite,alteori lasate intentionat prin cotloane mai ascunse..

 6. E cam trasa de par afirmatia ca a ajuns vocea celor care nu vor botnita. M-am uitat la niste videouri cu ce a zis acolo si nu are un discurs negationist sau anti masuri de prevenire. Este ciudat ca a ales sa apara in prim plan in asa adunare la asemnea ocazie dar nu vad sa sustina aberatiile alea.

 7. draga george, nu stiu cand te-ai nascut dar in perioada cand vacanta mare era pe val, multe din libertatile pe
  care le avem astazi erau doar pe hartie .Vacanta mare a fost pentru noi cei de zece respectiv unsprezece ani
  o gura de aer ,o ocazie de rebeliune ,de acolo am invatat multe vulgaritati dar si lucruri pe care istoria nu ne invata la scoala ,orele de dirigentie nu ne invata la scoala si nici orele de romana .
  Am primit si coprocultura dar si educatie multe cuvinte le-am invatat de acolo.
  Pentru noi Vacanta mare a fost inrtr-adevar Vacanta mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.