Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ies elevii la protest?

Am primit un mesaj privat interesant de la Elevul Anonim, „prima mișcare socială anonimă dedicată elevilor la nivel național”. În calitate de #influenkăr am fost rugat să le fac vocea auzită în bula mea. O să fac asta împreună cu un comentariu pe cauza lor.

Această mișcare socială îi invită pe toți elevii să protesteze pe data de 13 septembrie (în stradă) și până pe 5 octombrie să continue protestul sub forma unei greve japoneze („poartă ceva negru dacă vrei să ții doliu pentru educație, ceva roșu dacă ești furios”).

Eu o să spun doar lucruri de rău despre protestul ăsta pentru că alea de bine or să fie subliniate de mulți alții și n-am chef să mă bat pe spate-n cerc din prima zi a săptămânii.

Din manifestul primit de la Elevul Anonim (pe care îl puteți lectura aici) aflu că cea mai mare supărare e pe clasa politică. Da, dar doar atât? Doar să „dea” clasa politică? Văd că-i supărare pe Cîțu și PNL, dar exceptând discursul anti-clasă politică (înlocuiți cîțul zilelor noastre cu cîțul anilor voștri de școală) lipsesc elementele pe care eu le consider fundamentale în reforma educației: implicarea tuturor palierelor sociale.

Elevul Anonim cheamă elevii la protest, dar școala nu e doar a elevilor.

Școala e și a profesorilor. Profesori și sindicate care, de când mă știu eu, n-au protestat decât pentru salarii. Nu-i poți condamna, dar e oare salariul singurul handicap al educației? Copilăria mi-a lăsat impresia că profesorii vor doar salarii, nu să nu cadă școala pe ei, ori condiții bune și pentru colegii profesori din 3,14deria. Sindicaliștii mi-au lăsat impresia că totul e doar o impresie.

Școala e și a părinților.

Dacă mă-tii nu-i pasă de școala ta, ci doar de diplomele cu care să se laude pe la prieteni, ce șanse crezi că are toată tevatura? Și dacă tac-tu e un parvenit care trage de tine că școala vieții e mai „inportantă” de ce să te chinui? Elevul trezit trebuie să fie un avertizor de integritate pentru familie și grupul social. Vrei școală ca-n Vest? Păi s-o înveți pe doamna mama ta să gândească și să voteze ca acolo. Vrei infrastructură ca-n Vest? Păi să-i spui lui tăticu să n-o mai ardă balcanic și descurcăreț. Păi dacă acasă nu poți face o reformă ce te aștepți să schimbi la Piața Victoriei cu trei panouri? Să nu se mai uite tac-tu peste gard și apoi îl schimbi tu pe Cîțu cu Mîțu. Asta ca să nu mai spun că atunci când o să votezi tu, și o să te năpădească dragul de reformă, o să-ți tragă părinții de haină că reforma ta îi bagă-n groapă și îi ține nemâncați. Așa că uite lecție pentru părinții tău: să se sacrifice. Din nou și iar și aia e.

Și astea-s lumi pe care le poate atinge Elevul Anonim.

După chixul generației mele care a crezut că schimbă lumea urlând la clădiri goale după program nu-mi doresc să cred că urmează o altă generație care se adună în Piața Publică să urle că-i supi și nefe și să manipuleze decizii de moment doar prin puterea numărului și a intenției de vot.

Cumva trebuie să se poată mai bine.

Pe 13 septembrie, la ora 13, Elevul Anonim anunță c-o să fie prezent la Piața Victoriei cu Asociația Elevilor din Constanța, Vâlcea, București, Ilfov, Bacău și Maramureș. Și restul? Stau acasă? Protestează în piețele lor centrale? Păi dacă aceste asociații nu se aliniază la un program și protest comun ce speranțe pot avea? Și dacă elevii nu găsesc numitor comun să protesteze cu profesorii…

Oricum, și prin aceste asociații de elevi am înțeles că-s niște așchii…

Vă mai amintiți #NimeniLaVot? Cum ar suna un #NimeniÎnPrimaZi? Nimeni când vin primarii să „deschidă” școlile ignorate? Nimeni în fața oficialilor analfabeți? Nimeni în fața părinților cu așteptări nerealiste? Nimeni în fața profesorilor triști, blazați, ridiculizați, ignorați, nepregătiți sau depășiți?

În sectorul în care locuiesc zici că-s încercuit din primării. Nici n-ai cum să te pierzi vreodată și să ieși din sector fără să-ți dai seama. Don Primar a pus „Sectorul 3” deasupra fiecărei școli renovate. Înainte e sectorul (adică cine a avut grijă) și abia apoi numele școlii. Subtil ca un șut. N-a comentat nimeni că „măcar s-a făcut”. Dar să nu se uite cine a făcut. Primăria. Și cine e acolo? Don Primar.

Nimeni în clase, cu sau fără outfit de doliu sau de nervi.

Vremurile disperate cer măsuri disperate, nu? Altfel înseamnă că e „ok-ish” și „merge”.

Îmi doresc să le fie bine elevilor și să schimbe lumea așa cum vor, dar să învețe ceva din „protestele” adulților: protestele care nu încurcă pe nimeni nu-s bune de nimic. În cel mai bun caz primesc pomană să nu mai facă gălăgie o perioadă.

Oricum, dacă nu-ți convingi părinții să nu mai pupe mâna care-ți strică viitorul n-ai făcut nimic. Și de adolescenți cu atitudine mi s-a acrit de când mă uitam în oglindă.

5 răspunsuri

  1. In calitate de elev, consider acest protest o absurditate sisifica. In loc sa se piarda vremea la asemenea intalniri puerile, nu ar fi mai convenabil pentru propriul viitorul sa se concentreze pe carte si sa isi faca planul de scapare din acest spatiu carpato-danubiano-pontic(a se evita folosirea termenului „tara”; sa fim seriosi, Romania nu e o tara…)? Asta daca nu cumva exista si alte alternative, care, din intamplare, sa fi fost descoperite. Eu astept sa imi fie aduse la cunostinta, gazduindu-le cu exigenta.

    1. Nu toți vor să plece din țară! Mai important: Noi nu considerăm un comportament constructiv faptul de a ne face doar nouă un viitor mai bun iar generațiile viitoare s-ar descurca ele cumva. În plus cum am putea noi să ne facem un viitor în acest sistem în care tocitul e mai important decât adevăratele tale competențe?

  2. Spartacus nu are nici o sansa! Pentru ca măsa-mare care l.a crescut a știut cu cine a votat! Probabil vor si stuardeze printre banci cu … diverse. De ce acceptă să meargă la.ora de religie doar pt mărirea notei generale? De mici sunt invatati cu santajul si le place!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.