Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Dragă copile de vegani,

Dacă nu-ți vedeam mămica bătând câmpii pe internet nu te băgam în seamă, dar este evident că tu ești (încă) ultima resursă de echilibru și maturitate din familia ta.

Când o să crești mai mare o să-ți dai seama că mami are niscaiva probleme.

E nebăgată-n seamă. Poate cândva în viețișoara ei a fost neglijată și d-aia acum este un attention whore (o să-nțelegi termenul mai târziu).

Te-ntrebi de ce mami e hiper-ultra-mega-protectivă cu tine și pare că trăiești într-o bulă? Răspunsul e în rândurile de mai sus. Dar astea-s treburi pe care să le dezbați tu cu ei, pe o canapea, contra cost.

Mami tocmai a postat pe net că îi e frică de lumea în care o să te crească. Frică pentru că oamenii sunt „insensibili” și „contribuie la masacre”. Nu, mami nu se referă la ISIS, războaie, ori vreun genocid. Mami se referă la grătare, mititei, cârnați afumați. Asta-i drama mamei tale.

Când mami vede oameni murind (de foame sau glonț) se gândește că undeva, într-o caserolă vidată, un curcan suferă.

Mămica vegană spune că fiica e „atât de norocoasă să se nască între niște oameni responsabili care nu își ghidează viața după ce le cere stomacul”. E foarte important acest paragraf pentru că tanti vegana face o dezvăluire crucială în dialogul pro/anti-vegan. „Stomacul cere”. Corpul cere carne. Dar mami refuză această trăire pentru că… (inserează motive).

Părinți care se gândesc la mediu înconjurător și care respectă natura!”. De remarcat faptul că unii vegani se pot pupa singuri în fund. Poate că asta-i performanța la care ajungi după ce mănânci doar salate. Cât despre protejarea mediului, s-a tot scris despre cum veganii contribuie la poluarea planetei prin consumul excesiv de bălării care nu cresc p-aici. Că n-o văd pe madam vegan renunțând la caju și avocado pentru păstârnac și praz.

Vei vedea copii care vor mânca porcușori, puiuți și viței”. Tu, copile, vei mânca roșioare, castraveciori și conopiduță. Asta dacă mami vrea să ne jucăm cu diminutive.

Copilă, mami spune că mulți părinți își cresc copiii greșit. Mami e autosuficientă. Mami papă și altceva, nu doar legume.

Vei crește într-o familie deschisă la minte”. Oamenii deschiși mănâncă orice. Că d-aia sunt deschiși. Oamenii care își refuză multe chestii (în ciuda a ceea ce vrea stomacul) sunt non-deschiși, anti-deschiși, contra-deschiși. Spune cum vrei tu.

Știu deja că vei fi un copil minunat!”. Ce simplu e să ajungi un copil grozav: nu mănânci legume. Aici greșesc ceilalți părinți când au copii oribili. Le dau carne.

Apoi mami vorbește despre botezul religios, nu vreau să mă bag peste asta pentru că nici mie nu-mi surâde faza cu botezul, dar ce mai înseamnă o îndoctrinare în plus pentru tine. Că te pune să pupi ștevia sau moaștele, ce mai contează?

Sunt mândră că îmi voi lăsa copilul să aleagă”. Să aleagă ce? Mami nu te-a lăsat să alegi. Mami ți-a dat legume și te-a pus să alegi între ele.

În încheiere, copilă, părinții tăi nu sunt „din viitor”. Sunt dintr-o dictatură vegană, se cred salvatori profetici și, cel puțin mami, are manifestări mesianice demne de perfuzii cu valeriană.

Să crești mare și sănătoasă copilă, oricât de greu e cu niște părinți inflexibili și vegani.

4 răspunsuri

 1. de ceva ani privesc dezorientata „splendoarea” de boli cauzate de nutritie. Discutai cu pediatri, cu medici din Romania si din afara: hormonarea carnii, chimizarea semipreparatelor, de oua si lapte nu mai zic, scandaluri dupa scandaluri etc. au dus la boli la copii care alta data nici nu le auzeam: cancer, leucemie, sani la fetite de 2 ani si mai grav la baieti, etc.
  Desi sunt riscuri de carente, desi consumam carne, consider ca vegetarianismul este o solutie mai sanatoasa decat ce ne ofera supermarketul. Tocmai ca am cunoscut generatii de vegetarieni (am colegi si prieteni indieni, am prieteni ce sunt vegani de peste 20 de ani, etc) – din astia sunt oameni ce nu au intrat in farmacii de zeci de ani!! iar mersul la medic e doar la cativa ani pt control si confirmari ca totul e bine, sau doar la donat de sange.

 2. Nu stiu unde te-am gasit, dar imi place cum scrii – mi-a placut mult articolul cu reclamele si „vedetele” de la noi.
  Keep it up!
  Mada

 3. Articolul de mai sus nu e musai in contra veganilor. E impotriva tendintei de a afirma niste lucruri si a face contrariul: de ex. noi o sa-ti permitem sa alegi, dar de fapt nu vei fi botezata (poate copilul va alege sa fie crestin), iti permitem sa alegi, dar nu ai voie sa mananci carne. Pratice what you preach” e o chestie care tine de conduita morala a fiecaruia. E ca si cum a spune tuturor ca esti vegan, dar mananci carne cand nu te vede nimeni, ca si cum ai sustine ca ti-e mila de animale, dar n-ai donat un sac de „boabe” in viata ta si/sau dost niciodata intr-un adapost pt animale sa contribui pentru a face viata mai buna amaratilor de acolo…si lista de ipocrizii poate continua.
  Ideea articolului e ca poti sa mananci si pietre, atata timp cat nu incerci sa mi le bagi si mie pe gat, ca poti sa crezi in ce doctrina/filosofie de viata/mod de consuita vrei, atata timp cat nu constrangi si pe altii sa adere la asta, ca poti sa faci ce vrei tu cu tine insuti, dar fara sa lezezi liberul arbitru al altcuiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.