Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre locale

Mi se pare că e prea încinsă bătălia pentru București ca să n-am și eu o părere. Unde mai pui că majoritatea prietenilor cu care discut politică sunt plecați, ori ne e greu să ne intersectăm zilele astea ca să punem țara la cale, așa că am un exces de opinie politică pe care dacă nu-l dau afară o să-l somatizez în vreun junghi pe undeva. 

Acestea fiind zise:

Sectorul 1

Nu știu mai nimic despre situația din Sectorul 1. Am apropiați care au votat cu Clotilde la precedentele alegeri și acum s-au jurat că nu mai votează cu ea. Mi-au arătat și niște filmulețe cu ea când se plimbă prin sector, acum – spre final de mandat, și se plânge de greaua moștenire de la PSD. 

Eu știu că de „greaua moștenire” e indicat să te plângi în primele luni de mandat. Tot ce trece de 12 luni e problema ta. 

De asemenea, unii alegători au râcă pe Clotilde și pentru ceva facțiuni/războaie interne din USR. Nu știu, n-am înțeles totul, USR e de câțiva ani un Game of Thrones și eu nu-s fanul stilului, iar despre ultimul episod am înțeles că era totul atât de întunecos încât nu s-a înțeles nimic. Ultimul episod „Game of Thrones”, nu USR.

Sectorul 2

Atât cât știu eu București, mi se pare că Sectorul 2 e poate cel mai greu pe care ți-l poate da soarta dacă te visezi primar în București. Așa-mi lasă impresia, știind ce fracturi de venituri și pretenții sunt de la un capăt la celălalt. Nu cred că oamenii din zona parcului Ioanid cunosc realitatea din Tei Toboc. Oborul se gentrifică. Andronache alt film. Știu, toate sectoarele au d-ăia și d-ăilalții, dar parcă-n 2 e haosul mai mare. Posibil să greșesc.

Altfel, despre Radu Mihaiu n-am auzit prea multe. Pur și simplu n-am auzit. Acum stau și mă gândesc dacă nu cumva nu știu pe nimeni în Sectorul 2 de e atâta liniște în capul meu vizavi de numele „Radu Mihaiu”. Nici nu știu cum stă în sondaje. 

Tot ce știu e că am văzut ieri un panou electoral cu el și mi-am dat seama de un aspect pe care-l spun aici (dar o să-l repet cu siguranță și mai jos): de atâția experți în comunicare pe m2 la USR tot nu și-au dat seama cum trebuie să comunice și să aleagă un slogan. Nu știu cine l-a gândit pe al lui Mihaiu (publicitarii din politică lucrează undercover, deci e posibil să dau aproape), dar „Fără scurtături” al lui Mihaiu m-a lăsat mai indiferent comparativ cu „Drag de România noastră” a lui Fuego care avea un panou lângă candidatul USR.

Nu știu ce înseamnă „fără scurtături”, nu știu către cine țintește (adică știm, dar mă-nțelegi, noi suntem d-ăilalți, lovim frumos), nu înțeleg ce trebuie să mă facă să simt. Dar USR stă slab pe mesaje electorale la locale. Ăla cu Drulă și „Nu-i lăsa să-ți fure viitorul” mi se pare pur și simplu slogan de oameni care s-au așezat la o cafea de specialitate pretențioasă și au zis „trebuie să fim duri, dar duri în stilul nostru, că vorba aia… nu suntem ca ăia”. Cine fură viitorul? Carcalacii? Poneii? Care viitor? Ce înseamnă „România modernă”? Ce o face să fie „modernă”? USR iar joacă cu jumătate de gură cartea anti-PSD/PNL, asta pentru că AUR a devenit cu tot sufletul partidul anti-sistem (PSD-PNL) și USR nu-și mai permite/nu știe să mai fie partidul nervos. Ori e nervos, dar nu prea mult ca să nu-i spargi ochelarii. De altfel, să spui „nu-i lăsa să-ți fure viitorul” îmi amintește de logica USR-iștilor care insistă să votezi, cu oricine, dar să votezi, dar dacă tot mergi la vot votează cu USR pentru că dacă votezi cu oricine altcineva faci jocurile ălora cărora le faci jocurile dacă nu votezi. 

Revenind la Mihaiu, nu știu, ziceți voi dacă ați întâlnit oameni care stau în Sectorul 2.

Sectorul 3

Oho! Aici mă simt ca acasă. 

Am o furnicătură în degete și cred că se trage de la faptul că Negoiță n-a fost niciodată așa activ și disperat să fie văzut făcând chestii. E primar din 2012 și nu l-am văzut niciodată atât de activ. Ce cred? Mersi de întrebare. Păi s-o luăm pe cifre. Negoiță a câștigat primul mandat cu 56% din voturi. Pe al doilea cu 60%. Al treilea cu 43%. Eu cred că Negoiță simte că ar putea să piardă. Ori că locul nu mai e așa sigur. 

Nu știu dacă la toate astea au contribuit și anchetele Recorder, unde o mai pui și pe asta de acum câteva zileanchetă care arată că sociologul Thorstein Veblen avea dreptate („dacă te comporți ca un boss, chiar și pe burta goală și fără acoperire, lumea o să meargă pe fentă” – am citat din memorie), anchetă care demonstrează că e întotdeauna bine să ai pregătit un rucsac cu provizii de cutremur și unul pentru plecarea din țară. 

Cert e că Negoiță miroase a frică. Că miroși… am văzut că miroși, asta nu mai poți să-mi spui mie… ca să citez din alți sociologi clasici.

Acum, întrebarea e cine să vină la 3. 

Cu câteva zile înainte să-și anunțe USR candidatul la 3 am primit pe surse numele lui. L-am căutat pe om pe Facebook și mi-am dat seama de unde nu-l cunosc: de nicăieri. Habar n-aveam de existența lui. Mă uitam peste postările de Facebook ale candidatului USR la Sector 3 și mi-am dat seama, ochiometric, că-n atâția ani eu am scris mai des despre probleme din sector decât el. Din când în când m-am jucat și mi-am imaginat și soluții. N-am nimic cu domnul Judele, mi-au plăcut unele dintre filmele dânsului, dar la alegeri aș putea pune ștampila pe mine că mă simt mai parte din Sector ca el, nu?

Dar asta-i buba USR-ului. De cele mai multe ori propune oameni pe care îi scoate prea târziu de la sertar, de a căror imagine se ocupă lent spre stângaci și într-un final reușesc doar dacă poporenii îi urăsc prea tare pe ceilalți. Dar cât să tot câștigi din ură pentru ceilalți? Plus că poate juca și AUR cartea asta (și o face mai bine). 

Ca să bați un Negoiță trebuie să-ți faci campanie din prima zi de mandat a lui Negoiță. Și nu să-i vânezi constant gafele și bubele (pot face alții asta, gratis), ci să observi, să oferi idei, să pari parte din comunitate. Nu, nu o să candidez niciodată, nu mai insistați. Salariul este mult prea mic pentru câte înjurături mi-aș lua pentru că vreau să-i fac pe oameni să meargă pe jos și pentru că vreau să mut pariurile la 15 kilometri de școli, grădinițe, parcuri, locuri de joacă, restaurante și tufe.

Altfel spus, pare că Negoiță merge spre un potențial succes? Ori, cine știe… colcăie furia în popor și nu merge pe fenta pavelelor și a bordurilor? Nu știu, și eu sunt curios. Să fie finalul lui Negoiță la Sectorul 3 și apoi să trebuiască să plece într-o țară unde n-avem mandat de extrădare? Urmează să aflăm.

Sectorul 4

Nici despre Sectorul 4 nu știu mare lucru. Atât cât am auzit oamenii sunt mai mult sau mai puțin mulțumiți de Daniel Băluță. Cică le-a făcut parcări. Am văzut și niște pseudo-piste de bicicletă. Nu știu mai multe, de ce să bat câmpii.

Sectorul 5

Aici mă simt ca la mama acasă. Personal cred că Piedone cel Mare stă bine în sondaje la 5. Dacă nu-și punea în minte să candideze la Generală (vorbim după), cred că lua lejer 50% la sector. După Epoca Vanghelie pare că e un alt tipar psihologic care place la popor. Pe el pare să nu-l afecteze așa mult răutățile presei și ale bulei. Cel puțin nu când vine vorba de sector. Vedem la Generală dacă există o discrepanță așa mare între ce simt Boomerii/Xării/Millennialii/Zoomerii din 5 și cei din alte sectoare. Chiar aș vrea să văd o statistică pe vârstă, venituri și sector pentru votanții lui Piedone. Specific la el. 

Altfel, probabil o să câștige Piedone cel Mic pentru că așa simt eu că dinastiile funcționează în 5. E un sector greu pentru că s-a dezvoltat cel mai lent dintre toate (și după mine e încă mult în urmă). Din nou, celelalte partide aruncă candidați în luptă doar pentru a nu lăsa buletinul de vot gol, pentru că nu te apuci să lupți cu Piedone și cei ca el făcând doar 3-4-5 luni de campanie impotentă. Asta e, Sectorul 5 suferă și de un constant dezinteres al celorlalte partide, alea cu buget mare de campanie. Și eu n-am văzut vreun candidat cu o idee așa șmecheră ca a mea.

Sectorul 6

Cu cât o să câștige actualul primar? 60%? 70%? 

O nasoală cu politicienii români e că nu se mulțumesc niciodată să fie foarte buni într-o singură chestie. Asta am impresia că o să fie și cu Ciucu. Mai stă un mandat la 6 și apoi o să-l încurce pe Nicușor. În loc să facă echipă cu el (și un brandbook de oraș). Și într-un potențial scenariu, la următoarele alegeri câștigă Ciucu la Generală, Nicușor iese din schemă, la 6 bagă PNL-ul cine-știe-ce de prin partid și trăim iar rotativa încercării primar-primar mai mare-președinte. Bine că nu vor toți administratorii de bloc să fie primari, altfel nu știu unde ajungeam.

Poate Ciucu, totuși, se gândește să rămână pe viață primar la 6 și să facă tot ce știe el mai bine acolo. Eventual ce face bine să-i ajute și pe ceilalți primari să facă. Asta ca să nu mai simțim că trăim într-un oraș format din șapte orașe.

Primăria Generală

Aici lucrurile sunt cu adevărat distractive. 

Bula care l-a votat pe Nicușor și apoi s-a supărat pe Nicușor pare că și-a revenit la sentimente mai bune și o să-l voteze iar. Iar PSD-PNL se chinuie atât de tare să-l încurce încât e chiar amuzant. Firea pare că a ieșit din schemă (să-i mulțumim brâului sfânt că Ciolacu știe că Firea are potențial să fie mai puternică în partid dacă ar câștiga alegerile, așa că-și ține de scaun cu prețul pierderii la Generale), pe Piedone nu pare că vor să-l susțină pentru că omul e instabil, și probabil că PSD va testa candidați până în ultima zi de campanie, iar într-un final o să-l propună pe un băiat care cântă la nai în metrou și dă „sărut mâna” la femei. 

Simt că nici n-a început campania. 

Încă nu s-au vărsat banii ăia frumoși în denigrarea lui Nicușor. N-am văzut filmarea secretă cu el înjurând soldații români pe frontul de la Posada, și nici înregistrarea când se ține de mână cu un dezvoltator imobiliar într-un parc. Aștept cu nerăbdare să înceapă campania hardcore împotriva lui cum așteaptă lumea ca Gojira să-și termine părerile și să-și lase invitații să spună două fraze. 

La ora asta cred că Nicușor o să câștige și că și-a schimbat și oamenii de comunicare față de primele alegeri. Pare mult mai bine. Și mai am și apă caldă.  

P.S. – Nicușoare, țrăițar, mă scoți și pe mine de la block?

P.S. 2 – N-am zis prea multe despre AUR pentru că simt că ei încă își construiesc în București. Tatonează. Prin țară o să le fie mai bine.

Altceva ce mai e de zis?

5 răspunsuri

 1. Salut, interesanta analiza, pe alocuri sunt de acord, de fapt ce spun, pe alocuri, 80% sunt de acord cu tine, doar cateva mentiuni am de facut.

  Toata familia mea apropiata formata din aproximativ 15 persoane am votat-o pe Clotilde in 2020, cum ai zis si tu, greaua mostenire se justifica in primele 12, hai, cu indulgenta 18 luni dar dupa aia orice nu faci e in carca ta, chiar si cu opozitia consilului local.

  Calea Dorobanti de la intersectia cu Iancu De Hunedoara pana la Aviatorilor arata ca dupa bombardament, trotuarul e distrus complet, apoi vin parcurile, in 4 ani de zile o data nu am auzit-o sa zica ca face ceva pentru copiii din sector, nimic, zero absolut.
  Pastrasem un link cu o stire de pe pagina oficiala a primariei S1 suna cam asa : Copiii din Sectorul 1 vor avea acces la 2 bazine semi-olimpice, m-am dus cu mail catre [email protected] nici pana in ziua de azi nu am primit nimic inapoi, intre timp stirea a disparut de pa pagina lor. Parcul Floreasca, e intr-o stare proasta de cel putin 6-7 ani, anul trecut au venit cu alai cu televiziuni, am impresia ca prefectul Bucurestiului de atunci si au imprejmuit locul de joaca, cel mare din mijlocul parcului, intr-o saptamana au ridicat toate instalatiile si s-au facut nevazuti, din Octombrie singurul parc de dimensiune serioasa din zona aia care deserveste zonele dorobanti/floreasca e in paragina completa.

  Stiu, o sa zici ca parcurile mari sunt la Alpab si sunt de acord cu tine, dar in 4 ani de zile Clotilde s-a afisat cu Nicusor pe unde a putut, asa ca nu pot decat sa ma gandesc ca nu i-a pasat, n-a interesat-o de copiii.

  Si Mihaiu si Ciucu din momentul in care au preluat primariile au facut si cereri la PMB sa li se dea parcurile in administrare, de aia parcurile in 6 si in 2 arata foarte bine, locuri de joaca moderne, terenuri de sport o gramada de posibilitati de petrecere a timpului liber.

  Am un prieten care sta in 3, locuieste intr-unul din ansamblurile de la statia de metrou N. Teclu, din ce imi spune chiar si lumea tanara din zona are incredere foarte mare in Negoita si oamenii sunt multumiti de cum se misca lucrurile in sector, nu vad sa aiba un contracandidat care sa-i puna probleme, cum ai spus si tu, campania impotriva lui Negoita o incepi cu 4 ani inainte de alegeri.

  La 2 eu o sa-l votez pe Mihaiu, activitatea lui n-a fost chiar atat de ascunsa, o sa fiu de acord si aici cu tine, sloganul de pe corturi este cel putin fara tinta, dar in ce priveste scolile din sector, parcurile si aspectul general al strazilor si bulevardelor a facut o treaba buna.

  Cat despre PMB, la ora la care scriu comentariul toate siteurile de stiri il dau ca si candidat probabil pe un manager de spital, atat stiu despre el, il voi vota in continuare pe Nicusor cu toate ca eu cred ca putea sa faca lucrurile un pic mai bine, mai multa comunicare cu primarii de sector (ma refer aici la 1,2,5,6), mai multe pentru parcurile mari (Herastrau, Cismigiu, Tineretului, doar astea imi vin in minte acum, stiu eu am o problema cu parcurile, poate si pentru ca sunt parintele unui copil de 10 ani si mi se pare aiurea ca pe o raza de 4 km in jurul locuintei nu am o optiune decenta de parc in care sa pot iesi cu el la joaca). Ar fi putut incepe mai devreme lucrarile la materialul rulant pentru tramvaie, a inceput acum cu linia lui 5 dar putea in paralel zic eu sa se apuce si de tot Blvd. Basarabia, cel putin acolo sinele sunt distruse.

  Cam astia sunt cei 2 lei ai mei, ah si o greseala pe care n-o s-o mai repet la alegerile astea, aceea de a nu vota si la consiliu aceeasi culoare ca a primarului.

  1. Păi stai puțin… dacă nu votezi la consiliu aceeași culoare ca a primarului nu riscăm să se blocheze unii pe alții?

 2. Locuiesc în S3, trec săptămânal prin S2 și S4.
  Sper ca să avem cât mai curând un singur primar pentru tot Bucureștiul, să scăpăm de dezorganizarea actuală cu 7 primării.
  Îmi doresc ca în următorii 4 ani să pot parca oriunde în București și să știu că există un singur regulament cu un singur nr. de SMS și un singur regulament pentru toate sectoarele, nu ca azi când ai 7 sectoare fiecare cu regulile lui.

  Despre S3:
  – Negoiță ar fi un primar foarte bun la o comună ca să se bată pe burtă cu șmecherii comunei, dar nu la un oraș care visează să ajungă unul la standarde de țară OECD.
  – Acum vreo 3-4 ani am fost la una din ședințele în care ne-a cerut publicului larg părerea despre problemele sectorului 3. Ce-am reținut și NU mi-a plăcut este că nu pare a avea o strategie, ci încearcă să facă cam ce cer oamenii de rând ca să nu-i supere, adică pe o stradă poate monta stâlpișori pe trotuar fiindcă așa au cerut câțiva cetățeni, dar pe celelalte 5 străzi asemănătoare nu montează fiindcă nu a cerut niciun cetățean. Nu are o viziune sau o strategie.
  – sunt nenumărate lucrări publice făcute fără autorizație de construire, sunt făcute dându-și singur autorizație după bunul plac al acoliților lui.
  – pentru străzile de case din zona semi-centrală (de la Dristor la Unirii) nu a făcut nimic deosebit; aș zice că s-a ocupat cu precădere de votanții din zonele de blocuri ale S3.
  + a ieșit civilizat cum a schimbat modul de rezervare și de plată al locurilor de parcare.

  Despre S2:
  + apreciez cum a refăcut multe străzi cu case din zonele semi-centrale, eliberând trotuarele, creând locuri de parcare pe carosabil și blocând cu stâlpișori colțurile intersecțiilor pentru a nu mai putea parca mașinile în colțul intersecției
  + apreciez strategia de a crea o zona nouă de centru istoric în S2. Am văzut cum a schimbat deja o stradă și îmi place că a ieșit civilizat.

  Despre S4:
  + fiind la al doilea mandat deja, îmi pare că este singurul primar PSD de sector pe care l-a avut Bucureștiul care poate gândi proiecte cu adevărat strategice și nu doar aceleași schimbări de borduri și trucuri ieftine pe care le vedem de atâția ani la primarii PSD-iști.

 3. Sper să pot parca cât mai curând în toate cele 7 sectoare ale Bucureștiului folosind aceeași aplicație / același nr. de SMS și același regulament.
  Îmi doresc să avem cât mai curând un singur primar pentru tot Bucureștiul.

  Scrisesem prima dată un mesaj mai lung despre primarii de sector, dar s-a pierdut atunci când am apăsat Publică.
  Nu-l mai scriu încă o dată …

 4. Mici rectificări temporale la articol.
  Sector 1 – Problema la S1 este în mare de la consiliu, ce se întâmplă acolo este exemplul de diferențele de culoare politică (contraste extreme am putea spune) între primar și consiliul local.
  Sector 3 – Judele e viceprimar fără atribuții 😂 ce face el în „timpul liber” este să organizeze donări de sânge; pe cealaltă parte, REPER a propus-o pe Ana Ciceală, o să fie intersant.
  S
  Sector 4 – Dacă parchezi în S4 (rezidențial) o să ai două surprize: 1. că nu are loc mașina (decât dacă e smart sau mini, nu logan!); 2. că dacă unde ai parcat are chef să-ți dea amendă, cheamă locala și ăia îți dau pe loc amendă și blocator – the end; de ce? pentru că pot! Nu-i interesează că ai lăsat nr. sau ceva (pățit); Separat, nea Băluță e om de show un pic, așa luat cu Piedone.
  Sector 5 – Piedone o să câștige detașat datorită locuitorilor care au o poftă aparte pentru oameni ca el.

  Primăria Generală – aici mă aștept să vedem cele mai multe contre, ND este alt om (dpdv prezență pe scenă) vs 2020, urmărește-i ultimele podcast-uri și reacții la întrebările presei.

  TL:DR se putea mai rău, dar se putea și mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.