Numele meu este anxietate și am George Bonea.

De ce un ortodox nu se poate ruga la catolici?

Zilele trecute Mache a făcut o declarație care a înfierbântat lumea religioasă a țării. Cine-i Mache? A, scuze, mă refeream la Înalt Prea Sfințitul Teodosie, dar îmi rămăsese-n minte numele lui de turnător la Securitate.

Din nou.

Înalt Prea Sfințitul Mache a făcut zilele trecute o declarație scandaloasă la un post de radio religios declarând că-i păcat pentru un ortodox să se roage într-o biserică catolică.

Unii s-au inflamat că nu înțeleg unde e păcatul, gafa, nasoala. Mache, n-ai cu cine! Uite și tu cine vrea să ajungă-n Rai.

Dacă n-ai habar cu ce se mănâncă ortodoxismul îți explică preotul Eugen Tănăsescu, acest influenkăr-religios:

IPS (Mache n.r.) nu s-a referit la mersul în vizită la catolici, el însuşi participând la Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină, la biserica catolică din apropierea Catedralei, ca şi la alte vizite în Occidentul catolic.”   El invocă şi o Hotărâre a Sinodului BOR din octombrie 2008, care spune că ortodocşii nu au implicare liturgică cu catolicii, fie şi în Săptămâna de rugăciune: „la Catedrala Patriarhală, alte catedrale şi biserici ortodoxe din ţară şi străinătate, reprezentanţii celorlalte culte creştine vor asista la slujba ortodoxă (Vecernia), fără implicare liturgică”.

Tot n-ați înțeles?

Vai de mine, cum de mergeți să luați lumină de Paște cu analfabetismul ăsta ortodox în voi? Că suferiți de ortopraxie-light e una, dar să nu înțelegi „implicarea liturgică” e alta.

Să vă traduc.

Dacă ești ortodox, botezat în Dreapta Credință – Unica – Adevărata, e ok-ish să mergi în vizită pe la catolici, să faci o poză, să vezi cum arată păcatul, să înțelegi ce înseamnă „greșit”. Bine, pleacă-n turism păgân după ce ai vizitat toate bisericile ortodoxe. De două ori.

Ce se întâmplă e că papistașii, conform unei hotărâri a Sinodului BOR din 2008 (Big Bang ferește!, voi nu sunteți la curent cu dispozițiile sinodului?), nu zic rugăciunile cum trebuie. Sunt greșite. Intri la ei, ai impresia că se roagă la Doamne-Doamne, dar de fapt e greșit! Ei falsează spiritual, „Tatăl nostru” al lor e din altă gamă… e horror, nu mai intru în chestii tehnice că vă pierd.

Dacă vă vede Dumnezeu – Adevăratul – Originalul – Ortodoxul că vă rugați cu vorbe catolice e de rău. E ca și cum nu l-ați adora. Că spui „Forța Buddha!” sau „Înger, îngerașul meu” pe catolicește e tot aia.

Tănăsescu ne luminează din nou:

„Şi totuşi, de ce nu putem să ne rugăm împreună? Pentru că, în libertatea noastră de credinţă, credem diferit şi avem identităţi diferite. Dacă suntem superficiali sau relativişti, sigur că nu vedem aceste diferenţe şi credem că toţi suntem la fel (comunism incipient), pentru că nu avem nici identităţi consolidate.”

Acum s-a înțeles? Dumnezeu ne-a dat libertate de credință (cine altcineva s-o dea?), dar doar o credință-i bună. Aia ortodoxă.

Dacă arzi tămâia flower-power cu „Dumnezeu e peste tot!” o să-ți primești o cădelniță peste bot. Astea sunt superficialități comuniste, relativism marxist, sanatisme.

Hai, lăsați prostiile și dacă n-aveți biserică ortodoxă pe lângă voi puneți mâna de faceți. Un ban n-ați da pentru dreapta credință.

8 răspunsuri

  1. @Cosmin -In copilărie a avut ,,creierita”(o ,, afecțiune” ce te ajuta sa gândești)- e adevărat că nu ai cum să pricepi…Nu ai cum să fii atins de ,, boala”asta…. Ia ghicește de ce…? 😁

  2. Toti suntem afectati in copilarie in rau, unii mai mult, altii mai putin. Zi-mi tu pe unul 100% ,,normal” si ,,sanatos” ca il mananc.

   1. Ce ușor e sa generalizezi numa sa poți să ți dovedești punctul de vedere, daca îți arăt câțiva băieți i mănânci de jos in sus sau invers?

    1. Ai vazut ca am pus intre ghilimele cele 2 cuvinte? Ce normalitate e in Romania cand 60% considera ca a fura e o virtute(,,hotul neprins negustor cinstit”, sau ,,vezi ca mana care iti intra sub fusta sa fie plina de aur”). Cei care nu fura, o fac pentru ca nu stiu cum, fiindca nu au PCR(pile, cunostinte, relatii) si s-ar putea sa fie prinsi si dupa ce ies de la puscarie, nu o sa mai dea nimeni doi bani pe ei

 1. Ce sa mai comentez, daca noi crestinii ne-am prostit si nu ne mai intelegem, ce sa mai cerem de la islamisti, care si ei zic ca au singura religie dreapta……. Ne stiind ca religia lor a fost conceputa de o evreica si un crestin. – Daca problema religiilor n-ar fi atat de trista, ar fi de rasul lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.