De ce nu sunteți bogați, proștilor?

Încă nu-mi dau seama cât de mult s-au schimbat lucrurile în ultimii 5-6-700 de ani când vine vorba de atitudinea unor lideri față de plebe. Da, astăzi poate avea și talpa țării anumite bunuri pe care elita financiară le afișează ostentativ, dar știm cu toții că e o diferență între iPhone X-ul bogaților și cel al mâncătorilor de promoții din hipermarket.

Istoricii n-au căzut de acord dacă Maria Antoaneta chiar și-a îndemnat supușii săraci să mănânce tort/brioșe/cozonac în locul mult doritei și abstentei pâini, replica arogantă fiind asociată mai multor conducători din perioadă (sub o formă sau alta).

Cert este că mojicia n-a murit. A făcut copii. Mulți.

Acum ceva timp una dintre cele mai bogate femei din lume, australianca Gina Rinehart, moștenitoarea unei averi de peste 30 de miliarde de dolari, a declarat că săracii sunt săraci pentru că sunt bețivi și leneși.

Ai spune că nu contează, fiind părerea unei vaci sinistre pe care n-o bagă nimeni în seamă. Dar e cea mai bogată persoană din Australia și din puținul ei a mai sponsorizat și câteva grupuri extremiste și anti-ecologiste. E un fel de Soros, dar pentru cealaltă tabără. E anti-Sorosul.

Unde mai pui că un astfel de discurs îl au foarte mulți bogați. Au mai răzbit în spațiul public astfel de păreri din partea unora din 1%.

Vă dați seama că orice sărac ar putea pune fisă pe fisă să strângă de o educație mai bună, condiții mai bune de trai și o iminentă evoluție socială și financiară. Dacă n-ai mai da bani pe franzelă și parizer ți-ai putea lua un avocado, mult mai sănătos. Și dacă n-ai mai da bani pe băutură (și ai renunța la penibilele scuze că sărăcia te face depresiv și bei pentru că-i cea mai ieftină și accesibilă alinare) ai băga banii în cărți și cursuri de specializare.

Dar ești prost. Că așa-s săracii. Proști. Nu vor să fie bogați de proști și îngălați.

Săracii nu vor să înțeleagă faptul că lipsa unor condiții, un minim de confort emoțional și financiar nu sunt o scuză. Caută mereu scuze penibile: „m-am născut în ghetouri!”, „părinții mă băteau și nu mă hrăneau!”, „sunt discriminat!”. Nu vă mai scuzați.

Cum de aia a putut să facă o moștenire de 30 de miliarde și voi nu puteți?

Voi de ce nu aveți mașini de colecție, poluante? De ce nu aveți piscină olimpică în vila cu zeci de camere? De proști.

Acum ciocu` mic și strângeți cureaua pentru rahaturi de care n-aveți nevoie dar pe care bogații vor să le cumpărați. Aveți cu toții smartphone-uri scumpe? Vă știți numărul de pași dintr-o zi? Aveți măcar o plasmă în casă? Perfect!

Hai că vremurile s-au schimbat de la Maria Antoaneta încoace. Săraca… Scăpa cu viața dacă îi convingea pe săraci că ghilotina e passé și că e mega-super-ultra-cool să poarte toți oropsiții un device care le măsoară zilele de când n-au mai mâncat. Și câștigătorul primea un „like regal”.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.